reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 29. března 2018

ikonka

Poslední březnový magazín je věnovaný vrcholu Zimního jezdeckého poháru ČJF. Finále parkurových i vozatajských soutěží se jela při Jezdeckém festivalu v Lysé, jenž se konal 21. - 25. března a my vám z nich přinášíme dvě reportáže...
29.03.2018 16:26  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace zažil v roce 2018 svou pátou sezonu. O celkových vítězích v jednotlivých kategoriích a disciplínách se tradičně rozhodovalo během Jezdeckého festivalu v Lysé nad Labem. 

Čtvrtek 22. března přinesl v rámci festivalového programu finálovou soutěž Pony túry, která měla letos premiéru. Na startovní listině, která čítala jedenáct dvojic, se objevila i jména jezdkyň, jež byly po základních kolech na nejvyšších příčkách žebříčku. Patřila k nim Kristýna Kalibánová, které před finálovým kláním patřilo třetí místo celkového hodnocení. V Lysé se jí ovšem příliš nedařilo, když s Dollom I Want byla vyloučena a s Normanem dvakrát chybovala. Přesto si však připsala dostatek bodů na to, aby bronzovou příčku v seriálu udržela. Další z horkých favoritek na vítězství v celé túře byla Natálie Veberová. Ve finálové soutěži si připsala body za druhé místo, které obsadila s Minem, a nakonec jí stejná pozice zůstala také v konečném pořadí seriálu.
Prvenství uhájila Petra Pařenicová, jíž se dařilo od prvního únorového kola, a svou formu v Lysé jen potvrdila, když s Mid Night Sun nechybovala v základním kole ani rozeskakování. Dosáhla na druhé místo v soutěži a tento výkon jí zajistil vítězství v celkovém pořadí Pony túry. V Lysé se ovšem našla ještě jedna dvojice, která všechny favoritky porazila. Gabriela Kopřivová v sedle koně Orchids Romario II překonala obě části soutěže bez chyb a v nejlepším čase. Ačkoliv v bodování túry to posun na stupně vítězů neznamenalo, radost z pěkného výkonu to jezdkyni nijak nezkazilo. 

O finálním stavu žebříčku Malé túry Zimního jezdeckého poháru rozhodla poslední soutěž s překážkami do 115 cm. Účast si nenechal ujít žádný ze skokanů, kteří měli po posledním základním kole v Hradištku šanci promluvit do pořadí na předních pohárových příčkách.Nejvýše postaveným jezdcem před finále byl Jan Štětina a nutno dodat, že na další jezdce v pořadí měl obrovský náskok. Kurz Malé túry mu však vůbec nesedl, startoval se třemi koňmi a nejlepším výsledkem bylo 26. místo s Benitem S. To znamenalo, že nepostoupil ani do dílčího finále a v tabulce túry zaznamenal nulový bodový přísun.Tereza Mücková byla před mítinkem v Lysé v bodování série druhá. Ani jí nevyšly jízdy podle představ. Brala sice body za deváté místo s koněm Le Bo Jangels Karsit, ale pozici v TOP trojce jistou zdaleka neměla. Naopak velmi dobrou formu si na Jezdecký festival přivezla Jennie Kaasová, která dokončila po dvou čistých jízdách s Čielsie na druhé příčce. Také Denisa Vegrichtová jako jedna z favoritek na celkové vítězství v poháru předvedla výborný výkon a v sedle Garfielda obsadila třetí místo. Podle pravidel zimní série získávají jezdci ve finále dvojnásobný počet bodů, což v tomto případě zamíchalo konečným pořadím. Na první místo se vyšvihla Denisa Vegrichtová, která se tak stala vítězkou Malé túry Zimního jezdeckého poháru s ročníkem 2018. Na druhou příčku odsunula o jediný bod Jana Štětinu a pomyslný bronz brala díky skvělému výkonu Jennie Kaasová, která připravila o medailové pozice původně třetí Terezu Mückovou. 

Velká túra měla své finále naplánované rovněž na festivalové čtvrteční odpoledne. Na jezdce čekal parkur stupně S* tedy s překážkami do 125 cm. Z devatenácti dvojic postoupilo deset nejlepších do rozhodující části tedy do dílčího finále soutěže. Tereza Mücková na Le Bo Jangles Karsit po čisté první jízdě dovezla 11 trestných bodů a chybovala i s Fortunou, takže šanci na nápravu měla se svým třetím koněm. Podobně na tom byl Jan Štětina, který do dílčího finále postoupil s třemi koňmi, ale jak se Zentem-S, tak s Celanem-S dovezl po jedné chybě. Sázet tak mohl na třetího svěřence. Navíc další finalisté zaznamenali bezchybné výkony. Martin Šoupal s Takticou dojel v čase 49,22 sekundy, což znamenalo šesté místo. O tři sekundy rychlejší byl Václav Horký v sedle Asile De Paix P, který tak bral pátou příčku. Tereza Mücková dosáhla bezchybného výsledku s hřebcem Control Me Karsit a čas, který na zdolání kurzu potřebovala, jí stačil na čtvrtou příčku. Německý jezdec Manuel Prause sice do zimního poháru bodovat nemohl, ale účast v soutěži si ujít nenechal. V sedle koně Cadillac dojel třetí. Ve skvělém čase 42,02 sekundy procválal cílem po čisté jízdě Václav Mládek s klisnou Čarmenou a mohl se tak radovat z druhé příčky. Ještě rychlejší byl Jan Štětina, kterému finále vyšlo napotřetí s Benitem-S. Dojel bez trestných bodů v čase 41,30. Zvítězil tak nejen v samotné soutěži, ale potvrdil také svoji pozici v konečném hodnocení Velké túry, kterou s náskokem více než 30 bodů vyhrál. Na druhé místo se posunula Tereza Mücková a třetí příčku v seriálovém žebříčku obsadila Jennie Kaasová.

Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace to nejsou jen parkurové soutěže. Druhou disciplínou, v níž se během zimních měsíců tradičně závodí v českých halách, je spřežení. Finále vozatajské části túry se odehrálo v neděli 25. března během Jezdeckého festivalu v Lysé nad Labem.

Hned první pohárové vyvrcholení v kategorii jednospřeží slibovalo napínavou podívanou. Bodový stav nejvýše postavených jezdců byl velmi vyrovnaný. Navíc o průběžnou první příčku se dělili Michaela Lesáková a Dominik Brumovský a šanci atakovat z třetí příčky prvenství měl také Milan Domes. Ten zajel výborně úvodní kolo soutěže, jenže chyba v druhé rozjížďce jej nakonec posunula na čtvrté místo výsledkové listiny. V celkovém hodnocení seriálu se jeho pozice nezměnila a skončil třetí. Michaela Lesáková si svou situaci zkomplikovala zaváháním v první části, kdy jednou chybovala. V druhém kole už zajela čistě a nezbývalo jí, než čekat, s jakým výsledkem dojede Dominik Brumovský. Ten vyhrál úvodní rozjížďku a nastupoval tak do arény jako poslední. Prokázal pevné nervy, když ani napodruhé nezaváhal a projel cílem jako vítěz obou kol. To pro něj zároveň znamenalo první místo v konečném bodování Zimního jezdeckého poháru. Michaela Lesáková se musela spokojit s druhou příčkou. Třetí byl, jak jsme již zmínili, Milan Domes.

Celkem dvanáct kočárů bylo nahlášeno do soutěže dvojspřeží. Dvakrát přitom zapřahal lídr průběžné pohárové tabulky Petr Vlašic. Ani on neměl kvůli nevelkým bodovým rozestupům před finále nic jisté. Na záda mu dýchal se ztrátou pouhých čtyř bodů Josef Hrouda. Tomu se však v soutěži příliš nedařilo, po čistém prvním kole dovezl v druhé rozjížďce pět trestných sekund a jeho výkony stačily na šesté místo. Pátou příčku obsadil Zdeněk Jirásek, který chyboval dokonce celkem třikrát, ale měl o poznání lepší časy. Milanovi Domesovi, jenž před rozhodujícím mítinkem v Lysé figuroval na bronzové pozici žebříčku párů, nevyšla první rozjížďka, zajel až devátý nejlepší výsledek. V druhé části si spravil chuť, když předvedl nejlepší výkon ze všech, stačilo to však jen na posun na čtvrté místo. Naopak velmi dobře se prezentoval Petr Myslík, který po vyrovnaných výkonech skončil třetí. Nestačil pouze na lídra bodování Petra Vlašice, jenž se se svými dvěma páry seřadil na prvním a druhém místě výsledkové listiny. Za první příčku bral nejvyšší počet bodů, které se dle pravidel při finále násobí dvěma, a bylo jisté, že v konečném hodnocení poháru nemá konkurenci. Na druhé místo se vyšvihl Petr Myslík, který nakonec nasbíral stejný počet bodů, jako Josef Hrouda. Rozhodoval však lepší výsledek z finále v Lysé a ten měl lepší právě Petr Myslík. Josef Hrouda klesl v celkovém hodnocení seriálu Zimního jezdeckého poháru na třetí místo.

Poslední soutěží finále a zároveň poslední soutěží Jezdeckého festivalu 2018 bylo klání čtyřspřeží. Do Lysé nad Labem si našla cestu většina českých vozatajů, kteří se královské kategorii věnují. Nechyběl mezi nimi matador naší vozatajské scény Jiří Nesvačil senior. Tomu se ovšem nevyhnuly komplikace v prvním kole, kdy projel překážkou s rozpřaženými koňmi, což nedovolují pravidla. Byl tak ze soutěže vyloučen. Jaroslav Juráň se v letošním roce zapojil do zimní túry pouze jednou, finálové klání si ovšem ujít nenechal. V první rozjížďce byl penalizován za tři chyby, a i když mu druhé kolo vyšlo lépe, stačilo to až na konečné sedmé místo. Šestý dojel Milan Domes, jenž v sezoně nastupoval pravidelně to všech tří vypsaných kategorií.
Jaroslav Jandl předvedl dynamické jízdy, dařilo se mu hned v úvodním kole. Nakonec bral body za páté místo. Lídr průběžného pořadí Petr Vlašic dovezl do Lysé nad Labem dvě čtyřspřeží, snažil se tak pojistit si svou pozici. S koňmi Donald, Bolide, Filip a Caviro nasbíral celkem tři chyby a soutěž dokončil na čtvrtém místě. Třetí dojel Josef Hrouda, který asi litoval dvou zaváhání v druhé rozjížďce. To ho totiž připravilo o možnost zaútočit na celkové prvenství v seriálu. Reprezentant České republiky Jiří Nesvačil junior letos v zimní túře závodil pouze jednou, takže jezdce na nejvyšších příčkách tabulky ohrozit nemohl. V Lysé však stejně předvedl, co dokáže se svou kladrubskou čtyřkou, když v druhém kole předvedl vůbec nejlepší výsledek celé soutěže. V součtu s kolem prvním to znamenalo druhé místo. Pro vítězství si dojel Petr Vlašic se čtyřspřežím ve složení Bubin, Lord, Arien a Ferda. První rozjížďku vyhrál, v druhé si pak pojistil vítězství druhým nejlepším výkonem. K triumfu v pohárové sérii páru si tak připsal první místo i v konečném pořadí královské kategorie. Druhou příčku obsadil Josef Hrouda před třetím Milanem Domesem.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE