reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 8. června 2017

Jezdecký magazín EquiTV s datem 8. června nás zavede do Equine Sport Centra na Cenu města Olomouce. Druhá reportáž je z letošního Dne starokladrubského koně a do třetice zamíříme na třetí Champions Tour do Hradištka u Sadské…
08.06.2017 16:29  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Ve dnech 26. až 28. května se areál Equine Sport Center v Olomouci stal dějištěm parkurových závodů, které vyvrcholily Cenou města Olomouce.

Té předcházelo 13 soutěží. Posledním rámcovým kláním byl parkur stupně S**, jehož výška překážek dosahovala 125 centimetrů. Nejlépe si s jeho nástrahami poradila Kateřina Kubrická, která se v letošní sezoně blýskla už dvěma výhrami v sérii U25 při Českém skokovém poháru. V soutěži na čas sedlala mj. klisnu Šejnu 1, s níž projela cílem bez trestných bodů a o bezmála sekundu a půl rychleji než nejbližší soupeřka. 

Samotný vrchol mítinku byl postaven na překážkách do 140 centimetrů, a protože základní kurz překonalo sedm dvojic bez chyb, rozhodovalo o vítězi rozeskakování. Také do něj se dostala dvojice Kateřina Kubrická a Šejna 1, která byla jednou z bezchybných v základní části. V té rozhodující však nasbírala 17 trestných bodů a dojela si pro sedmé místo. Dvě chyby udělal Stanislav Hošák v sedle Galandra, což stačilo na šestou příčku. Zdeněk Matýska s koněm Bleu Diamond Van Herikhave shodil v druhé jízdě jednu překážku a s časem 41,56 sekundy dojel pátý.

O osm setin rychlejší byla dvojice Veronika Jelínková a Forever, která také jednou chybovala a zařadila se tak na čtvrtou příčku. Čisté rozeskakování předvedla divákům polská jezdkyně, která působí v jednom z českých jezdeckých klubů Ewa Dyzewska na koni Eazy-Boy. Čas přes 50 sekund jí přisoudil třetí místo. 

Na druhé příčce se umístil rovněž bezchybný Jiří Hruška, jenž sedlal bělouše jménem Datasys Conversus II. Časomíra v cíli jejich jízdy ukazovala 49,56 sekundy. O těžko uvěřitelných 8 sekund dokázal čas rozhodující jízdy zkrátit slovenský reprezentant Robert Pál. Navíc s koněm Titov nechyboval a mohl se tak radovat z vítězství Ceně města Olomouce. Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam této soutěže, klikněte na náš web www.equitv.cz.

Poslední květnová sobota přilákala mnoho milovníků koní do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Konal se tam Den starokladrubského koně, který tradičně nabídl divákům atraktivní program. Ještě před oficiálním slavnostním zahájením vzdali pořadatelé hold Marii Terezii, která se významnou měrou zapsala do dějin hřebčína. Letos si připomínáme 300 let od jejího narození. Během zahájení přivezly kočáry významné hosty akce, mezi nimiž nechyběli ředitelé Zemských hřebčinců v Písku a v Tlumačově – Karel Kratochvíle a David Olejníček. Pozvání přijala také ředitelka německého hřebčince v Redefinu Antje Kerber.

Různé typy zápřeží od těch známějších až po ty méně časté, jako jsou tandem, ruská trojka či pětispřeží se představily v kočárovém reji. Dalším bodem programu byla skoková čtverylka v podání jezdců v sedlech koní z chovů v Písku, v Tlumačově, v Redefinu i v Kladrubech nad Labem. Barokní Pas-De-Deux si připravili kladrubští zástupci Kateřina Havlíčková a Jakub Hlávka. Dáma při jízdě seděla v takzvaném bočním sedu. Zajímavým zpestřením programu byl exhibiční zápas v pushballu, v němž proti sobě nastoupila dvě družstva studentů místní Střední školy chovu koní a jezdectví.

V ukázce nazvané „Jak žije hřebčín“ viděli diváci praktické využití koní v práci, mimo jiné třeba v těžkém tahu. Hned šest spřežení se představilo v tradiční a velmi oblíbené části programu, kterou jsou „Rychlá kola“. Vedení Hubertovy jízdy v roli mastera se ujal sám ředitel Národního hřebčína Jiří Machek. Čtyři bělouši a čtyři vraníci vstoupili na scénu v rámci předvedení takzvaných sedlových tandemů. Písečtí a tlumačovští hřebci byli hlavními hvězdami čtverylky chladnokrevných koní. Poděkování za spolupráci s dánskými královskými stájemi se dočkal další z významných hostů pan Per Thuesen.

Uherská pošta je vystoupení, které vyžaduje akrobacii a velký cit pro koně. Letos jej předvedli Jakub Mack a Vladimír Moudrý. Připravena byla také ukázka voltižní soutěže, v které se prezentovali jezdci Národního hřebčína i kladrubské Střední školy chovu koní a jezdectví. Stádo čtrnácti klisen s hříbaty narozenými v letošním roce prokázalo eleganci a krásu plemene starokladrubského koně. Program uzavřela jízda čtrnáctispřeží, které vedl reprezentant Národního hřebčína ve sportovním spřežení Jiří Nesvačil junior. 

Třetí kolo letošní domácí parkurové série Champions Tour se odehrálo v Hradištku u Sadské v termínu od 2. do 4. června. Vrcholem mítinku byl parkur stupně T* s rozeskakováním.

Před jeho branami zůstala s jednou chybou vítězná dvojice z prvního letošního kola této série Martin Šoupal a klisna Taktica. Tentokrát obsadila sedmé místo. S chybou odcházel z kolbiště také český reprezentant Kamil Papoušek v sedle hřebce Quentino Donth-M, který dojel jako devátý.

Naopak bez zaváhání překonal základní kurz jeho kolega z národního skokového týmu Ondřej Zvára s koněm Cenapro. V rozeskakování pětice čistých dvojic však nasbíral nejvíce trestných bodů a dokončil tak na páté příčce. Čtvrté místo obsadil další z předních českých jezdců Jan Štětina, který v rozhodující jízdě s Verdim-S chyboval jednou. Miloslav Příhoda na Clear Jolie překonal základní kolo i rozeskakování bez trestných bodů. S dosaženým časem 49,93 sekundy to stačilo na třetí místo. O více než 3 sekundy rychlejší byla rovněž bezchybná Barbora Tomanová s valachem Datasys Corcovado.

Vítězem se ovšem stal nakonec Aleš Opatrný, který s Idariem van het Netehof prolétl cílem rozeskakování v čase ještě o 2 sekundy kratším. Na nezkrácený video záznam této soutěže se můžete podívat prostřednictvím našich internetových stránek www.equitv.cz.

SOUTĚŽ 

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V sobotu 10. června se v severočeském Slavošově konají mezinárodní závody a mistrovství České republiky v jezdecké vytrvalosti. Pokud chcete vidět start tohoto závodu, jehož hlavní kategorie dosahuje délky 160 kilometrů, musíte si přivstat, neboť je naplánován již na 6 hodinu ranní. Do cíle se jezdci a koně dostanou samozřejmě až v odpoledních hodinách.
V Brně na Panské líše probíhá ve dnech 10. a 11. června další kolo Českého drezurního poháru, které předchází blížícím se mezinárodním drezurním závodům zařazeným do Světového poháru. Ty v tamním areálu proběhnou o týden později.

Do třetice vás pozveme na parkurové závody v Suché u Litomyšle. Tam se již od čtvrtka 8. června koná čtvrté pokračování Českého skokového poháru. V neděli bude na programu vedle rámcových túr i Velká cena Litomyšle. Všechny nedělní soutěže na kolbišti hřebčína Suchá můžete sledovat od 9.00 hodin živě na našich stránkách www.equitv.cz.

Kromě domácího dění pro vás budeme sledovat i další kolo Global Champions League, které se koná od 8. do 10. června ve francouzském Cannes.  Souhrnnou reportáž s podrobnými informacemi o tom, jak se tam dařilo naší reprezentantce Anně Kellnerové, vám nabídneme již v příštím díle Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE