reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 30. srpna 2018

ikonka

Poslední srpnový díl Jezdeckého magazínu EquiTV nabízí reportáž z devátého kola Českého skokovéh poháru, které se konalo v Opavě. Druhá a třetí část je věnovaná finále 53. ročníku Zlaté podkovy v Humpolci, a to soutěžím všestrannosti a spřežení.
30.08.2018 16:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Český skokový pohár nabírá na obrátkách. V Opavě Kateřinkách se ve dnech 23. až 26. srpna jelo již deváté kolo. 

Prvním z nedělních vrcholů čtyřdenního mítinku bylo dílčí finále Czech Junior Cupu, které bylo postavené jako hendikep s překážkami do 120 respektive 125 centimetrů. O vítězi rozhodovalo rozeskakování šesti dvojic, z nichž jen dvě překonaly i zkrácený kurz bez zaváhání. Nyna Bartoňková v sedle hřebce Crada von Wichenstein projela cílem s nulou v čase 36,49 sekundy a brala tak druhé místo. O tři desetiny sekundy rychlejší byla Lada Srovnalová s klisnou Campari 6, která si tak dojela pro nejvyšší bodový příděl. V tabulce juniorské túry je v mladší kategorii jezdců od 12 do 15 let na čele Natálie Kovářová, mezi staršími juniory do 18 let je na průběžné první příčce Veronika Vacková.

Na jezdce v kategorii U25 čekala kvalifikace pro celoroční finále, jehož překážky dosahovaly výšky 135 centimetrů. Také v této soutěži přišlo po osmi čistých jízdách ke slovu rozeskakování a v něm velmi těsný souboj o nejvyšší příčku. Dvojice Alžběta Vojtková a Catero Invest nakonec skončila druhá. Vítězství jí uniklo o pouhých 62 setin sekundy. Právě o tolik byl rychlejší Michal Žilinský, který s Kairou překonal rozhodující kurz taktéž bez trestných bodů – v čase 47,40 sekundy. Nejvyšší pozici na žebříčku túry pro jezdce do 25 let drží Miroslava Škanderová se 77 body, o 4 body méně má druhá Kateřina Málková a s odstupem dalších 2 bodů za nimi jsou shodně třetí Václav Staněk a Kristýna Nechanická.

Absolutním vrcholem celého mítinku byla Kofola Velká cena Opavy s finále pro deset nejlepších dvojic základního kola, jehož překážky dosahovaly výšky 145 centimetrů. Přemysl Adam s běloušem Cachasem překonal základní část soutěže s jednou chybou a druhé jízdy finálové desítky zahajoval. Napodruhé nezaváhal a výsledkovou listinou se posunul na konečnou pátou příčku. Se dvěma koňmi postoupil do rozhodující části Ondřej Zvára. Prvním byl plemenný hřebec Quimero M, který má letos vynikající formu. Tu potvrdil i v Opavě. Dvojice procválala cílem opět s nulou a s časem 45,45 sekundy se ujala vedení. Dalším jezdcem ve startovním pořadí byl Ondřej Pospíšil se Zandriem. Ten bezchybného Zváru ohrozit nemohl, přinášel si totiž čtyři trestné body ze základní jízdy. Ve finále k nim přidal dalších 23 a pořadí TOP10 tak uzavřel.

Jeden z nejvýraznějších účastníků skokového poháru Marek Klus se rovněž probojoval mezi elitní jezdce. K jedné chybě ze základního kola však přidal s Carebisem ještě dvě shození a spokojit se musel s devátým místem. Úspěšnou sezonu prožívá Matěj Kotalík. V Opavě se do rozhodující části Velké ceny dostal s oldenburským valachem Sir Sidem. Celkově nasbíral po chybě v každé jízdě osm trestných bodů a skončil sedmý. S chybou přicházela do kolbiště také Tina Šalková v sedle bělky Frascati Van Ter Hulst, takže Ondřeje Zváru z vedoucí pozice nemohla sesadit. Napodruhé si však přesto spravila chuť čistou jízdou. Ta jí vynesla nakonec na čtvrté místo.

Také slovenský jezdec Igor Šulek na koni Wavo Aramis začal s jednou chybou. Ve finále předvedl vůbec nejlepší výkon ze všech a s konečnými čtyřmi body se zařadil na druhé místo. Marek Hentšel se představil s hřebcem jménem Trend D´Elsendam Z, ale po slibném začátku, z něhož si přinášel jeden trestný bod, přišla další dvě shození. V konečném pořadí tak obsadil až osmou příčku. Posledním, kdo mohl odsunout z nejvyšší pozice vedoucího jezdce, byla Dominika Hrubešová, která s valachem Chardone v základní jízdě nezaváhala. Napodruhé však přišla jedna chyba a dvojice skončila celkově šestá.

Úplně poslední přicházel do kolbiště Ondřej Zvára s druhým ze svých svěřenců. Věděl, že vítězství má s jedním či druhým koněm jisté. S Chaccolanem nakonec shodil jednu překážku a dosažený čas stačil na pomyslný bronz. Zároveň však mohl oslavovat první místo, které udržel ve dvojici s Quimerem. Do konce letošní série zbývají dvě kola. Ve vedení bodování Českého skokového poháru je nadále Jan Chýle s 65 body. Pouhé dva body na něj ztrácí Marek Klus a třetí je s odstupem deseti bodů stále Ondřej Pospíšil. Ze čtvrtého místa odsunul Jana Štětinu Matěj Kotalík a se 47 body je členem elitní čtyřky.

Nezkrácený video záznam všech zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Nejstarším jezdeckým seriálem, který se koná v České republice již 53 let, je Zlatá podkova spojující soutěže všestrannosti a spřežení. Finále se konalo tradičně v Humpolci, a to ve dnech 24. až 26. srpna. 

Nejvyšší obtížnost ve všestrannosti měla kategorie nesoucí název celé série tedy Zlatá podkova, jejíž finále se jelo jako soutěž CNC s dvěma hvězdami. Vydařenou drezurní zkouškou začal Josef Volf s Celticem. V sobotním krosu však přišla penalizace za překročení času a s dalšími trestnými body z parkuru to stačilo na konečnou pátou příčku. Na stupně vítězů mohl ještě před nedělní skokovou zkouškou pomýšlet Radim Toman v sedle valacha Easy Jumpa. Jenže v parkuru nasbíral 18 trestných bodů a skončil čtvrtý. Pro pomyslný bronz si dojela Karolína Petrová s Kimem-C, které vyšla velmi dobře drezura. V krosu lehce ztratila a na nejvyšší pozice se tak vrátila až v parkuru. Inkasovala sice za dvě shození, ale na třetí místo nakonec dosáhla. S dvěma koňmi startovala v soutěži obhájkyně loňského prvenství Eliška Orctová a s oběma podávala výborné výkony. V sedle hnědáka Westwinds Diega nakonec obdržela drobnou penalizaci v terénní i skokové zkoušce a dokončila tak na druhém místě. Špičkový výkon podala s Bonusem, tedy s koněm, s kterým triumfovala v Humpolci také loni. Za drezuru si odnesla nejvyšší ohodnocení a po čistém krosu a parkuru se mohla radovat z vítězství.

Další náročnou soutěží bylo jednohvězdové CNC, kterým vyvrcholila Stříbrná podkova. Bodové rozdíly v této kategorii byly po celou dobu závodů velmi těsné. Naděje na vítězství držela ještě před nedělním parkurem Alžběta Vyštajnová s Elzarem. Jenže shodila dvě překážky, což jí odsunulo až na páté místo. Chyba ve skokové zkoušce mrzela i Radka Heidenreicha, který byl s Battalionem rovněž ve hře o nejvyšší pozici. S přičtením čtyř trestných bodů ale skončil celkově třetí. Zaváhání soupeřů využila loňská vítězka Veronika Příhodová s Expressem. Do parkuru šla až z průběžného pátého místa a čistým výkonem se katapultovala na druhé místo. Pro trofej si ve Stříbrné podkově dojel Petr Myška na koni Savoi Col De Joly. Vedení se ujal po drezuře, kvůli drobné penalizaci v terénní zkoušce ztratil, ale bezchybnou jízdou v parkuru se nakonec vyhoupl opět na pozici nejvyšší. 

Finále Zlaté podkovy, které se konalo během posledního srpnového víkendu na závodišti v Humpolci Dusilově, přineslo i vyvrcholení vozatajských soutěží. V kategorii singlů si pro třetí místo dojela Kateřina Neumannová. Pomohl jí zejména druhý nejlepší výsledek z nedělní jízdy mezi kužely. Karel Nývlt naopak v závěrečném parkuru nasbíral trestné body za tři chyby, ale díky vydařené drezuře i maratonu bral druhou příčku. Vítězkou soutěže jednospřeží se stala Markéta Sedlinská. Ta si vedla skvěle v maratonu. Právě díky výsledku ze soboty se jí podařilo udržet vedení i přes tři shození mezi kužely. 

Silná konkurence se sešla v soutěži dvojspřeží. Velmi pěknou jízdou v závěrečném parkuru na sebe upozornil Petr Novák. Díky druhému nejlepšímu výkonu mezi kužely se posunul konečným pořadím na třetí místo. Zkušený Jaroslav Kohout šel do poslední části soutěže z pozice číslo dvě, a ačkoliv v neděli dovezl tři chyby, na konečnou druhou příčku to stačilo. Způsobem start-cíl ovládl finále kategorie párů letošní vicemistr České republiky Václav Coufalík. Ten začal vítěznou drezurou a přemožitele nenašel ani v maratonu a mezi kužely.

Na startu královské kategorie se sešlo celkem šest účastníků. Těsně pod stupni vítězů zůstal Petr Vlašic, jemuž vyšel hlavně závěr soutěže, když zajel druhý nejlepší výsledek v parkuru. Vyrovnané výkony podával Zdeněk Jirásek. V každé z vozatajských disciplín dokončil třetí a pomyslný bronz z toho byl nakonec i v celkovém pořadí. Jaroslav Juráň junior měl od začátku soutěže našlápnuto na vítězství. Vyhrál drezuru i maraton. Jenže přišlo celkem pět chyb v nedělní zkoušce, což znamenalo propad na druhé místo. Na nejvyšší pozici soutěže čtyřspřeží se po chybách Jaroslava Juráně vyšvihl Jiří Nesvačil senior, který mezi kužely zaváhal jen jednou a po roce tak obhájil prvenství ve finále Zlaté podkovy.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Rušno je v těchto dnech v areálu jezdecké školy v Hradištku u Sadské. Zatímco první zářijový víkend je ve znamení Šampionátu koní Kinských v drezuře a skákání, resp. Slavností koní Kinských, o týden později tam proběhne finále Champions Tour a Kritérií mladých koní v parkurovém skákání.

Od 31. srpna do 2. září hostí Martinice u Březnice Národní drezurní pohár České jezdecké federace. Divácky nejatraktivnější bude neděle, kdy jsou na programu mj. volné sestavy na hudbu. 

Zahájení druhé poloviny sezony v pražské Velké Chuchli obstará dostihový den, jemuž vévodí dva z nejvýznamnějších dostihů celého roku. Jedná se o nejdůležitější srovnávací mílařský test pro tříleté a starší koně – 40. Velkou cenu Prahy CK Martin Tour. A také o nejdelší klasickou zkoušku – 73. St Leger. Dostih na 2800 metrů o 550 tisíc korun. Start prvního z osmi připravených dostihů je ve 13 hodin, areál závodiště bude otevřen již od 11 hodin a od 12.30 budete moci sledovat na našem webu s adresou www.equitv.cz živý internetový přenos. Pokud jej nestihnete, tak se můžete podívat na souhrn toho nejdůležitějšího již v příštím Jezdeckém magazínu EquiTV. V něm vám nabídneme také reportáže z mistrovství České republiky ve vytrvalosti a z republikového šampionátu dětí na ponících v parkurovém skákání a v drezuře.

Nezapomeňte si tedy náš pořad zapnout již při jeho čtvrteční premiéře! Na shledanou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE