reklama 11C

Královnu haflingů korunují v Lysé

Jednou z chovatelských událostí roku 2013 bude VII. ročník Národního šampionátu mladých klisen plemene hafling. Poprvé ve své dvacetileté historii ho má ve svém programu výstava Kůň v Lysé nad Labem konaná 20. - 22. září...
07.09.2013 14:23  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A
Šampiónka 2012 Emmeli se svými majiteli. Foto Lucie Hladová
 
Chovatelé mohli přihlásit klisny splňující dvě podmínkytou první bylo narození v letech 2007 až 2010, druhou minimální známka 7,1 bodu z hodnocení na svodu. „Hodnocení proběhne ve dvou třídách: Do „mladší“ byly zařazeny klisny tříleté a čtyřleté, do „starší“ klisny pětileté a šestileté. Stejně jako vloni bude vyhlášena také šampiónka českého chovu,“ sdělila Ing. Veronika Jenikovská, členka předsednictva Svazu chovatelů hafilnga. A dodala, že v komisi budou jako obvykle minimálně dva posuzovatelé ze zahraničí.
 

Mladší nebo starší?

„Mladší“ klisny sice vedou nad „staršími“ co do počtu 9 : 4, ale to nemusí v bitvě o titul nic znamenat. Mezi favoritky zcela jistě patří pětileté ryzky Sunflower a Emmeli v majetku manželů Pavla a Martiny Studničkových z Vrchovan. Sunflower importovaná z Rakouska se stala šampiónkou jako tříletá v roce 2011, Emmeli narozená ve Vrchovanech (ale rovněž s rakouským původem) vyhrála před rokem, tedy ve stáří čtyř let. Letos jsou obě již v kategorii „starších“. První účast v šampionátu naopak čeká Andromedu, reprezentantku Farmy Čapí hnízdo a tím významného podnikatele - a nyní i politika - Andreje Babiše. Klisna z chovu rodiny Berchtoldových (Innsbruck, Rakousko) měla na aukci jako roční údajně stát 60 480 eur, což nepotřebuje žádný další komentář.
 

Šťastná třináctka

Třináct účastnic šampionátu patří pěti majitelům: 
Již vzpomínanou Farmu koní Vrchovany (Studničkovi) zastupuje šest klisen, Pavel a Veronika Sixtovi (Tuháň - Obrok) „dodali“ čtyři kandidátky na titul. 
Po jednom zastoupení mají Farma Čapí hnízdo (Dvůr Semtín, Olbramovice), Martin Štoppl (Rybníček, Újezd u Uničova) a Helena Sedláčková (Ledce). 
 
Jiří Křepelka
Foto Lucie Hladová



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE