reklama 11A

Karlovarská dostihová sezóna s číslem 119 začíná

ikonka

V sobotu 28. dubna startuje na dostihovém závodišti v Karlových Varech sezona s číslem 119! V tiskové zprávě najdete shrnutí karlovarského dění v roce 2017 a také pozvánků na Den evrospké šlechty, jenž se koná právě v poslední dubnovou sobotu.
25.04.2018 12:52  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Od dubna do září se uskutečnilo v areálu HIPODROMU HOLOUBEK s.r.o. sedm mítinků. Během nich bylo odběhnuto 51 dostihů (44 rovinových a 7 překážkových). Nejvyšší statut - National Listed - měl 5. Pohár Josefa Váni za podpory předních karlovarských podnikatelů a dvojice testů spadajících do kategorie Listed (Oaks, Cena zimní královny). Počet startujících koní se za celou sezónu pohyboval okolo čísla 450. V každém dostihovém dni se na dráze představilo průměrně 60 koní.
 
Pokud se ve Varech na červeném koberci při festivalu promenádují filmové hvězdy, pak na koberci zeleném se prohánějí hvězdy čtyřnohé. 
Výraznou koňskou osobností, která na zdejší závodiště zavítala dvakrát, byla Venillia. Nejlepší mílařka a Kůň českého chovu pro rok 2017 neprohrála ani mezi klisnami (ovládla Letní cenu klisen), ani v mužské konkurenci (vyhrála v Ceně města Karlovy Vary). Reprezentantka stáje Orling, která čtyřletou bělku také odchovala, po sezóně odešla do chovu. Další klisnou, která po sezóně posílila chovnou základnu, byla Dally Hit. Na západ Čech zavítala jednou. V Lázeňské míli skončila druhá za Zockem.
 
Návštěvníci v minulém roce mohli v akci sledovat také talentované mládí. Ryzka Rapet se v nejvyšší společnosti rozkoukala pátým místem v Ceně zimní královny, ovšem počátkem letošní sezóny již přesvědčivě vyhrála dubnový Memoriál Rudolfa Deyla.
 
K dalším zajímavým juniorům patří Res Judicata, který dokázal vyhrát hned při svém životním křtu. Po karlovarském úspěchu se prosadil na Slovensku a v Ceně zimního favorita doběhl třetí. Formu pro podzimní úspěšné zásahy v St. Leger i francouzském Deauville ladil v lázeňském městě koncem dubna Nejlepší tříletý hřebec sezóny Nagano Gold. V Jarní ceně Fredricks & von der Horst doběhl po boji druhý za Black Canyonem.
 
Dvojnásobná jedničková vítězka Love Connection potvrdila po triumfu v Ceně Masise i v 36. DS PEGAS Ceně zimní královny pozici nejlepší dvouleté klisny. Jednou na karlovarské závodiště zavítala Nejlepší tříletá klisna sezóny 2017 Polyanta, aby po tuhém boji s Hessoesse ovládla 72. Oaks Holdingu Rabbit CZ.
 
Z překážkových koní si poznámku zaslouží vítěz karlovarského Poháru Josefa Váni a pražského Zlatého poháru EŽ Tahini nebo bývalý špičkový rovinář Aztek. Ten po vítězství na karlovarských překážkách ovládl říjnový Křišťálový pohár města Pardubic.
 
Nejen čtyřnozí, ale také dvounozí aktéři se na Karlovarsko rádi vracejí. Největší počet plných zásahů (7 vítězství) zaznamenal v průběhu karlovarské sezóny Jan Rája. Čtyřstý životní triumf oslavil ve Varech v sedle Pale Martiniho žokej Jiří Chaloupka. Čtyři karlovarská prvenství výrazně zkrátila Jiřině Andrésové čekání na žokejský titul. Josef Váňa se orientuje se svými svěřenci na zahraniční výjezdy a tak jeho nadvládu v trenérském šampionátu po více než 20 letech přerušila Helena Vocásková. Na karlovarském oválu slavila úspěchy jak na rovinách, tak v překážkách.
 
 

Sezóna 2018 s kulatými jubilei

 
Dostihová veřejnost se na malebný areál s kvalitním vybavením může těšit od dubna do konce září:
 
28.4. 10. DOSTIHOVÝ DEN EVROPSKÉ ŠLECHTY             
15.6. 90. KARLOVARSKÁ DVOJNÁSOBNÁ MÍLE + France Galop
1.7. LETNÍ CENA KLISEN + 6. Pohár Josefa Váni             
22.7. 73. OAKS HOLDINGU RABBIT CZ + 30. LÁZEŇSKÁ MÍLE
5.8. CENA MĚSTA KARLOVY VARY + 9. Velká cena BBAG
19.8. 30. CENA MASISE                                      
28.9. 37. CENA ZIMNÍ KRÁLOVNY + 31. Cena Jockey Clubu ČR
 
 

Sobotní dopoledne bude patřit dostihům i šlechticům

 
Poslední dubnovou sobotu se karlovarští dostihoví fanoušci dočkají nové sezóny. Do areálu se po roce opět sjedou dámy ve slušivých róbách a páni ve fracích. Sportovně-společenská událost, u veřejnosti velmi populární a hojně navštěvovaná, bude součástí jubilejního 10. Dne evropské šlechty. Příjemné dopoledne můžeme na závodišti strávit především díky hraběti Oronovi Michaelu Kalkertovi, který v největších tuzemských lázních před více než dvaceti lety uspořádal společenské setkání, z něhož se později stala tradice.  
 
Kromě přehlídky dámských klobouků a dostihu šlechticů na dřevěných koních je pro návštěvníky v rámci doprovodného programu přichystaná zajímavá novinka. Pořadatelé pozvali k vystoupení Jezdecký spolek Dámy v sedle z Veltrus. Kdo si přivstane (pozor, začátek v 10 hodin!), vychutná si dostih amazonek v dámských sedlech i čtverylku z období 2. poloviny 19. století na motivy skladeb Johanna Strausse. 
 
Dalším lákadlem bude účast dvou špičkových žokejů, kteří momentálně české barvy hájí daleko za hranicemi. Druhého nejúspěšnějšího žokeje naší historie, vícenásobného českého šampióna a pětinásobného španělského šampióna Václava Janáčka, a Tomáš Lukášek, kterému se výborně daří v Kataru.
 
Pro fanoušky, kteří nemohou do lázeňského města dojet osobně, máme příznivou zprávu. Sobotní dopoledne bude zajištěno on-line internetovým přenosem na Galopp TV (www.galopp-tv.cz).
 
Hlavním bodem programu bude Jarní cena (Frühjahrspreis) wineBANK Frankfurt Rennen (II.kat., 2.000m) přístupná tříletým koním. Při náhledu do zaplněné startovní listiny je zřejmé, že uvidíme plnokrevníky, kteří by měli během sezóny prokázat své kvality v nejvyšších sférách. Tedy v klasických dostizích. Osm sobotních účastníků je hlášených do Českého derby. 
Loni se z triumfu radoval žokej Petr Foret. Letos využije důvěru trenéra Grega Wroblewskeho a vyhoupne se do sedla hnědáka Top One, dubnového vítěze z čtyřkového testu v Chuchli.
Vysokou třídu ukázal jako dvouletý Golden Alighieri (ž.M.Zatloukal). Po vítězství v dostihu III. kategorie ovládl i Simsonovu cenu a mezi nejlepšími by neměl v cíli rozhodně chybět.
Trenér A. Šavujev do dostihu posílá dva svěřence. Oba lze s ohledem na jejich nedávná dobrá umístění očekávat na předních místech. Motorsport (ž.M.Laube) obsadil ve vytrvaleckém dostihu III. kategorie 3. místo a Mobilization (ž.J.Chaloupka) po 2. místě ve čtyřkovém dostihu doběhl v trojkovém dostihu třetí. 
Do boje o stotisícovou dotaci by měl zasáhnout čtvrtý z loňské Ceny zimního favorita Oriental Glory (ž.J.Palík). 
Český chov zastupuje Siciliana (B.Ferhanov), která v minulé sezóně podávala velmi kvalitní a vyrovnané výkony. Ze čtyř startů obsadila jedno první a druhé místo a dvakrát skončila třetí.
Na francouzských drahách loni dvakrát umístěná Blessed Kiss (žk.D.Liška) se na české scéně představí poprvé.
Přítomnost žokejských šampiónů v sedlech koní obou trenérů Váňových zvyšuje jejich šance. Tomáš Váňa připravil pro T. Lukáška Mandachala, suverénního dubnového vítěze dostihu III. kategorie v Lysé nad Labem. Bělouše Forever Dry z centrály Josefa Váni povede V. Janáček. 
S nárůstem formy by mohl do konečného pořadí promluvit polobratr trojnásobné karlovarské premiantky Dally Hit Irish Hit (ž.J.Verner) nebo Valentino Dancer, kterého povede jediná žena v poli Martina Havelková.
Největší neznámou bude debutující Seeking Bob (M.Hrouda).
 
VSTUP ZDARMA.
 

Sobotní program:

 
10.00   Dostih amazonek v dámském sedle
10.15   Cena města Karlovy Vary (V.kat., 1.600m)
10.45   Stollbert – dostih Architektů (III.kat., 1.600m)
11.15   Visprion Cup (III.kat., 2.400m)
11.25   dostih šlechticů na dřevěných koních 
12.05   Dostih Frey Consulting (IV.kat., 2.000m)
12.15  Přehlídka a vyhodnocení klobouků
13.00   Jarní cena wineBANK Frankfurt Rennen (II.kat., 2.000m)
13.15 Dámská čtverylka
13.45 Dostih Order Of Innocence (IV.kat., 3.000m)
 
 
Text a ilustrační foto: Marcela Kozová



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE