reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 3. května 2018

ikonka

První květnové vydání Jezdeckého magazínu nás zavede do Zduchovic, kde se při CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce dařilo českým reprezentantům. Vrátíme se také do Šanghaje. Tam se konalo třetí kolo série Global Champions…
03.05.2018 16:35  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE ZHLÉDNOUT V TOMTO ODKAZU

Ve Zduchovicích nedaleko Kamýku nad Vltavou se ve dnech 26. až 29. dubna konaly mezinárodní parkurové závody CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce. Mítink nejvyšší úrovně pro mládežnické kategorie měl v České republice premiéru a mezi jezdci z Evropy byl o účast velký zájem. Během čtyř soutěžních dní se představili reprezentanti z osmi zemí.

Označení závodů CSIO vždy slibuje týmovou dvoukolovou soutěž Poháru národů, a to v každé vypsané věkové kategorii. Ve Zduchovicích se tak v pátek 27. dubna konaly hned tři. Jako první nabídl rozpis Pohár národů dětí, do něhož nastoupila tři družstva. 

Českým jezdkyním se díky výborným výkonům po prvním kole počítala pouze jedna chyba. A tak do druhých jízd přicházely s náskokem pěti trestných bodů na průběžně druhé Německo. Členky dětského týmu prokázaly i v rozhodující části klid a soustředěnost. Zahajovací dvojicí v českých barvách byla Anna Helebrantová v sedle Epa Van Het Achterhoek, která se dokázala s překážkami s výškou do 130 centimetrů popasovat bez chyb. Zopakovala tak čistý výkon z první jízdy.

Dalším z domácích želízek v ohni byla Mariana Michlíčková na koni Leeve Jung, která v druhém kole dovezla rovněž nulu. Také Eliška Hasnedlová s klisnou Ryaniou D´Amour nezaváhala a na konto družstva nepřipsala žádné trestné body. Jako poslední z českého týmu vstupovala do parkuru Petra Pařenicová se zkušenou klisnou Sarah Sun a také ona kurz překonala bez shození, stejně jako v první jízdě. To znamenalo celkem jednu započítanou chybu v obou kolech a jasné vítězství pro Českou republiku v Poháru národů dětí. 

Druhé dokončilo Německo se značným odstupem třinácti trestných bodů. Nejlepšími výkony podržela družstvo Tessa Leni Thillmann na koni Cachin, která v celé soutěži chybovala jednou. Na třetí příčce dokončil celek Polska s třiceti trestnými body. Polákům byla největší oporou Maja Marchwicka, která se Szafirem M zaváhala pouze v prvním kole. 

Následoval juniorský Pohár národů, jenž přinesl napínavou podívanou až do samého závěru. Česká sestava v prvním kole chybovala celkem šestkrát. Po škrtnutí nejhoršího výsledku potupovala do druhých jízd s dvanácti trestnými body až z průběžného třetího místa. Sofie Najmanová s Casanovou S dokončila druhé kolo bez zaváhání a konto týmu tak nijak nezatížila. Tři shození potkala dvojici Natálie Kreislová a The Lux Effect. Bez chyb absolvovala svou jízdu Michaela Rodová s Cartanem K a družstvo tak stále drželo naději na nejvyšší příčky. Když pak Sára Vingrálková v sedle hřebce Oscar Des Fontaines dojela s jediným shozením, bylo jisté, že se nebude počítat výsledek Natálie Kreislové. 

Česko dokončilo s šestnácti trestnými body a těsně zvítězilo před druhými Němci, kteří nasbírali jen o jediný trestný body více. Nejlepší německou dvojicí byla Anna Jurisch, která s koněm Questo Vincitore na překážkách nechybovala a inkasovala pouze jeden trestný bod za překročení času v druhém kole. Doplňme, že třetí příčku v konkurenci šesti zemí obsadilo družstvo Polska s celkovým součtem 24 trestných bodů. 

Páteční program přinesl také Pohár národů mladých jezdců s překážkami do 145 centimetrů. V něm se členům českého celku nepodařilo navázat na předchozí úspěchy dětí a juniorů. Týmu se celkové skóre nezapočítávalo z důvodu dvou vyloučených dvojic v druhém kole. Nejlepší výkony předvedl Alexandr Baraldi v sedle Elame, který v úvodní jízdě nechyboval. Napodruhé dovezl osm trestných bodů. 

Pro vítězství si s šestnácti trestnými body dojel celek Dánska, který podržela hlavně Josephine Boegh, jež s koněm Laurenz předvedla dvě čisté jízdy. O osm trestných bodů více než Dánové inkasovalo německé družstvo na druhé příčce. Dvě nuly v jejich řadách zaznamenala Mylen Kruse v sedle Concase. Třetí místo obsadili Poláci, jejichž celkový výsledek měl hodnotu 49 trestných bodů.

Dalšími vrcholy, které čekaly jezdce i diváky byly soutěže Grand Prix připravené na neděli 29. dubna. Překážky v kurzu, který postavila německá stavitelka Christa Heibach pro juniory, dosahovaly výšky 140 cm a soutěž se jela jako dvoukolová.

Velmi dobře si vedla Sára Vingrálková v sedle Celany Z. S čistým kontem se probojovala do druhého kola, které opět překonala bez chyb. Dosažený čas 41,58 sekundy stačil na čtvrté místo. Třetí příčka jí unikla o pouhých 9 setin! Vítězkou se stala Polka Aleksandra Kierznowska, která s koněm Dior V ani v jedné části nechybovala, navíc projela cílem v nejlepším čase 37,93 sekundy. 

Pro mladé jezdce byla postavena dvě kola s překážkami dosahujícími výšky do 145 cm. Nejvyšší pozici z českých jezdců vybojoval Alexandr Baraldi, jenž s Elame skončil jedenáctý. Hned za něj se zařadil Václav Nágr s d´Amelusinou R22, který chyboval až v úplném závěru kurzu. Stupně vítězů obsadili jezdci Dánska. Z vítězství se radovala Josephine Boegh, která zajela s Laurenzem dvakrát čistě, a navíc v bezkonkurenčně nejrychlejším tempu. 

Radost přinesla českým fanouškům Velká cena určená pro jezdce v kategorii dětí. Do druhého kola postupovalo pět dvojic, z nichž dvě si přinášely nulu. Jednou z nich byla Mariana Michlíčková na Idee Van De Achterhoek. Napodruhé se na překážkách s výškou 130 centimetrů dopustila jedné chyby, a nakonec z toho bylo výborné druhé místo. Druhou bezchybnou po prvním kole byla polská jezdkyně Maja Marchwicka se Szafirem. Ta překonala bez zaváhání i druhou část a dojela si tak pro vítězství.

Nezkrácené video záznamy všech zmiňovaných soutěží najdete na našich internetových stránkách www.equitv.cz.


Nejvýchodnějším místem, kam během svých přesunů po okruhu Global Champions zavítali nejlepší skokoví jezdci a koně světa, je čínská Šanghaj. Ta hostila třetí mítink této prestižní série ve dnech 20. – 22. dubna. 

Do Asie i tentokrát letěli tři členové týmu Prague Lions. Annu Kellnerovou, která zatím nechyběla ani při jednom z letošních závodů, doplnil Aleš Opatrný a Belgičan Niels Burynseels. Pro první kolo soutěže družstev Global Champions League, jež bylo na programu v pátek, byli k reprezentaci Pražských lvů vybráni Anna Kellnerová a Niels Bruynseels. Česká jezdkyně sedlala Giljandra a parkur s překážkami o výšce do 155 centimetrů překonala s dvěma chybami. Týmový kolega Anny Kellnerové zvolil pro úvodní těžkou prověrku valacha Jokera a do cíle dovezl čtyři trestné body za jedno zaváhání. 

Pražští lvi celkem nasbírali v úvodním pátečním kole dvanáct trestných bodů a dělili se s dalšími třemi týmy o průběžnou patnáctou příčku. Nejlepší desítka však byla na dosah. Do sobotní stošedesátky nastoupil Aleš Opatrný s běloušem VDL Fakirem, pro něhož to byl v této sezoně první skutečně obtížný parkur. Dvojice se však ukázala ve výborné formě, když jej překonala bez chyb a ve stanoveném čase. Niels Bruynseels se zkušenou 12letou klisnou Cas de Liberte v druhém kole rovněž nezaváhal, a tak se celek Prague Lions zařadil s dvanácti trestnými body na konečné deváté místo.

Sobotní část soutěže zamíchala pořadím i na nejvyšších příčkách. Berlin Eagels zastoupení ryze německou dvojicí postupovali do druhého dějství s nulou z dělené vedoucí pozice. Ludger Beerbaum v sedle Chiary se však napodruhé dopustil jednoho shození. Když chyboval i Christian Kukuk na Limonchellovi, propadli se Berlínští orli v konečném pořadí až na pozici číslo pět. Velmi dobře vyšlo naopak představení v rozhodující části jezdcům z Monaco Aces. Z pátečního zahajovacího klání si přinášeli čtyři body, které inkasoval Francouz Simon Delestre na Gain Line. Druhé kolo překonala tato dvojice již bez chyb a nechyboval ani druhý jezdec týmu Belgičan Jerome Guery v sedle Garfielda. Monaco Aces vybojovali díky sobotním výsledkům druhé místo.

Nejvyšší bodový příděl za vítězství brali nakonec členové London Knights, kteří absolvovali první jízdy bez trestných bodů a v druhých si připsali pouhé čtyři. Teprve devatenáctiletá britská jezdkyně Emilly Moffit na koni Tipsy du Terral v sobotním kole jednou chybovala, ale její zkušený krajan Ben Maher na koni Explosion nezaváhal. Skóre týmu činilo čtyři trestné body, stejně jako u Monaco Aces. K první příčce jim tak pomohl lepší součet dosažených časů. London Knights se zároveň posunuli do průběžného vedení na žebříčku Global Champions League, v němž drží 62 bodů. Stejné skóre mají také Valkenswaard United. Co je však neméně důležité, pouhých šest bodů na ně ztrácí Prague Lions, kteří jsou po třetím kole na skvělém třetím místě.

Dalším z vrcholů mítinku byla Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů, která byla na programu také v sobotu 21. dubna. Díky bezchybným výkonům v druhém kole týmové soutěže se do ní probojovali i Aleš Opatrný a Niels Bruynseels. Český jezdec v sedle Fakira chyboval na oxeru s číslem tři a do cíle dovezl čtyři trestné body. To stačilo nakonec na šestnácté místo. Niels Bruynseels se s klisnou Cas de Liberte probojoval po čisté základní jízdě do rozeskakování. V něm však přišlo vyloučení pro dvojí neposlušnost a belgická dvojice brala dvanáctou příčku.
Celkem sedmkrát viděli diváci nulu v rozhodující části soutěže, a tak o pořadí jezdců na nejvyšších pozicích rozhodoval dosažený čas. Německý jezdec Daniel Deusser na koni Tobago Z byl jedním z bezchybných jezdců. Jeho čas v cíli rozeskakování měl hodnotu 39,11 sekundy, což mu vyneslo třetí místo. O šest desetin sekundy rychlejší byl Ben Maher z Velké Británie, a tak se v sedle valacha Explosion mohl radovat z druhé příčky. Nejvyšší bodový příděl do tabulky si za vítězství v Grand Prix připsal Belgičan Gregory Wathelet. S klisnou Coree zvládl překonat trasu bez chyb a v čase 37,91 sekundy.

Lídrem bodování soutěže jednotlivců zůstává po třech závodech Scott Brash s 99 body. Jméno na pozici číslo dvě se také nezměnilo. Drží jí Edwina Tops-Alexander se ztrátou 27 bodů. Na třetí příčku se posunul Daniel Deusser a do TOP5 se díky výkonům v Šanghaji dostali i Gregory Wathelet a Ben Maher.  

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Ve dnech 4. až 6. května se reiningoví jezdci sjedou do Kozlovic na Frýdeckomístecku. Mezinárodní klání je přichystáno již na páteční den, v sobotu a v neděli pak budou probíhat kvalifikační soutěže pod hlavičkou České jezdecké federace.

Během prvního květnové víkendu pak bude pokračovat Český skokový pohár druhým mítinkem v Brně Veveří. V neděli budou vrcholit tentokrát všechny čtyři seriálové soutěže. Před Velkou cenou Brna tak diváci uvidí dílčí finále Amateur Tour, Czech Junior Cupu a kategorie U25 pro jezdce do 25 let. Pokud se do Brna nedostanete osobně, můžete po celý den sledovat živé vysílání na našem webu www.equitv.cz.

Během prvního květnového víkendu budeme také bedlivě sledovat průběh čtvrtého kola prestižní parkurové série Global Champions, které se uskuteční v Madridu. Reportáž z něj vám nabídneme již příští týden v dalším díle Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE