reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 25. května 2017

V posledním květnovém magazínu navštívíme Ostravu, kde se 21. května jela Velká cena v rámci Českého skokového poháru. Zavítáme také do Madridu na čtvrté kolo GCT a GCL. Nechyběl při něm jezdec Czech Equestrian Teamu Aleš Opatrný…
25.05.2017 16:55  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Druhé kolo Českého skokového poháru 2017 hostil ve dnech 19. až 21. května Jezdecký klub Baník Ostrava ve Staré Bělé. Na jednom ze dvou travnatých kolbišť, která hostí pohárové mítinky, se odehrálo během tří dnů 16 skokových soutěží. Chybět samozřejmě nemohly tři rámcové seriály – Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25.

Dílčí finále amatérské túry se tentokrát jelo již v sobotu, a tak vám v této reportáži přiblížíme průběh ostravského Czech Junior Cupu a soutěže pro jezdce do 25 let. V juniorském finále druhého pohárového kola, které bylo postavené jako hendikep s překážkami do 125, respektive do 130 centimetrů, se představilo pouze pět dvojic. Tereza Vysoudilová na Robinovi-LS nasbírala celkem 24 trestných bodů, ale i tak jí výsledek v nepočetném startovním poli stačil na třetí místo. Dva junioři se po bezchybném základním kole o vítězství rozeskakovali. Michal Šedý s Barkanem dokončil rozhodující část znovu bez chyb v čase 46,71 sekundy. O více než sekundu rychlejší však byla Lucie Kumarová na koni Contactus, která si tak v Ostravě dojela pro nejvyšší bodový příděl do žebříčku juniorského seriálu.

V mladší skupině juniorů se v průběžném pořadí Czech Junior Cupu po druhém kole nic nezměnilo. Mezi staršími juniory se Lucie Kumarová dostala do vedení před vítězku z Brna Denisu Menšíkovou. Třetí je aktuálně Michal Šedý, který tuto příčku sdílí s Vandou Tmějovou. Ta byla druhá v Brně.

Pro jezdce ve věku do 25 let byla v rámci takzvané kategorie U25 připravena soutěž s překážkami do 140 centimetrů. Do ní se přihlásilo sedm dvojic. Nina Kaločová na koni Duo Penotti HDH absolvovala parkur stupně ST* s jediným shozením, dosažený čas v hodnotě 85,23 sekundy jí vynesl pomyslný bronz.Jednu chybu udělal také Václav Staněk v sedle Greens Quidam. Cílem ovšem projel v čase o dvě a půl sekundy kratším než Nina Kaločová, a tak se mohl radovat z 2. místa. 

Jediný čistý výkon předvedla Kateřina Kubrická s Lentilkou 3. V ostravském kole série pro jezdce ve věku do 25 let si tak připsala plný počet 20 bodů a po druhém kole jednoznačně vede. Druhý je Václav Staněk, který také výrazně bodoval v Brně i v Ostravě. Třetí místo po dvou kolech obsadila Lucie Kumarová. My jsme si k mikrofonu pozvali vítězku ostravského i brněnského kola Kateřinu Kubrickou...

Velká cena Ostravy, která se jela jako druhé kolo Českého skokového poháru, byla postavená na stupni obtížnosti ST**. Její překážky tak dosahovaly výšky do 140 centimetrů. Podle tradičního formátu se do následné finálové části soutěže probojovalo deset nejlepších dvojic.Jiří Hruška s klisnou Acoradií MX i2M patřil do desítky finalistů. Z první jízdy si přinášel penalizaci za dvě chyby. Druhá jízda se mu však nevydařila a s konečným skóre 24 trestných bodů obsadil 10. příčku.Jen o jednu pozici výše se Jiří Hruška umístil se svým druhým koněm klisnou Oridou-M. Výsledek byl však o poznání lepší. Dovezl si celkem 9 trestných bodů. Stejné skóre, ale lepší dosažený finálový čas zaznamenala Denisa Stránská s klisnou Adélou-S, což stačilo na 8. příčku. 

Sedmý dokončil Marek Klus, jenž s Carebisem po dvou chybách v základní části už napodruhé nezaváhal. Z dvojic, které dojely s výsledkem 8 trestných bodů, byla tato nejpomalejší. Od 6. místa jej však dělilo jen 6 setin sekundy. Toto umístění nakonec bral slovenský jezdec Ján Cigán starší, jenž v sedle Arcana zaznamenal v součtu 8 trestných bodů a cílem finále projel v čase 44,87 sekundy. Domácí jezdec Marek Hentšel s Censorem si do finále přinášel 4 trestné body. Jednu chybu udělal také v rozhodující jízdě a s 8 trestnými body dojel pátý.Ján Cigán mladší byl dalším slovenským hostem v ostravské Velké ceně. Sedlal valacha jménem Kzoom van de Wittemoere a obsadil nakonec 4. místo.

Výbornou výchozí pozici měli Marek Klus a Cardo von Wichenstein. Ti jako jediní z celé finálové desítky přicházeli do druhé části soutěže s čistým kontem. Ve finále se ovšem nevyhnuli chybě a čas v hodnotě 43,25 sekundy stačil nakonec na bronzovou příčku. K radosti ostravských fanoušků obsadil 2. místo Marek Hentšel v barvách Jezdeckého klubu Baník s druhým svým svěřencem Pandrholou. Ze základní části měl 4 trestné body za jedno shození, ve finále už k nim žádné další nepřidal. Podobně jako v případě Marka Hentšela probíhala soutěž také v podání Lucie Strandlové s Carinou 6. V první jízdě chybovala jednou, finále už zvládla bez zaváhání. Díky výbornému finálovému času vybojovala 1. místo a nejvyšší počet bodů do žebříčku seriálu. 

Lídrem pohárového žebříčku je s 20 body Marek Klus. Za ním je s 15 body Zdeněk Žíla. Čtrnáct bodů má po dvou kolech Českého skokového poháru třetí Denisa Stránská a o jeden bod méně čtvrtá Lucie Strnadlová. Nezkrácený záznam Velké ceny Ostravy i dalších rámcových soutěží, které byly na programu v neděli 21. května, můžete zhlédnout na našich stránkách www.equitv.cz.

Španělská metropole Madrid hostila ve dnech 19. až 21. května čtvrtý mítink seriálů Global Champions Tour a Global Champions League. Obě dvě hlavní seriálové soutěže se jely v sobotu a právě jejich průběh vám přiblížíme v následujících minutách. Nejvíce nás samozřejmě zajímaly v soutěži družstev výkony jezdců týmu Berlin Lions, jehož členy jsou jezdci Czech Equestrian Teamu Anna Kellnerová a Aleš Opatrný.

V Madridu startoval z našich reprezentantů Aleš Opatrný společně s nizozemským jezdcem Gercem Schröderem. Ten zajel v sedle Glock´s Lausejunge bezchybné první kolo. Pro další část závodu si vybral koně Glock´s Cognac Champblanc a inkasoval s ním osm trestných bodů. Český reprezentant absolvoval obě kola soutěže v sedle hnědáka Balguera. V první části chyboval dvakrát. V druhém kole přišla po velmi pěkné jízdě smolná chyba na posledním skoku. Celkově jezdci Berlin Lions nasbírali ve dvou kolech 20 trestných bodů, což stačilo na konečnou dvanáctou příčku. Od 10. místa je přitom dělilo jen necelých deset sekund!

Alešovi Opatrnému navíc velmi těšně unikla účast v Grand Prix pro 25 nejlepších dvojic z kvalifikace. Konkrétně scházely necelé tři vteřiny. Aleše Opatrného jsme požádali po soutěži o krátký rozhovor. 

Pro suverénní vítězství dojel nakonec německý tandem závodící za Cannes Stars, který do sobotních druhých jízd přicházel s čistým kontem. Ludger Beerbaum s klisnou Chiarou nezaváhal ani napodruhé a dokončil týmovou soutěž bez trestných bodů. Bez chyb překonal parkur druhé části také Marco Kutscher, který sedlal hnědáka jménem Clenur. Němečtí jezdci tak vybojovali pro svůj tým nejvyšší bodový příděl. V žebříčku ligy jsou ve vedení jezdci z Valkenswaard United s 88 body. V těsném závěsu za nimi jsou s 81 body Hamburg Diamonds a o pouhé dva body za nimi se drží St. Tropez Pirates.

V sobotu 20. května večer přišla na řadu další vrcholná soutěž, z které se pro změnu započítávají body do žebříčku jednotlivců Global Champions Tour. Pět dvojic se dokázalo popasovat se základním parkurem Grand Prix s překážkami vysokými 160 centimetrů bez zaváhání a o jejich pořadí tak rozhodovalo rozeskakování. Katarský jezdec Bassem Hassan Mohammed se v sedle koně Gunder dopustil dvou chyb, což mu vyneslo konečnou pátou příčku. Čtveřice jezdců zopakovala v rozeskakování čistý výsledek. Nejdéle z nich trvalo překonat kurz rozhodující části italskému jezdci Lorenzovi de Luca s koněm Armitages Boy, který si tak dojel pro čtvrté místo. Třetí dokončil Nizozemec Maikel van der Vleuten s hnědákem VDL Groep Verdi. Dosažený čas měl v jeho případě hodnotu 45,86 sekundy.

O dvě desetiny rychlejší byl obhájce prvenství z loňské Velké ceny Madridu německý jezdec Marcus Ehning, který sedlal valacha Pret a Tout. Letos jeho výkon stačil na pomyslné stříbro. Pozici světové jedničky potvrdil v Madridu Američan Kent Farrington. Ten projel v sedle koně Gazelle cílem bez trestných bodů v čase 45,18 sekundy a dojel si tak pro nejvyšší bodový příděl do žebříčku Global Champions Tour.

Po čtyřech závodech je v čele bodování italský jezdec Lorenzo de Luca se 133 body. S nevelkou ztrátou devíti bodů je za ním na 2. příčce Maikel van der Vleuten z Nizozemí. Jeho krajan Harrie Smolders na pozici číslo 3 na něj ztrácí 38 bodů.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás zmíněnou výherní poukázku. Neváhejte tedy a hned teď se přihlaste na www.jezdeckymagazin.cz. Na stejné adrese najdete také jména výherců z předešlých soutěží.

POZVÁNKY

V sobotu 27. května hostí Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem Den starokladrubského koně. Pro diváky bude na nádvoří hřebčína připraven bohatý program plný zajímavých jezdeckých ukázek, které jinde neuvidíte.

V olomouckém Equine Sport Centru se koná ve dnech 27. a 28. května parkurová Cena města Olomouce a během stejného víkendu proběhne v Hořovicích na Berounsku poslední část Květnové hořovické tour. 

Do třetice vás pozveme na parkurové závody do Hradištka u Sadské. Tam se již od čtvrtka 25. května koná čtvrté pokračování Českého skokového poháru. V neděli bude na programu vedle rámcových túr i Velká cena Kolína, která se v tomto areálu uskuteční poprvé. Všechny nedělní soutěže v Hradištku můžete sledovat od 9.00 hodin živě na našich stránkách www.equitv.cz.

Kromě domácího dění pro vás budeme sledovat i další kolo Global Champions League, které se koná od 24. do 28. května v Hamburku. Souhrnnou reportáž s podrobnými informacemi o tom, jak se tam dařilo našim jezdcům, vám nabídneme již v příštím díle Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE