reklama 11B

Koňská hvězda Zeta v Mongolsku stále září

Již devatenáct let se prohání ve volné přírodě Zeta, klisna koně Převalského. Právě ona byla jako jedna z prvních v roce 1998 v rámci transportů navrácena do Mongolska, do vlasti svých předků. Od té doby porodila několik potomků...
22.06.2017 18:13  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Postupně zde tato první dobřejovská rodačka přivedla na svět jedenáct hříbat. 
 
Pokud bychom se snažili najít v Gobi B symbol úspěšného návratu posledních divokých koní do volné přírody a českou stopu, určitě by jí byla klisna Zeta. Ta se narodila 23. dubna 1994 jako první hříbě v aklimatizační a chovné stanici v Dolním Dobřejově. Do Tachin Talu putovala transportem o čtyři roky později. 
 
V Přísně chráněné oblasti Gobi B ji přejmenovali na Ód, což znamená Hvězda. Její nové jméno přesně vystihuje její osud. Když v lednu 2010 začaly přicházet z Tachin Talu a mongolského hlavního města Ulánbátaru smutné zprávy o kruté zimě, která si vyžádala mnoho zvířecích obětí (téměř všechna domácí zvířata a také několik desítek koní Převalského), Zeta těžké období zvládla. Během dalších let se jí dařilo dobře a přivedla v Gobi B na svět 11 hříbat. Stala se tak nejen mnohonásobnou matkou, ale také babičkou. 
Ač je jí již 23 let, stále se energicky prohání po mongolské půdě. V loňském roce opustila své dosavadní stádo a nyní žije v harému krotšího hřebce Mazaalaie. Zeta je stále vitální a je poslední klisnou, jež pamatuje první transporty směřující z Evropy do Mongolska.    



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE