reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 26. července 2018

ikonka

Poslední červencový díl Jezdeckého magazínu EquiTV nás zavede do Semic, kde se konalo vozatajské mistrovství České republiky 2018. V druhé reportáži zavítáme rovněž na národní šampionát, a to do Pardubic na všestrannost.
26.07.2018 16:07  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Letošní vozatajské mistrovství České republiky hostily ve dnech 20. až 22. července Semice na Nymbursku, kam se sjela řada výborných jezdců spřežení, včetně několika obhájců titulů z roku 2017.

Jedním z nich byl Michal Kořínek v soutěži dvojspřeží pony. Ten začal druhou nejlepší drezurou a po maratonu se dokonce dostal do vedení. Jenže při jízdě mezi kužely přišly chyby, a nakonec z toho bylo stříbro. Také Erik Zuvač, jenž byl loni druhý, svou pozici nedokázal obhájit. Příliš mu nevyšla drezura, a přestože pak zvítězil v maratonu a velmi dobře si vedl i v parkuru, stačilo to jen na třetí místo. Vítězkou kategorie pony se stala jediná žena ve startovním poli, kterou byla zkušená Monika Pospíšilová. Ta se ujala vedení po drezuře, v maratonu však lehce ztratila. Nakonec jí pomohl výborný výkon na parkuru mezi kužely, který jí zajistil titul mistra republiky.

Napínavý průběh plný zvratů měl také šampionát kategorie jednospřeží. Po vítězné drezuře se do vedení dostal Jiří Ziegler. Maraton mu ovšem nevyšel podle představ a chyby přišly i v jízdě mezi kužely, takže z toho bylo nakonec čtvrté místo. Pořadím se propadli i další účastníci, kteří měli po první části soutěže šance na nejvyšší příčky. Alena Brixová byla druhá, jenže po sobotních a nedělních jízdách klesla na čtrnáctou příčku. David Soukup předvedl třetí nejlepší drezuru, ale kvůli zaváháním v maratonu a na parkuru dokončil celkově osmý. Výsledek z maratonu naopak pomohl Liborovi Kurkovi, když předvedl nejlepší jízdu a posunul se do čela. Poslední den však přišly tři chyby, a ta na úplně poslední překážce jej stála zlato i stříbro. Ze Semic si odvážel alespoň bronz. Na druhou pozici dosáhla Markéta Sedlinská, a to hlavně díky vynikajícímu finiši. V parkuru jí nedokázal nikdo překonat, což jí ve výsledkové listině katapultovalo do nejvyšších pater. Jiří Koníř zaznamenal svůj nejlepší výsledek v maratonu, v němž byl druhý. Navíc podával po celou dobu trvání mistrovské soutěže vyrovnané výkony, což mu nakonec po chybách soupeřů pomohlo ke zlaté medaili.

V kategorii dvojspřeží se fanoušci vozatajského sportu naopak velkých změn v pořadí nedočkali. Posun výsledkovou listinou vzhůru zaznamenala celkově pátá Ivana Komárková, jinak se jezdci na nejvyšších příčkách drželi prakticky od první disciplíny. Těsně pod stupni vítězů skončil zkušený jezdec Zdeněk Jirásek, kterého znají diváci i ze soutěží čtyrspřeží. Tentokrát zapřahal „dvojku“ a dojel s ní čtvrtý. Bronz vybojoval Jaroslav Kohout junior, vnuk zkušeného českého reprezentanta. Dokázal, že v rodině Kohoutových roste pro vozatajský sport nová nadějná generace. Velmi stabilní výkony předváděl Václav Coufalík. Ve všech třech částech soutěže zaznamenal druhé místo, a tak v celkovém hodnocení z toho byl, stejně jako loni, titul vicemistra. Stylem start-cíl absolvoval mistrovství republiky Josef Drábek. Přemožitele nenašel ani v jedné z disciplín a podruhé v řadě za sebou získal zlatou medaili.

Poměrně početné pole startujících se představilo v královské kategorii čtyřspřeží, kterých se do Semic sjelo šest. Kateřina Sklenská, která zahájila pátým místem v drezuře, soutěž nakonec nedokončila, když v maratonu vzdala po problémech ve čtvrté překážce, kdy musela dokonce své čtyřspřeží rozpřáhnout. Kompletní soutěž nedokončil ani vítěz Zimního Jezdeckého poháru Petr Vlašic, který byl v maratonu vyloučen, jelikož si zapomněl před startem zapnout ochrannou přilbu, což pravidla zakazují. V dílčím hodnocení drezury byl přitom čtvrtý a pátou příčku obsadil ve vozatajském parkuru. Smůla provázela tentokrát Radka Nesvačila. V drezurní zkoušce předvedl výborný výkon a průběžně byl druhý. V maratonu ho však potkaly velké potíže, kvůli kterým klesl pořadím na konečnou čtvrtou příčku. Nepomohl ani velmi dobrý výsledek v závěrečném parkuru. Bronz získal Milan Domes, jenž přešel ze soutěží párů na čtyřspřeží teprve od letošní sezony. Drezura se mu příliš nevydařila, poté však zejména díky maratonu vystoupal až na stupně vítězů. Matador královské kategorie Jiří Nesvačil senior obhájil letos titul vicemistra, když stejně jako loni dojel druhý. Nejlépe mu seděla trať maratonu, kterou projel s druhým nejlepším výsledkem. Přitom ani on se nevyhnul v překážkách několika komplikacím. Mistrem republiky se podruhé v řadě za sebou stal Jaroslav Juráň mladší. Ten se do vedení dostal hned v úvodu šampionátu, když zajel nejlepší drezuru, a do jeho konce před sebe již nikoho nepustil.
Pokud se chcete podívat na téměř šestihodinový video záznam z průběhu celého šampionátu, klikněte na náš web www.equitv.cz.

Dostihové závodiště v Pardubicích je již tradičním dějištěm mistrovství České republiky ve všestrannosti a nejinak tomu bylo i v letošním roce. O medaile tam jezdci všech věkových kategorií závodili od 19. do 22. července.

Velmi vyrovnané výkony podávali účastníci pony kategorie pro jezdce od 13 do 16 let. Třetí místo obsadila Michaela Neumannová s Šikulkou. Její konečný výsledek měl hodnotu 35,59 trestného bodu, což bylo skóre z drezurní zkoušky. V terénu ani na parkuru nezaváhala. Jen o 5 desetin trestného bodu méně měla stříbrná Eliška Ciarkowská s klisnou Aplinhorse Midnight Princess. Vítězkou se stala Tereza Látalová, která v sedle Bětky projela třemi částmi šampionátu stylem start-cíl. Nejmladšími účastníky byly děti ve věku od 10 do 13 let závodící na ponících. Bronz vybojovala dvojice Ema Štěpánková a Leny Gold K. Nikola Bártová sedlala poníka Kubu a po bezchybném krosu a parkuru si s ním dojela pro druhé místo. Alena Kozojedová v sedle klisny Andy 11 vedla od začátku soutěže a nezaváhala ani v terénní a skokové zkoušce. Mohla se tak radovat z titulu mistryně republiky. To však nebyl jediný její titul. Zlato totiž dokázala získat také v soutěži dětí na velkých koních. V té sedlala klisnu Leu. Druhé místo mezi dětmi s velkými koňmi připadlo Natálii Mynářové s Terry, které se vydařila zejména terénní zkouška a bez zaváhání dokončila také parkur. Na bronzovou příčku vystoupala Michaela Neumannová se Salettou.

Napínavý průběh měla soutěž mladších juniorů. Kvůli chybám v krosu či na parkuru řada dvojic přišla o šance na medailová umístění. Někteří se naopak díky tomu dokázali dostat až na nejvyšší pozice výsledkové listiny. Byla mezi nimi Betty Richtrová s Mahemou, která sice nezářila v drezuře, ale kros a parkur zvládla na výbornou a dojela třetí. Stříbro si z Pardubic odvážela Eliška Ciarkowská v sedle Citadely, které rovněž pomohl velmi dobře zvládnutý kros a nedělní skoková zkouška. Mistryní republiky se stala Barbora Vaňková na koni Lipton Saimon. Ta se ujala vedení díky nejlépe zajeté drezurní úloze, v krosu také nechybovala, a tak přes jedno zaváhání v parkuru brala zlato.

Mezi staršími juniory obsadila třetí místo Natalia Tarabini, jež sedlala klisnu Doménu. Jejich drezura sice nepatřila k nejlepším, avšak na rozdíl od mnoha soupeřů, zajela čistý kros a v parkuru dovezla pouze 2 trestné body. Johana Valentová s plnokrevným valachem Ksiaže Chief získala stříbrnou medaili. Podobně jako Natalia Tarabini totiž bodovala hlavně díky čisté terénní zkoušce. Zlato si za suverénní výkon odvážela Alžběta Vyštajnová s Elzarem. Jako jediná si po drezuře zapsala méně než 30 trestných bodů a v dalších částech šampionátu ani jednou nechybovala. 

V kategorii mladých jezdců, kteří se museli popasovat s úrovní obtížnosti CNC*, nebylo nic rozhodnuto až do nedělní skokové zkoušky. Z třetího místa nastupovala k rozhodující jízdě Barbora Kamírová v sedle klisny Contha Balou. Jenže v parkuru inkasovala 10 trestných bodů a klesla na čtvrtou příčku. Vladimíra Pechanová s Rosou P byla po krosu čtvrtá. Na parkuru udržela nervy na uzdě a díky bezchybnému výkonu se mohla radovat z bronzové medaile. Na druhé příčce se od začátku šampionátu držela Šárka Votavová se Zylem. Drezuru i kros zajela výborně. Situaci si trochu zkomplikovala chybou v parkuru, nakonec však její bodový součet na stříbro stačil, i když velmi těsně. Eliška Orctová sedlala v mistrovské soutěži irského valacha Westwinds Diega, s kterým se ujala vedení hned v první disciplíně. Svou pozici si pak pohlídala i v krosu a na parkuru. Zaznamenala tak neuvěřitelný pátý mistrovský titul v řadě.

Seniory čekal stupeň obtížnosti CNC2* a vysoké úrovni odpovídaly i výsledky z terénní zkoušky. Trať polského stavitele Marcina Konarského dokázaly pouze dvě dvojice překonat bez penalizace. Jedním z nich byl obhájce zlata z let 2016 a 2017 Miloslav Příhoda, který kurzem prošel v sedle Lorda hladce a před parkurem držel druhou příčku s těsným odstupem na lídra soutěže. V neděli však kvůli zdravotní indispozici jeho koňského svěřence se rozhodl v soutěži nepokračovat. Druhý bezchybný výkon v terénní jízdě předvedla sestra Miloslava Příhoda Veronika, která s koněm Expresso-EV nakonec po zaváhání v parkuru dojela pátá. Těsně pod stupni vítězů skončil Radim Toman s valachem Easy Jump. Z výsledku však jistě zklamaný nebyl, vždyť na konečnou pozici se díky výbornému parkuru posunul o celých jedenáct příček vzhůru. Bronzovou medaili vybojoval Petr Myška v sedle klisny Oboras Shut It Out. Na špičku se dostal díky velmi dobře zajetému krosu a zejména díky bezchybné skokové zkoušce. Nedělní disciplína pomohla také stříbrné Miriam Záveské s Expectancy Lucy, která z průběžně sedmého místa poskočila na medailovou pozici právě po čistém parkuru. Mistrem České republiky se stal zkušený reprezentant Robert Pokorný. Zlatou medaili vybojoval po třech letech, když titul získal naposledy v roce 2015. Oporou mu letos byla klisna Floor, se kterou se ujal vedení už v drezurní zkoušce, a to udržel až do samého závěru. Doplňme, že zlato v soutěži oblastních družstev si odvezl tým Prahy ve složení Robert Pokorný, Adéla Svobodová, Miroslav Trunda a Karolína Petrová. 

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Již od středy 25. července žijí Zduchovice na Příbramsku republikovým šampionátem mladých jezdců a seniorů v parkurovém skákání. Samostatné kategorie mají vypsané ženy, ale také mladí 7 a 8letí koně. V neposlední řadě diváci budou moci sledovat sportovní zápolení oblastních družstev. Nedělní vrcholy vám zprostředkujeme na dálku díky živému on-line přenosu. Naladit si jej budete moci již od 9.00 hodiny dopolední. 

Hned o týden později budou o mistrovské medaile ve skocích bojovat děti a junioři. Jejich mistrovství se koná nedaleko od Zduchovic – v Martinicích u Březnice. Během prvních srpnových dnů budete moci zavítat také do Nebanic u Chebu, kde se konají tradiční mezinárodní vozatajské závody, jejichž součástí je soutěž Světového poháru čtyřspřeží. Rušno je ovšem nejen na českých kolbištích, a tak nezapomeňte sledovat další mítinky prestižní parkurové série Global Champions. Tento týden se koná v Berlíně a zkraje srpna se přesune do Londýna. 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE