reklama 11D

Kůň 2016 aneb společná historie centrální Evropy

Ve dnech 23. – 25. září se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 23. ročník nejstarší a největší výstavy koní v České republice Kůň 2016. Co čeká návštevníky, jaký doprovodný programu uvidí, která plemena uvidí, to se dočtete v tiskové informaci...
21.09.2016 09:54  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Ve dnech 23. – 25. září se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 23. ročník nejstarší a největší výstavy koní v České republice Kůň 2016. Stejně jako každý rok se vedle všeho, co ke koním patří, představí návštěvníkům pestrý kaleidoskop více jak 20 plemen koní, kterých bývá v Lysé vždy okolo 120. Tím, že pořadatelé vnímají koně stále jako nejdůležitější exponáty výstavy, drží si výstava Kůň vysokou prestiž i v celé centrální Evropě.
 
Česká republika je právě prostřednictvím plemen koní se sousedními státy pevně historicky provázána. Právě plemena koní chovaných na území Čech a Moravy jsou historickým dokladem státoprávního uspořádání Českých zemí v rámci nadnárodního celku - Rakouské monarchie
 
Dokládá to nejenom největší hipologický klenot České republiky, pro kterého je již téměř 500 let domovem hřebčín v Kladrubech nad Labem, ale i celá řada dalších plemen. Nejdůležitější je pochopitelně jediné původní české plemeno - Starokladrubský kůň. Ten řadí naší zemi mezi skutečně koňařské státy. V 90. letech minulého století to bylo naštěstí vysvětleno i exekutivní moci.
 
Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem tak dosáhl nejvyšší celospolečenské ochrany a 70 vybraných koní pod jeho střechou také. Snaha hipologických osvícenců byla korunována světově bezprecedentním úspěchem. Jsme jediná země na světě, která na koně hledí jako na živé umělecké dílo a cení si ho jako Národní kulturní památky.
 
Protože je právě hipologie dokladem společných dějin středoevropských států, na které mělo být v průběhu 20. století z ideologických důvodů zapomenuto, rozhodli se pořadatelé 23. ročníku výstavy Kůň právě tyto kořeny připomenout. I proto budou mít všichni návštěvníci, kteří na výstavu Kůň 2016 v sobotu 24. září dorazí v jakémkoliv kostýmu připomínající Rakousko-uherské mocnářství, vstup zdarma. To, že tuto minulost připomene většina vystavovaných koní je téměř jisté.
 
Kromě nové haly probíhá vždy po celé tři dny bohatý celodenní program. Na venkovních plochách a v hale B můžete využít výstavní nabídky více než stovky prodejců jezdeckého a souvisejícího sortimentu. 
 

Večerní koňská show

Velmi oblíbenou součástí Koně v Lysé nad Labem je páteční a sobotní noční show, při níž se hala ponoří do světel a zvuků a předvede koně v nejrozmanitějších podobách. Program vám v tuto chvíli samozřejmě prozradit nemůžeme, abychom vás nepřipravili o překvapení, nicméně máme přislíbenou účast velkých hvězd  - jen pro představu – Marian Roden se svým koněm plemene Hispano Lusitano, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Zemský hřebčinec Písek a Tlumačov a mnoho dalších. 
 
Více se dozvíte na našem webu  www.vll.cz. Noční show začne v pátek 23. a v sobotu 24. září vždy od 19:30 hodin.
 

Flerjarmark U koní 

Fler.cz je web plný kreativních lidí, mezi nimiž se našla skupina autorů doslova zasažená koňmi. Ať už koně přímo sami chovají, věnují se jezdectví nebo pro koně vlastnoručně vyrábí překrásné jezdecké potřeby. Jde tedy o skutečné „výrobky s lidským dotekem“ a i letos se v rámci „Koně“ uskuteční řemeslný Flerjarmark, kde si můžete tyto krásné věci zakoupit. 
 
Na Flerjarmarku vám budou k dispozici zástupci nejrůznějších řemesel: cínařka i sedlářka, rytec skla, hrnčíři a keramici, švadleny i malířky, šperkařky i zástupce řemesla kovářského. V nabídce najdete  jedinečné kousky od uměleckých předmětů typu ryté a zdobené užitkové sklo, cínové a kovářské výrobky, přes šperky a oděvní doplňky k fotografii a malbě a od bytových doplňků a polštářků až po  ruční výrobu jezdeckých potřeb z kůže a krásných hraček pro děti.
 
Většina z autorů bude přímo na místě svou práci také předvádět, můžete jim tedy nakukovat pod ruce, popovídat si o radostech ruční výroby nebo si domluvit výrobu přímo na zakázku. 
 

Internet, občerstvení a dílničky pro děti

Areál VLL vám nabídne mj. i filmový festival a rukodělné výrobky, ale také drobné občerstvení, internetovou kavárnu a řemeslné dílničky pro děti:
 
hrnčířská dílnička (děti si budou moci vymodelovat koníka a společně tak na místě vybudujeme expediční vesnici v horách)
práce s cínovými odlitky a tiffany technikou, rytí do skla
krelířský a malířský koutek (máme připravenu výstavní plochu i pro tato umělecká dílka)
...a máte-li větší a hodné děti, nechá je mistr kovářský bouchnout kladivem
 
Program výstavy Kůň 2016 se každým dnem zpřesňuje a  rozrůstá, nezapomeňte proto sledovat naši  stránku www.vll.cz, kde najdete další podrobnosti. Těšíme se na vás v září v Lysé nad Labem!



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE