reklama 11C

Kdo jsou soupeři českého týmu v Šamoríně?

Do startu pro český skokový tým bez nadsázky historicky jednoho z nejdůležitějšího závodu zbývá pár hodin. V neděli 2. srpna se totiž bude jedna ze zemí FEI skupiny C v Šamoríně radovat z postupu na olympijské hry 2016 v Riu.
02.08.2015 12:16  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jedna z velkých opor českého týmu, Zuzana Zelinková a Caleri-II. Foto: Kateřina Návojová

Dvoukolová soutěž družstev začíná v 15.30 na hlavním kolbišti Hippo Arény při CSI3* v Šamoríně. Na start se postaví devět celků, z toho většina vyšle plný počet čtyř jezdců. Jediným týmem, který se představí v nevýhodné trojčlenné sestavě, jsou Izraelci.  
 
Kdo jsou vlastně soupeři českých jezdců? Představme si složení jednotlivých družstev…
 
ÁZERBÁJDŽÁN
 
Neoblíbenou jedničku ve startovním pořadí si vylosoval Ázerbájdžán. Hned jeho zahajující jezdec je zřejmě také největší hvězdou týmu. V Německu narozený jezdec Andre Schröder pojede na AFP´S Cosmic  Blue. Ještě pod vlajkou Německa se Schröder stal mistrem Evropy juniorů v roce 2007. Do reprezentace středoasijského Ázerbájdžánu přešel v roce 2013. Dalším silným článkem je Jamal Rahimov, který bude s koněm Warrior sestavu svého celku naopak uzavírat. Rahimov se běžně objevuje na těžkých evropských parkurech, letos skákal například při Global Champions Tour v Cannes. Účastnil se také olympijských her 2008 i 2012. Seiyd Musayev na Cera 59 a Elmar Abdullayev s Wandou 439 patří k jezdcům, kteří se „papírově“ nevyjímají žádnými výsledky.
 
UKRAJINA
 
Ukrajina, největší hrozba dle slov mnoha členů české ekipy, přijde na řadu jako druhá. Zahajuje Cassio Rivetti  na Vivant. Devětačtyřicátý jezdec celosvětového žebříčku dle jména také není rodilý Ukrajinec, před svým přesunem na východ jezdil pod vlajkou Brazílie. Již jako Ukrajinec skončil dvanáctý na OH v Londýně 2012 a osmý na loňských světových jezdeckých hrách. Běžně jej mohou fanoušci vidět na mítincích Global Champions Tour a dalších prestižních závodech. Dalším členem kádru je Ferenc Szentirmai . V Šamoríně pojede s hnědákem Chadinem. I tento jezdec se pohybuje po GCT sérii. Letos v Chantilly byl například třetí v nedělní stošedesátce. Účastnil se WEG v Normandii, na světovém žebříčku je pod číslem 88. Reného Tebbela asi není třeba představovat. Na Slovensko si pro týmové klání přivezl Coopera 75. Ve své bohaté kariéře sedmkrát postoupil do finále Světového poháru, drží titul vicemistra mladých jezdců, ale už z roku 1988 ještě v reprezentaci Německa. Další hvězdou Ukrajiny je Katharina Offel. FEI žebříček hodnotí jako pětapadesátou jezdkyni světa. Účastnila se trojích světových jezdeckých her, a OH v roce 2008 i 2012. S koněm Charlie sestavu Ukrajiny uzavírá
 
MAĎARSKO
 
Maďarští jezdci, kteří mají pro soutěž družstev trojku, jsou našim divákům poměrně blízcí. Jejich jména se objevují ve startovních listinách na závodech CSI Olomouc. Laszlo Tóth a Isti, Balasz Horváth a Zordon i Gábor Szabó s Timpex Bolcsescz všichni letos v Olomouci byli. Marian Hugyecz je čtvrtým dílkem do sestavy Maďarska. 
 
POLSKO
 
Doufejme, že šťastnou čtyřku si vylosoval vedoucí české ekipy Martin Ohnheiser. Náš tým ve složení Zuzana Zelinková - Caleri-II, Ondřej Zvára – Cento Lano, Emma de Moussac – Charly Brown, Aleš Opatrný – Acovaro nemusíme představovat. Po první české jezdkyni Zuzaně Zelinkové přijde do kolbiště polský jezdec Jaroslaw Skrzyczynski s hřebcem Crazy Quick, vítězná dvojice z Grand Prix Bratislava 2015. Jezdec drží na FEI žebříčku pozici číslo 123. Marek Lewicky a Abigej jsou druhou polskou posilou. Běžně startuje na čtyř i pětihvězdových závodech, v celosvětovém měřítku je ale až v druhé pětistovce. Msciwoj Kiecon, další člen polské ekipy, závodil v Praze na ME mladých jezdců 2008. Poslední dvě sezóny startuje i v Pohárech národů včetně letošního Odense nebo Falesterbo. Jeho jednička pro nedělní kvalifikaci je kůň Urbane. Krzystof Ludwiczak, jezdec národního družstva při CSIO Falestrbo, CSIO Sopot nebo Bratislava 2015 bude s koněm Zoweja polskou účast uzavírat.  
 
IZRAEL
 
Izraelci mají číslo šest a nevýhodu tříčlenného složení týmu. Jejich jezdce v našich končinách příliš neznáme. První za ně nastoupí Theodore Boris na Garkus Van Het Indihof. V databázi FEI mnoho výsledků nemá, ale v tom málu je k vidění CSI5* Chantilly! Tam startoval právě s koněm, kterého má v Šamoríně pro soutěž družstev. Dan Kremer je jezdec, který uzavírá tisícovku na seznamu světových skokanů. Na Slovensku pojede klisnu Renato du Jardin. Finišmanem Izraele je Simon Nizri na E Muze Yek. Nizri nejezdil vždy za Izrael, v roce 2007 se například umístil na čtvrtém místě soutěže družstev panamerických her jako člen týmu Mexika.
 
SLOVENSKO
 
Naši východní sousedé mají číslo sedm. První za nastoupí Marián Štangel na Badarcovi. Účastník WEG 2014 v Normandii a pravidelný reprezentant Slovenska je momentálně na žebříčku FEI na pozici 715. Bronislav Chudyba a Concano se v Šamoríně představují ve vynikající formě. S Concanem byl také na WEG ve Francii v loňském roce. Drží výbornou 180. příčku světového hodnocení. Andrej Holly třetí člen týmu v Normandii pojede šestnáctiletého hřebce Cento. Čtveřici uzavírá Radovan Šillo na devítiletém hřebci Sire du Veret. Šillo je jen o deset příček níže na FEI stupnici pod Bronislavem Chudybou, a je to jeden ze špičkových slovenských jezdců.
 
RUSKO
 
První oporou týmu Ruska je dvojice Vadimir Tuganov a Sinfonie 168. Tuganov dojel třiatřicátý na olympiádě v Aténách 2004, účastnil se i londýnských her v roce 2012. Natálie Belova, vítězka jarní Grand Prix při CSI3* Arezzo je další členkou ruské sestavy. Jde o mladou dvacetiletou jezdkyni, takže oficiálně ještě v kategorii mladých jezdů. Na Slovensku startuje se svojí jedničkou Cosimem. Další mladičkou nadějí Rusů je Maria Madenova na Qualitě, která by se mohla účastnit i juniorských závodů, ale je již kvalifikovaná na letošní evropský šampionát seniorů do Cách. Ruský celek podrží i Mikhail Safranov na Copperphild. Safranov se účastnil několika evropských mistrovství a loni také WEG v Caen. 
 
TURECKO
 
Jedni z dalších konkurentů pro české naděje Turci si vylosovali poslední startovní pořadí. Zahajuje Derin Demirsoy na Harry K, mladý jezdec, který posledních 9 devět let nechyběl na žádném kontinentálním mistrovství, mluvíme však o kategorii mladých jezdců a dříve ještě juniorů a dětí. Už nyní je ale na žebříčku FEI v první dvoustovce. Cagri Basel na Chaccomo je další oporou Turků. V loňském roce byl pátý v individuální soutěži na balkánských hrách v Záhřebu. Efe Siyahi pojede hřebce po Balou du Rouet jménem Beau du Rouet. Ovšem nejsilnějším článkem týmu je Omer Karaevli, který je momentálně lídrem individuálního hodnocení olympijské skupiny C před Alešem Opatrným. Ve světovém hodnocení je pětaosmdesátý, startoval na ME v letech 1997, 2009 a 2013. Také nechyběl na světových jezdeckých hrách 2010 v Kentucky a loni v Normandii. V Šamoríně se představí v sedle desetiletého hřebce Roso Au Crosnier. 
 
To jsou tedy jezdci, kteří se také budou snažit pro své národní týmy vybojovat postup na olympijské hry 2016.
 
Startovní listinu najdete ZDE
 
Držme palce českému týmu. Sledujte vše od 15.30 ONLINE ŽIVÉ ZDE!



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE