reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 9. srpna 2018

ikonka

Tento díl Jezdeckého magazínu přináší hned tři reportáže. Podíváme se do Martinic na MČR dětí a juniorů v parkurovém skákání, poté se přesuneme na vozatajský Světový pohár v Nebanicích. Závěr patří sérii Global Champions, která se jela v Londýně.
09.08.2018 16:54  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN S DATEM 9. SRPNA SLEDUJTE TADY

V Martinicích u Březnice se během prvního srpnového víkendu konalo mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů. Účastníci všech kategorií jednotlivců se v tropických teplotách museli popasovat s tříkolovou soutěží, která vyvrcholila v neděli 5. srpna. Mezi dětmi se našla jediná účastnice, jež po dvou bezchybných jízdách nezaváhala ani v posledním kole s překážkami do 120 centimetrů, a to Aneta Červená v sedle Sandriny. Ta si tak dojela suverénně pro titul mistryně republiky.

O pořadí na druhém a třetím místě rozhodovalo rozeskakování, do něhož postoupilo se 4 trestnými body hned pět dvojic. Stříbro nakonec vybojoval Viktor Skutecký, který s valachem Jolly Jokerem překonal zkrácený kurz bez trestných bodů a jako jediný stlačil čas pod 30 sekund. Bez zaváhání projela cílem rozeskakování také Eliška Hasnedlová na Conkiře a její čas v hodnotě 30,02 sekundy jí vynesl bronz. 

Mladší juniory, tedy jezdce ve věku od 15 do 16 let, čekal v třetím kole parkur s výškou překážek do 130 centimetrů. Tereza Matoušová v sedle klisny Quastiny překonala nedělní parkur čistě. Jenže jediný trestný bod, který si přinesla z druhého kola za překročení času, jí nakonec připravil o medaili. Skončila těsně pod stupni vítězů. O pořadí na nejvyšších pozicích se rozeskakovali tři junioři, kteří během celého šampionátu nezaznamenali jediný trestný bod. Valentýna Kuková s klisnou Philadelphií však v závěrečné fází lehce bloudila a nasbírala v rozhodující jízdě celkem 12 trestných bodů. Skončila tak třetí. Tereza Svobodová s Cartagenou W proletěla tratí rozeskakování v nejlepším čase, jenže jednou chybovala, což pro ni nakonec znamenalo druhé místo. Bez zaváhání absolvovala jako jediná klíčovou část soutěže Tereza Jakubcová v sedle bělky Acobaty-T a dojela si tak pro zlato a titul mistryně České republiky mladších juniorů.

V kategorii jezdců od 17 do 18 let byly výkony účastníků velmi vyrovnané. Do třetího kola přicházelo s nulou hned sedm dvojic. Bez chyb však dokázaly nedělní parkur s překážkami do 130 centimetrů překonat jen tři z nich. Patřila k nim Tereza Markusková na Collinsovi, která však inkasovala jeden trestný bod za překročení stanoveného času a z Martinic si nakonec odvážela bronz. O tom, kdo se bude pyšnit titulem mistra republiky, rozhodlo opět rozeskakování. Michaela Rodová s valachem Cartanem K ho dokončila s nulou v čase 35,22 sekundy a čekala, jak si povede její soupeřka Sára Finsterle. Ta s hnědkou Elektrou projela kurzem rozhodující části rovněž bez shození. Navíc byla o šest desetin sekundy rychlejší, takže se mohla radovat ze zisku zlaté medaile. Nezkrácený video záznam všech mistrovských kategorií najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Západočeské Nebanice hostily ve dnech 3. až 5. srpna tradiční mezinárodní závody spřežení nejvyšší kategorie CAI s třemi hvězdami. Největší zájem byl mezi jezdci o start v soutěži čtyřspřeží, která je započítávaná do bodování Světového poháru. 

V tzv. singlech, tedy jednospřeží, se představili tři domácí reprezentanti. Ota Bareš zapřahal dvakrát a lepšího výsledku dosáhl s Florianem, s nímž skončil osmý. Markéta Jelínková s Linem si dojela pro pátou příčku. Pomohl jí hlavně závěrečný parkur, v kterém předvedla druhý nejlepší výkon. S dvěma spřeženími absolvoval kompletní závod také Libor Kurka. S Jimem se blýskl jedinou bezchybnou jízdou mezi kužely, a nakonec z toho bylo celkové čtvrté místo. Vítězství v soutěži jednospřeží vybojoval Rudolf Pirhofer z Rakouska, který zajel nejlepší drezuru a vydařený maraton. V závěru sice zaváhal v parkuru, ale prvenství se mu podařilo udržet.

Tři účastníci nastoupili letos v Nebanicích do soutěže párů, která měla od drezury po závěrečný parkur jednoznačný průběh. Jan Nesvačil po první disciplíně tedy drezuře uzavíral průběžnou výsledkovou listinu. V maratonu jej sice od soupeřů dělil nepatrný odstup, avšak řada chyb v parkuru zmařila šanci na posun a Jan Nesvačil skončil třetí. Další z českých jezdců Josef Drábek obsadil ve všech dílčích částech soutěže druhé místo a stejnou pozici tak zaujal i v konečném hodnocení. Pro první místo si stylem start-cíl dojel Slovinec Miha Tavcar. Ten začal nejlépe předvedenou drezurní úlohou a stejnou formu si udržel i o den později v maratonu. Po bezchybné jízdě mezi kužely nebylo o vítězi pochyb. 

Největší naděje čeští fanoušci vkládali v královské kategorii čtyřspřeží do Jiřího Nesvačila juniora, který se chystá k účasti na zářijových Světových jezdeckých hrách v americkém Tryonu. Po úvodní disciplíně držel nadějné třetí místo, ale v maratonu absolvoval pouze čtyři překážky. Po kolizi, při níž se lehce zranil jeden z koní, se rozhodl další pokračování vzdát. Do celkového pořadí tak Jiří Nesvačil junior promluvit již nemohl, chuť si však spravil alespoň výsledkem v nedělním parkuru, v němž byl pátý. 

Jeho bratr Radek Nesvačil podával v průběhu celé soutěže vyrovnané výkony, a nakonec si dojel pro velmi pěkné sedmé místo. Jeden z hvězdných účastníků letošního nebanického mítinku Maďar Jozsef Dobrovitz se držel po dvou dnech na pozici číslo tři. V závěru však překvapivě pokazil jízdu mezi kužely a klesl pod stupně vítězů. Zaváhání maďarského jezdce využil Francouz Sebastien Vincent, který naopak díky dobře zvládnuté nedělní části získal třetí místo. Švýcar Jérome Voutaz potvrdil v Nebanicích svou extra třídu. Vyhrál maraton a nejlepší výkon podal i v parkuru. Přinášel si však poměrně výrazné bodové zatížení z drezury, kvůli kterému nakonec na nejvyšší příčku nedosáhl a dokončil druhý. Pro první místo si dojel obhájce loňského vítězství Francouz Benjamin Aillaud. Ten vstupoval do soutěže jako nejvýše postavený jezdec světového žebříčku, a plnil tak roli jednoho z největších favoritů. Vedení se ujal po drezuře a do konce soutěže se o něj nenechal připravit. 

Prestižní parkurová série Global Champions pokračovala první srpnový týden již 13. kolem v Londýně, kde vyrostla dočasná závodní aréna v nádherném areálu Royal Hospital. Pražské lvy reprezentovali v úvodním kole týmové soutěže Global Champions League Švéd Peder Fredriscon a Belgičan Niels Bruynseels. Zatímco Fredriscon na desetiletém hřebci Hanssonovi WL překonal všechny překážky s výškou do 155 centimetrů bez penalizace, Bruynseels startující na devítiletém valachovi jménem Delux van T & L dvakrát chyboval. Do sobotní zkoušky, při níž dosahoval parkur až 160 centimetrů, tak nastupoval celek v obměněném složení z průběžné 12. pozice. Niels Bruynseels v tentokrát sedlal desetiletou klisnu Lady Cracotte pouze v rámci části určené jednotlivcům, kteří se na stejném kurzu pokoušeli kvalifikovat do následující Longines Global Champions Tour Grand Prix Londýna. Přestože na jedné z překážek udělal chybu, díky rychlému času se mezi nejlepších 35 dvojic postupujících do Velké ceny probojoval. Za Prague Lions odstartovala nejprve Anna Kellnerová s desetiletým valachem Silverstonem G. Celým kurzem prošla velmi pěkně, pouze s jednou lehkou chybou na úvodní části trojkombinace, jež následovala krátce po předešlé překážce postavené v distanci na čtyři cvalové skoky. Její kolega Peder Fredricson se tentokrát představil s dvanáctiletým valachem H&M All In. Stejně jako s Hanssonem ani jednou nezaváhal a dovezl do cíle nulu. V součtu tak Pražští lvi nasbírali 12 trestných bodů a s časem 160,01 sekundy obsadili 10. řádek výsledkové listiny. 

Anna Kellnerová i Peder Fredricson v individuálním hodnocení skončili do 35. pozice zajišťující postup do Grand Prix. Z vítězství v soutěži družstev se radovali letos již počtvrté London Knights. Ti jako jediní ve dvou kolech neudělali ani jednu chybu. Brit Ben Maher v pátek sedlal devítiletého hřebce Winning Good a v sobotu zvolil stejně starého valacha Explosion W. Druhý z Londýnských rytířů Nicola Philippaerts z Belgie absolvoval obě dvě kola s desetiletým hřebcem Chilli Willi, a stejně jako jeho týmový kolega ani jednou nezaváhal. Poprvé v tomto ročníku se tak stalo, že nějaký celek vyhrál při svém domovském závodu. V průběžném hodnocení mají rytíři z Londýna neuvěřitelných 299 bodů zajišťující pozici lídra i pro další kola. Druzí Valkenswaard United totiž nasbírali jen 261 bodů a lehce přes 200 bodů mají už pouze Miami Celtics a Shanghai Swans. Prague Lions jsou jedenáctí se 161 body.

Jak již bylo zmíněno, všichni tři jezdci týmu Prague Lions postoupili do Grand Prix. Anna Kellnerová se Silverstonem G dokončila jedenáctá, když zaznamenala jednu lehkou chybu. Mohla se tak radovat se svého doposud nejlepšího umístění v Longines Global Champions Tour. Se 4 trestnými body za jedno shození dokončil i Niels Bruynseel s Lady Cracotte a jelikož byl o něco pomalejší než Anna Kellnerová, umístil se jako patnáctý. Peder Fredricson s Hanssonem postoupil po bezchybném výkonu do rozeskakování, v němž nestačil pouze na Scotta Brashe s Hello Mr. President. Ten měl čas 38,88 sekundy, zatímco Fredricson projel cílovou čarou v čase 39,84. 

Jelikož oba dva jezdci jsou již kvalifikovaní do Super Grand Prix v rámci prosincové galashow světového parkuru Prague PlayOffs, třinácté postupové místo připadlo na třetího Ludgera Beerbauma, který sedlal Casella.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Český skokový pohár pokračuje již od středy 8. srpna osmým kolem v Ptýrově u Mnichova Hradiště. Tamní pořadatel si již tradičně přichystal pro diváky noční Velkou cenu eLED.cz, která uzavře soutěžní program v sobotu po 20. hodině. Předcházet jí však bude několik atraktivních soutěží, jako jsou např. dílčí finále Amateur Tour, Czech Junior Cupu či seriálu U25 pro jezdce do 25 let. Vpodvečer se můžete těšit ještě na štafetové skákání dvoučlenných týmů. Pokud nebudete mít možnost dorazit osobně, můžete si pustit náš celodenní on-line přenos na stránkách www.equitv.cz.
Druhý srpnový víkend pokračuje také parkurová série Global Champions. Jejím dějištěm bude tentokrát nizozemský Valkenswaard. Příznivci drezury se již jistě nemohou dočkat blížícího se mistrovství České republiky. To je naplánované na 15. až 19. srpna a uskuteční se v Královicích u Slaného. Do té doby vám však nabídneme další díl Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE