reklama 11A

Jezdecký sport 2018 - parkurové skákání

ikonka

Parkurové skákání při na závodech zastoupeno ze všech disciplín nejvyšší měrou. V roce 2018 se v Česku odehrály stovky soutěží všech kategorií. Ve speciálním vydání pořadu s názvem Jezdecký sport se ohlédneme za nejvýznamnějšími mítinky…
25.10.2018 15:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ SPORT 2018 - PARKUROVÉ SKÁKÁNÍ SLEDUJTE ZDE

Jezdecký kalendář roku 2018 nabídl nepřeberné množství akcí. Každý týden se na řadě míst v České republice uskutečnilo hned několik závodů v disciplínách sdružených pod hlavičkou České jezdecké federace a jednoznačně nejvíce z nich bylo vyhrazeno parkurovému skákání. Pojďte si společně s námi připomenout ty nejzajímavější parkurové mítinky uplynulé sezony! Vítejte u sledování pořadu Jezdecký sport 2018 s podtitulem parkurové skákání…

Skoková mistrovství České republiky byla letos rozdělena do tří termínů. Během posledního červencového víkendu se ve Zduchovicích konal šampionát mladých jezdců, žen a jednotlivců. Na mladé jezdce tedy sportovce ve věku do 21 let čekala tři kola s obtížností od 135 do 140 centimetrů. Jako jediná je bez trestných bodů překonala Kateřina Kučerová v sedle Anabet Van´t Kathof a získala tak zlato. O stříbru a bronzu rozhodlo rozeskakování mezi jezdkyněmi, které měly jednu chybu. Zahájila ho Kateřina Tomanová s Chacco Goldem a inkasovala 4 trestné body. Anna Held na Cara Mie však udělala chybu na stejné překážce a rozeskakování udělala ještě napínavější. Nakonec projela cílem s jedním zaváháním, ovšem rychleji a vybojovala tak druhé místo. 

Na zduchovickém kolbišti se odehrálo také klání o medaile mezi ženami. Titul mistryně republiky vybojovala v rozeskakování Iva Holíková v sedle hřebce Normana, která nechybovala a cílem projela v čase 34,31 sekundy. Bez trestných bodů překonala rozhodující kurz také Nicola Grünthalová na Carefulovi Z, byla však o dvě sekundy pomalejší, a tak brala stříbro. Na třetím místě skončila Lucie Strnadlová, jež s běloušem Fall River Blue VDL v rozeskakování shodila jednu překážku. 

Vrcholem mistrovství byla soutěž jednotlivců, kteří se museli popsovat s překážkami až do 150 centimetrů. O zlato se rozeskakovaly dvě dvojice, jež měly na kontě po třech kolech jednu chybu. První přicházela k rozhodující jízdě Zuzana Zelinková s valachem Kleiner Lordem. Na překážkách jednou chybovala a dosáhla času 42,17 sekundy. Sergei Motyguine s Dylanem zvolil jízdu na čistotu, takže i pomalejší tempo. Když už se zdálo, že si jede pro titul, přišla chyba na úplně posledním skoku. Jeho čas měl hodnotu 46,79, takže to byla Zuzana Zelinková, která se mohla začít radovat z druhé zlaté medaile v řadě. Bronz získal Matěj Kotalík s Cesanem V, který do nedělní soutěže přicházel s 5 trestnými body až ze sedmé příčky. Díky výbornému čistém výkonu v závěru soutěže obsadil třetí místo.

Ve dnech 2. až 5. srpna se v Martinicích na Příbramsku konalo skokové mistrovství republiky dětí a juniorů. Mezi jezdci v kategorii dětí nenašla přemožitele Aneta Červená na Sandrině. Jako jediná absolvovala všechna tři kola šampionátu čistě. Mistryní republiky v soutěži mladších juniorů ve věku od 15 do 16 let se stala Tereza Jakubcová s klisnou Acobatou T, která po třech bezchybných kolech nezaváhala ani v rozeskakování. Zlato v kategorii starších juniorů ve věku 17 až 18 let si odvezla Sára Finsterle. Ta zaznamenala s Elektrou tři nuly v základních kolech a stejně tak nechybovala  v rozeskakování. 

Nesmíme zapomenout také na národní šampionát dětí na pony, který proběhl od 22. do 26. srpna ve Zduchovicích. Soutěž dětí od 11 do 13 let na ponících s kohoutkovou výškou do 135 centimetrů vyhrála Rozálie Sovová s Fíkem. Ve stejné věkové kategorii jezdců s poníky do 148 centimetrů vybojovala nejcennější kov Eliška Petrusová se zkušenou letos již dvacetiletou poničkou Kačenkou. Mistryní republiky ve skupině jezdců od 14 do 16 let na pony do 148 cm se stala Jana Táboříková ve dvojici se svou stájovou jedničkou klisnou Karou.

Český skokový pohár, který nese podtitul extraliga parkurového skákání, zažil v roce 2018 celkem jedenáct kvalifikačních kol. Sérii již 17. ročníku otevřely tradičně v dubnu Martinice u Březnice. Pro první vítězství si tam dojel Václav Horký s klisnou Asile de Paix P. Byl to pro něj premiérový triumf, a jak se později ukázalo, nebyl letos zdaleka jediný. Falton Velká cena Brna se jela v neděli 6. května a nejvyšší bodový příděl si připsal Marek Klus v sedle hřebce Carisona. Třetí kolo hostila o dva týdny později Ostrava. Na tamním travnatém kolbišti se nejvíce dařilo domácímu Markovi Hentšelovi s Censorem. Z prvního místa se v pohárové Velké ceně radoval poprvé v kariéře.

Diváci byli svědky premiérového triumfu i při čtvrtém závodě. Velkou cenu Prahy, jež se jela 27. května v Hradištku u Sadské, ovládla Tereza Mücková v sedle hřebce Control Me Karsit. Druhá červnová neděle patřila Velké ceně Litomyšle. A také zde obsadil nejvyšší příčku jezdce, jenž v minulosti v poháru nikdy nezvítězil. Byl jím Matěj Kotalík na koni Sir Sid. V Hořovicích, kde se 8. července jelo šesté kolo, nenašel přemožitele Jiří Papoušek s valachem Dukatem VTH. O týden později se závodilo v Equine Sport Centru v Olomouci a pro druhé vítězství v sezoně si tam dojel Marek Klus. Tentokrát skákal s hřebcem Al Camberem. 

Ptýrov je tradičně dějištěm Noční Velké ceny eLed. Ta se, jak název napovídá, odehrává v pozdních večerních hodinách pod umělým osvětlením. Letos se jela v sobotu 11. srpna a pro nejvyšší bodový příděl si dojel Ondřej Pospíšil s Einfachem, pro něhož to byl první triumf v hlavní pohárové soutěži. V neděli 26. srpna se v Opavě Kateřinkách konala Kofola Velká cena. V sezoně nabité zahraničními výjezdy si našel čas na účast reprezentant Ondřej Zvára a jistě nelitoval. S Quimerem-M vyhrál a v sedle Chaccolana bral třetí místo. Jednu z posledních příležitostí sbírat body do žebříčku měli účastníci ve Frenštátě pod Radhoštěm. Po dvou letech věnovaných rekonstrukci travnatého kolbiště se tam 16. září jela Eurobit Velká cena. Přemožitele v ní nenašel slovenský jezdec Igor Šulek na koni Wavo Aramis. Nejvíce bodů si z českých zástupců připsala Lucie Strnadlová s Feminou.

Poslední kolo a velké finále pro čtyři nejvýše postavené jezdce bodování bylo letos přiděleno pořadateli do středočeských Zduchovic. V sobotu 29. září se jela Velká cena, kterou vyhrál Matěj Kotalík na Cesanovi V a zajistil si tak místo ve finálové čtveřici. Dalším finalistou byl Jan Chýle, jenž díky řadě druhých míst držel vedoucí pozici v žebříčku nepřetržitě od pátého kola. Do rozhodující soutěže se probojovali ještě Jan Štětina a Ondřej Pospíšil.

Finále se střídáním koní přišlo na řadu v neděli 30. září. Poměrně hodně se chybovalo a trochu překvapivě se dařilo mnohem více jezdcům, kteří byli v této speciální soutěži naprostými nováčky. Celkovým vítězem se stal Ondřej Pospíšil. Ve všech jízdách nasbíral dohromady dvacet trestných bodů. Matěj Kotalík skončil druhý. Šance na prvenství držel až do poslední jízdy. Nakonec svou účast uzavřel s jednatřiceti trestnými body. Třetí místo obsadil Jan Chýle se čtyřiceti čtyřmi trestnými body a pořadí uzavřel Jan Štětina, jehož skóre bylo ještě o osm bodů vyšší. 

Česká republika se stala v roce 2018 dějištěm dvou mezinárodních parkurových mítinků konaných na otevřeném kolbišti. Již během posledního dubnového víkendu proběhly ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou závody kategorie CSIO určené pro děti, juniory a mladé jezdce. O starty byl díky skutečnosti, že se jednalo o kvalifikační závody na mistrovství Evropy, velký zájem. V pátek 27. dubna byly na programu týmové soutěže Poháru národů. 

V kategorii dětí zvítězilo české družstvo ve složení Mariana Michlíčková, Eliška Hasnedlová, Anna Helebrantová a Petra Pařenicová. Právě poslední jmenovaná jezdkyně se v sedle klisny Sarah Sun blýskla dvěma nulami. Dvě čistá kola předvedla také Anna Helebrantová, která závodila s ryzákem Epo Van De Achterhoek Z. K velké radosti domácích fanoušků dokázaly na triumf dětí navázat také české juniorky. Za tým nastoupily Natalie Kreislová, Sofie Najmanová, Michaela Rodová a Sára Vingrálková. Ta zajela nejvydařenější dvě kola, když s Oscarem des Fontaines chybovala pouze jednou v druhém kole. Jedinou chybu zaznamenala v obou jízdách také Sofie Najmanová na hnědákovi Casanovovi S. Pohár národů v kategorii mladých jezdců ovládli zástupci Dánska, český celek dokončil soutěž na pátém místě. 

Dalšími vrcholy mítinku byly nedělní soutěže Grand Prix. Dvoukolové klání v kategorii dětí vyhrála polská dvojice Maja Marchwicka a Szafir M, která jako jediná nechybovala. Druhé místo obsadila česká jezdkyně Mariana Michlíčková s Idee Van De Achterhoek, jež chybovala v celé soutěži jednou. Do Polska putovala také hlavní cena v Grand Prix juniorů. Tu získala Aleksandra Kierznowska na koni Dior V. Z českých želízek v ohni si nejlépe vedla Sára Vingrálková, která s klisnou Celanou Z dokončila na čtvrté příčce. Velká cena mladých jezdců se stala dánskou záležitostí. Jejich reprezentanti obsadili kompletní stupně vítězů. První místo vybojovala Josephine Boegh s holštýnským valachem Laurenzem.

Ve dnech 21. – 26. června ožilo kolbiště v Equine Sport Centru v Olomouci parkurovými závody J&T BANKA CSI-W s třemi hvězdami zapsanými do seriálu Světového poháru. Jezdci, kteří se nejvyšší vypsané kategorie účastnili, si mohli vybrat mezi třemi úrovněmi obtížnosti, a to stříbrnou, zlatou a diamantovou túrou. Překážky ve finále Silver Tour dosahovaly výšky do 135 centimetrů a nejlépe si s kurzem poradil Litevec Andrius Petrovas s klisnou Clarity. Stejný jezdec navíc ovládl také vrchol série Gold Tour do 150 centimetrů. V něm sedlal hnědáka Caracase. 

Hlavní soutěží mítinku byla soutěž Grand Prix v rámci Diamond Tour. Výsledky z ní se započítávaly do žebříčku Světového poháru. Kurz z dílny německého stavitele Petera Schumachera svou náročností odpovídal světové úrovni. Přes překážky s výškou do 160 centimetrů se dostaly bez zaváhání jen čtyři dvojice. K radosti domácího publika se do rozeskakování dostali také dva čeští reprezentanti. Jako první vstupoval do kolbiště Ondřej Zvára s ryzákem Quimerem M. Přes nevýhodu zahajujícího jezdce předvedl rychlou a čistou jízdu. Čas, který svým soupeřům stanovil, měl hodnotu 46,08 sekundy. Jako druhá v pořadí absolvovala rozhodující část soutěže Němka Jörne Sprehe s koněm Stakki´s Jumper. Ta potvrdila, že v Olomouci se jí daří. Cílem projela bez zaváhání v čase 44,22 sekundy a ujala se tak vedení. Další z účastníků rozeskakování italský jezdec Francesco Turturiello tak byl pod tlakem a věděl, že musí jet hop nebo trop. Riziko se mu však nevyplatilo, s valachem Quinoa Des Pres jednou chyboval. 

Posledním želízkem v ohni byl český jezdec Marek Klus s hnědákem Carisonem. Ten po pomalejším nástupu výrazně zrychlil v druhé části jízdy a cílem projel bez chyb v čase 45,57 sekundy. Vítězkou Grand Prix Olomouce se tedy stala Jörne Sprehe, Marek Klus byl druhý a Ondřej Zvára obsadil třetí místo. 

V rámci mítinku byly vypsané soutěže také pro mladé koně, juniory a jezdce do 25 let. Juniorskou Velkou cenu vyhrála Polka Aleksandra Kierznowska s Diorem V. Dařilo se i českým juniorům. Anna Held v sedle Cara Mii dojela druhá a třetí místo obsadila Linda Potrychová s Davinou M. Vrchol túry pro jezdce do 25 let ovládla Maďarka Sára Márias v sedle hnědáka Cantus Claye a získala tak přímou kvalifikaci do finále European Youngster Cupu, jež se bude konat v prosinci v Salzburku. Stejná jezdkyně si navíc z Olomouce odvezla i trofej z finále soutěže pro mladé koně CSIYH. V ní nenašla přemožitele s šestiletou klisnou Medall. Tak to byl stručný přehled toho nejzajímavějšího z parkurového skákání v roce 2018. Sezona s číslovkou 2019 na sebe jistě nenechá dlouho čekat, a tak se při sledování dalších jezdeckých reportáží těšíme brzy na viděnou!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE