reklama 11B

KMK 2018 vyhlašuje Svaz chovatelů koní Kinských

ikonka

Později, ale přece – i pro letošní rok se nakonec podařilo zajistit pořádání již tradičního seriálu pro mladé koně – Kriterií mladých koní, a to ve dvou z původně tří vypisovaných disciplin – ve skocích a drezuře. Více v tiskové zprávě…
03.05.2018 08:49  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Vzhledem k neutěšené situaci ve Svazu chovatelů českého teplokrevníka, který byl doposud vždy vyhlašovatelem seriálu Kritéria mladých koní, iniciovalo současné vedení SCHČT již před více než 2 měsíci jednání s ostatními chovatelskými svazy teplokrevných sedlových koní, zda by některý z nich nepřevzal pro letošní rok patronát seriál KMK, protože se jedná o způsob testace mladých plemenných koní, který mají všechny plemenné knihy ve svých šlechtitelských a zkušebních řádech. 
 
O dotační titul totiž může u MZe žádat pouze některé z uznaných chovatelských sdružení a financování seriálu je poměrně náročné, protože se musí veškeré náklady nejprve uhradit a teprve poté se u MZe žádá o dotaci ve výši 70 procent těchto nákladů. Financování v uplynulých letech bylo značně neprůhledné, a proto se do takové akce nechtěl žádný z ostatních svazů pustit. 
 
Spolupracující chovatelské svazy proto ustavily pracovní komisi KMK, které se podařilo sestavit nový model financování seriálu tak, že se dne 28. dubna 2018 předsednictvo a následně konference Svazu chovatelů koní Kinských rozhodly pořádání schválit a seriál KMK vyhlásit. 
 
Veškerá kvalifikační kola i finále, jak ve skocích, tak v drezuře, letos na základě smlouvy s SCHKK uspořádá TJ Equus Kinsky ve svém domovském areálu v Hradišťku u Sadské. 
 
Čtyři kvalifikační kola KMK ve skocích proběhnou vždy jeden den před již vypsanými závody na Hradišťku, začínat se bude 23. května, tedy den před 4. kolem letošního Českého skokového poháru. 
 
Finále pak proběhne během druhého zářijového víkendu, současně s finále Champions Tour. Dvě drezurní kvalifikace KMK budou vypsány v rámci již plánovaných otevřených závodů na Hradišťku, finále proběhne současně s finále Národního drezurního poháru mládeže. 
 
Majitelé a jezdci mladých koní se musí připravit na nový způsob financování. Majitelům všech zúčastněných koní se budou vyplácet příspěvky na náklady spojené s účastí koní v KMK (příspěvek na cestovné a paušální příspěvek na odměnu jezdci a ošetřovateli), které jsou pro MZe, na rozdíl od výher, uznatelným nákladem. 
 
Zásady KMK pro rok 2018 v tuto chvíli probíhají schvalovacím řízením VV ČJF a jakmile bude tento proces dokončen, okamžitě budou zveřejněny. Všechny majitele a jezdce mladých koní srdečně zveme k účasti v letošním seriálu KMK. 
 
Zdroj: Tisková informace (autor Kateřina Hanušová)
 

VV SCHKK byl původně proti

Výkonný výbor Svazu chovatelů koní Kinských se původně k přednesenému rámcovému návrhu na uspořádání KMK v drezuře a ve skocích kladně nevyjádřil, jelikož nebyla nepředložena finanční rozvaha, harmonogram, záruky. Dle zápisu z dubnového zasedání VV SCHKK byl v diskusi zvážen krátký termín pro přípravu, administrativní a finanční náročnost a z toho vyplývající rizika pro tak malou organizaci, jakou je SCHKK. Na základě tehdy dostupných informací VV nesouhlasil s převzetím organizačního zajištění KMK 2018 pro uvedené disciplíny. 
 
Jak prozradila na dotaz redakce Jezdci.cz Ing. Lenka Gotthardová, návrh byl později předložen Valné hromadě SCHKK, která se uskutečnila 28. dubna v Chlumci nad Cidlinou. Nakonec byl i díky určitým zárukám ze strany TJ Equus Kinsky, která bude jednotlivá kola a finále pořádat, Valnou hromadou odsouhlasen.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE