reklama 11C

Kde to žije v zimě? V Kladrubech nad Labem!

ikonka

V Kladrubech nad Labem se po celý rok koná mnoho akcí pro veřejnost a nejinak tomu je i v zimě. Kladruby, respektive Slatiňany, jsou tradičním místem Zimního Jezdeckého poháru ČJF. Pojďme o areálu zjistit více v rámci rubriky „kde to žije v zimě“…
30.12.2017 13:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Představte nám krátce svůj areál, respektive zimní prostory: co na jezdce, kteří přijedou na vaše akce, v areálu čeká a kde se nachází?


U příležitosti konání dalšího kola Zimního Jezdeckého poháru ČJF 2018 jsme zavítali do Slatiňan u Chrudimi. Národní hřebčín Kladruby nad Labem zde v někdejších stájích knížecího rodu Auerspergů chová starokladrubské koně. Ve Slatiňanech mají svůj domov vraníci a můžeme jich zde potkat až 250. Další barevná varianta tohoto plemene, starokladrubský bělouš, je ustájen v hlavním hřebčínu v Kladrubech nad Labem. S 250 tamními bělouši chová Národní hřebčín podstatnou část současné populace tohoto nejstaršího původního českého plemena koní – koně starokladrubského.

 Hřebčín v Kladrubech nad Labem je jedním z nejstarších hřebčínů na světě, chov koní v je v písemných pramenech zmiňován již na počátku 14. století. Chovný cíl byl a stále je zaměřen na galakarosiéra – koně určeného pro slavnostní zápřeže v okázalých kočárech. Bělouši byli původně využíváni pro ceremoniální účely dvora, vraníci sloužili vysokým církevním hodnostářům. Dodnes působí starokladrubští koně ve své původní funkci u královského dvora v Dánsku a ve Švédsku. Pro svou jedinečnost a výjimečnou zachovalost získal hřebčín v Kladrubech nad Labem včetně základního stáda starokladrubských koní bílé barvy v roce 2002 statut národní kulturní památky.

 

Jaké všechny jezdecké akce se u vás v zimě konají?

S odkazem na původní využití starokladrubského koně v zápřeži jsou tradiční zimní jezdeckou akcí Halové závody spřežení ve Slatiňanech, které jsou v roce 2018 opět součástí Zimního Jezdeckého poháru ČJF. Návštěvníci se mohou těšit na své favority z jednospřeží, dvojspřeží, dvojspřeží pony nebo královské disciplíny čtyřspřeží.

 

Proč jste se rozhodli pro tyto druhy akcí?

Zimní přípravu koní a jezdců je třeba podporovat nejen v rámci konání různých soustředění, ale také prověřovat prostřednictvím oficiálních závodů. Navíc halové závody ve Slatiňanech, konané 10. února 2018, jsou tradiční záležitostí.

 

Co je podle vás nejzajímavější?

Atmosféra a závěrečná královská disciplína čtyřspřeží. Ta vezme divákům vždy dech. V uzavřeném prostoru haly jsou v centru dění a v bezprostředním kontaktu se závodníkem.

 

A o co je největší zájem?

Lidé mají rádi, když mohou svůj výlet spojit s něčím dalším, okořenit přidaným zážitkem. Ve Slatiňanech je možné spatřit starokladrubské vranky ve výběhu, nebo si prohlédnout stáje. V průběhu roku návštěvníci hodně směřují i do areálu v Kladrubech nad Labem. Tato národní kulturní památka prošla v letech 2014 – 2015 rozsáhlou rekonstrukcí. Je zde na výběr z několika prohlídkových okruhů, které zahrnují prohlídku zámku, stájí, kočárovny, postrojovny, lesovny nebo výstup na rozhlednu. Téměř všechny tyto objekty jsou přístupné s výkladem průvodce.

 

Proč jste se rozhodli pořádat nějaké akce v zimním období?

Ve Slatiňanech máme v současnosti zázemí jezdecké haly, což umožňuje směřovat hlavní akci zimní sezóny právě sem. Pro jezdce spřežení je to příležitost k tréninku a prověření připravenosti svých koní před začátkem hlavní sportovní sezóny.

 

Proč si myslíte, že je vhodné vyplnit také zimní měsíce akcemi?

Akce pořádané v zimním čase mimo hlavní návštěvnickou sezónu mají své kouzlo právě v tom, že jich nebývá mnoho. Lidé si rádi zpestří dlouhý zimní čas atraktivní podívanou nebo nějakou aktivitou. Navíc bavíme-li se o závodech spřežení pořádaných v uzavřeném prostoru haly, má to své osobité kouzlo a atmosféru.

 

O zahraniční závody - národní i mezinárodní – je mezi českými jezdci i během zimních měsíců velký zájem. Co by se dalo udělat pro to, aby se jezdci více ukazovali na národních závodech u nás?

Pomůže dobré zázemí a schopný organizační tým lidí, který se akci věnuje od A do Z. Přiláká to pak nejen jezdce, ale také diváky. Ač se to na první pohled nezdá, jsou rovněž nezbytnou součástí akce. Na závodech, na kterých zažijete správnou diváckou kulisu, máte radost ze sportovního zážitku o to větší.

 

Co byste považovali za zimní vrchol ve vašem areálu? Na co byste nás rádi pozvali?

Pomineme-li nyní jezdecké akce, je třeba zdůraznit, že myslíme nejen na milovníky koní, ale na své si u nás přijdou také příznivci historie, kulturního vzdělání a zábavy. Máme radost, že v sezóně 2017 navštívilo Národní hřebčín téměř 80 000 návštěvníků a snažíme se, aby nabídka byla pestrá i pro nadcházející sezónu v roce 2018.

V prosinci necháme nahlédnout do stájí i v zimním čase vánočním. Začátkem února zpřístupní Národní hřebčín své areály v Kladrubech nad Labem i ve Slatiňanech návštěvníkům v rámci pololetních prázdnin u příležitosti konání akce „V pololetí koně letí“ (2. – 4. února 2018). V kalendáři akcí na www.nhkladruby.cz si každý může vybrat to, co ho nejvíce zajímá.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE