reklama 11B

Letošní první Velkou cenu ČSP hostilo Brno

Neplánovaně se letošní první Velká cena v rámci ČSP odehrála až 8. května v Brně. Původně stanovené první kolo v Martinicích překazily rozmary počasí. Kamery EquiTV však nechyběly ani v Brně, a tak se můžete na první kolo podívat v souhrnu.
12.05.2017 09:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

REPORTÁŽ Z VELKÉ CENY BRNA SLEDUJTE ZDE

 

Hlavní soutěž zahajovacích závodů Českého skokového poháru 2017 – Falton Velká cena Brna – byla postavená na překážkách do 145 centimetrů a byla vypsaná jako soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic. V našem souhrnu se podíváme právě na tento napínavý vrchol, v němž se bojovalo o příčky nejvyšší.

Jako první vstupovala do kolbiště k finálovému parkuru v sedle klisny Adély Denisa Stránská, kterou má jistě většina příznivců parkurového skákání v čerstvé paměti ještě s příjmením Bittnerová. Jezdkyně patřila k těm jezdcům, kteří se do rozhodující části probojovali s dvěma koňmi. S Adélou si přinášela z první jízdy čtyři trestné body, v druhé jízdě už nechybovala a dokončila v čase 52,02 sekundy.

Stejný vývoj měly i jízdy Marka Kluse s Carisonem. V základním kole inkasoval čtyři trestné body, ke kterým už ve finále nepřidal žádný. Důležitý finálový čas měl o bezmála čtyři sekundy rychlejší, než zahajující dvojice. Chybu z první části soutěže měl na kontě také loňský vítěz Velké ceny Brna Jan Štětina, který sedlal hřebce Verdiho-S. Jenže napodruhé shodil ještě další dvě překážky a jeho konečný výsledek tak měl hodnotu dvanáct trestných bodů.

Šanci na nejvyšší příčku ztratil ve finále Patrik Majher. Ten přicházel s Caliberem do kolbiště zatížen penalizací za jedno shození. Jenže v druhé jízdě k ní přidal dalších 12 trestných bodů. Prvním soutěžícím, kterému se podařilo překonat oba parkury Velké ceny bez zaváhání, byl Jiří Skřivan v sedle Flying Star. S dosaženým časem těsně pod hranicí padesáti sekund se ujal vedení.

Jenže hned následující dvojice ho o jeho pozici připravila. Zdeněk Žíla s běloušem Dominkou B dokončil po čistém základním kole bez shození i finále a navíc ve výborném čase 45,58 sekundy. Denisa Stránská s Vanessou nemohla Zdeňka Žílu ohrozit, protože už z první jízdy si přinášela jednu chybu. Také napodruhé shodila jednu překážku, a její celkový výsledek tak činil osm trestných bodů. Nakonec skončila osmá. Marek Klus s druhým ze svých koní Quaidem dokončil obě části bez zaváhání. Rozhodující tak byl dosažený čas ve finále. Ten měl hodnotu 47,74 sekundy. Na průběžném prvním místě tak byl stále Zdeněk Žíla s Dominkou. Dvojice Klus a Quaid se zařadila na ně.

Dalším, kdo mohl dvojici z první příčky sesadit, byl Ladislav Vachutka v sedle klisny Taktiky. Také on přicházel do parkuru s nulou z první jízdy a udržel si jí i po projetí cílem finále. Jeho čas měl však hodnotu téměř 49 sekund, což v danou chvíli znamenalo průběžné třetí místo.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE