reklama 11A

Kladrubsko usiluje o zápis na seznam UNESCO

Nejen samotný Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, ale také celá unikátní krajina Kladrubského Polabí by mohla být zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Usilují o to Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Pardubickým krajem.
21.10.2015 10:51  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto Josef Malinovský

V pátek 9. října projednávali podrobnosti k podání přihlášky 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, náměstek ředitele NH v Kladrubech Radek Václavík a tajemník Ministerstva kultury Zdeněk Novák.
 
„Hovořili jsme zejména o zpracování srovnávací studie historických hřebčínů a dalších činnostech, které musí předcházet vlastnímu podání přihlášky. Od této studie očekáváme potvrzení výjimečnosti jak krajiny Kladrubska, tak vlastního areálu hřebčína,“ vysvětil 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Dokončení studie předpokládáme v první polovině roku 2016,“ dodal Línek.
 
Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem byl v roce 1995 prohlášen za kulturní památku, o sedm let později se stal národní kulturní památkou. Na takzvaném indikativním seznamu UNESCO je od roku 2007. 
 
Celá oblast Kladrubska a okolí hřebčína je unikátní díky alejím, parkům, přívodům vody. Nyní by tam měla být ve spolupráci s památkáři vyhlášena krajinná památková zóna.
 
Zdroj: www.pardubickykraj.cz



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE