reklama 11C

Jung může přepsat historii světové všestrannosti

Fenomén jménem Michael Jung je součástí německého týmu pro mistrovství Evropy ve všestrannosti, které startuje 17. srpna v polské Strzegomi. Jung je mimo jiné držitelem třech evropských titulů v řadě, a pokud vyhraje i letos, zlomí rekord…
16.08.2017 16:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Michael Jung má šanci pokořit rekord, pokud vyhraje ME počtvrté v řadě. Foto: FEI / Jon Stroud

Může někdo narušit německou nadvládu na evropských seniorských šampionátech ve všestrannosti? To je otázka, kterou si pokládají účastníci mistrovství Evropy, jež hostí od 17. do 20. srpna polská Strzegom. 
 
Německá sestava se pokusí získat počtvrté v řadě za sebou zlato v hodnocení družstev. V roce 2011 zvítězili na domácí půdě v Luhmühlenu, o dva roky později v Malmö ve Švédsku a v roce 2015 v britském Blair Castlu. 
 
Jejich jedničkou je bezesporu Michael Jung, který má na svém kontě všechny existující tituly ze významných jezdeckých akcí. Jako mladý jezdec vyhrál ME v roce 2003, titul seniorského mistra Evropy má z let 2011, 2013 a 2015, při nichž také bral zlato právě s družstvem.
 
V roce 2009 ovládl finále Světového poháru. O rok později vyhrál Světové jezdecké hry v Kentucky jako jednotlivec, o další čtyři roky později zvítězil na SJH v Caen v týmové soutěži. Olympijské zlato pro jednotlivce má z Londýna (2012) i Ria (2016). Navíc v Londýně také přispěl k výhře družstva. V sérii CCI4* takzvané FEI Classics triumfoval jednou, a to v loňské sezoně. 
 
Ve Strzegomi má šanci na další zápis do historie všestrannosti. Pouze on a britská jezdkyně Ginny Eliot drží nepřetržitou řadu tří prvních míst z ME seniorů. Virginia „Ginny“ Elliot zvítězila s koněm Priceless v roce 1985 v Burghley pod dívčím jménem Virginia Holgate, v roce 1987 triumfovala v sedle Night Cap v Luhmülenu a na dalším ME 1989 opět v Burgley vyhrála s Master Craftsmanem. Tyto dva tituly získala s novým příjmením jako Virginia Leng. 
 
Jung při svých třech triumfech sedlal také tři různé koně. V roce 2011 startoval s La Biosthetique Sam, napodruhé to vyšlo s Halunke a zatím poslední zlato vybojoval s fischerTakinou. Letos se o rekord pokusí s fischerRocanou FST zvanou Roxy. 
 
Nicméně ve všestrannosti se nedá předvídat nic. Na úspěchy bohatou minulost mají za sebou jezdci Velké Británie, kteří tradičně patří k nejsilnějším zemím světa. Ohrozit Němce by mohli také Francouzi. Ti je porazili v týmovém klání při olympijských hrách v Riu 2016. Nebylo by dobré podcěňovat ani Belgii, navíc v jednotlivcích bude startovat mnoho výborných jezdců. Rozhodnuto bude v neděli 20. srpna.
 

Kompletní soupisku dvojic pro ME ve Strzegomi najdete ZDE




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE