reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 24. května 2018

ikonka

Předposlední květnový Jezdecký magazín přináší dvě reportáže z parkurových závodů. V té první zavítáme do Ostravy na třetí letošní Velkou cenu ČSP. A v té druhé si připomeneme průběh Květnové hořovické tour, která se jela 18. - 20. května…
24.05.2018 15:31  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Do Českého skokového poháru je od začátku jeho existence zařazená Velká cena s nejdelší historií. Je jí Velká cena Ostravy, která letos zažila už 54. ročník. Termín připadl na předposlední květnový víkend a nabitý program nabídl soutěže ve všech seriálových túrách.

Jezdce ve věku do 18 let čekal v rámci Czech Junior Cupu hendikep s překážkami do 120 respektive do 125 centimetrů. Na parkuru z dílny stavitele Pavla Hudečka se překvapivě často chybovalo, a tak přesto, že soutěž byla vypsaná s rozeskakováním v případě rovnosti bodů na prvním místě, tentokrát na něj nedošlo. Třetí místo obsadila Aneta Bartková v sedle klisny Horákyně, která projela cílem se 4 trestnými body v čase 73,34 sekundy. O sekundu a půl rychlejší byla dvojice Natálie Kovářová a Contendra S. Na překážkách také jednou chybovala a výsledek jí stačil na pomyslné stříbro. Jedinou účastnící, která si s kurzem soutěže poradila bez zaváhání, byla Tereza Matoušová v sedle klisny Quastiny a tento výkon jí vynesl příčku nejvyšší.

V bodování juniorské túry je v čele mladší věkové kategorie od 12 do 15 let Natálie Kovářová a ve skupině jezdců mezi 16 a 18 let věku je ve vedení Valentýna Poláchová.

Pro jezdce do 25 let byl v rámci túry U25 připraven parkur stupně ST* tedy s překážkami do 135 centimetrů. A také v tomto případě se nezvykle často chybovalo. Pro třetí místo si dojela Miroslava Škanderová s Delisou, která zaznamenala jedno shození a čas 73,48. Kristýna Nechanická se nevyhnula rovněž jedné chybě, byla však o bezmála sekundu rychlejší, a tak si v sedle valacha Chesta připsala druhou příčku. Jedinou čistou jízdu předvedla Nina Kaločová s klisnou Duo Penotti-HDH, která se tak radovala z vítězství kategorii U25.

Nina Kaločová se díky ostravskému vítězství posunula na třetí místo průběžného pořadí seriálu pro jezdce do 25 let. Na svém kontě má 34 bodů. O 8 bodů více nasbírala Miroslava Škanderová na druhé příčce a ve vedení se drží Václav Staněk s rozdílem dalších 7 bodů.

Vrcholem mítinku byla Velká cena Ostravy s překážkami do 145 centimetrů. Ta byla tradičně vypsaná jako jednokolová soutěž s finále pro desítku nejlepších dvojic ze základního kola. O jedinou příčku unikl postup do finále vítězce ostravské Velké ceny z roku 2016 Zuzaně Brátové s valachem Sandinem. S dvěma chybami a časem těsně pod hranicí 90 sekund tentokrát na postup nedosáhla.

Její oddílový kolega z Baníku Ostrava Marek Hentšel se do finále probojoval hned s dvěma koňmi. V sedle Lokvence však shodil dvě překážky a v součtu se základním kolem dovezl 16 trestných bodů, s kterými uzavřel finálovou výsledkovou listinu. V konkurenci zkušených jezdců se rozhodně neztratila juniorka Valentýna Poláchová. S valachem Stuntmanem zaznamenala v obou jízdách celkem tři chyby a dojela devátá. Celkem 12 trestných bodů nasbírala v obou částech soutěže také Lucie Strnadlová v sedle své stájové jedničky Cariny. O více než dvě sekundy lepší čas jí zajistil osmé místo.

Velmi rychle procválal finálovým kurzem Jiří Hruška s Oridou, ani on se však nevyhnul dvěma chybám. Navíc si penalizaci za jedno shození připsal už v první části soutěže. Jeho celkové skóre s přihlédnutím k výbornému času stačilo na sedmou příčku. Marek Klus byl jedním z účastníků, kteří do TOP10 postoupili s dvěma svěřenci. S hřebcem Quincym se mu příliš nedařilo v úvodní jízdě, v níž dvakrát chyboval. Napodruhé však už nezaváhal a skončil šestý.

Body za pátou příčku si připsala Tereza Mücková, kterou ve dvojici s Control Me Karsit zastihla letošní sezona ve velmi dobré formě. V ostravské Velké ceně zaznamenala v každé z jízd po jednom shození. Slovenský reprezentant Ján Cigán v sedle Arcana zahájil s jednou chybou, další 4 trestné body pak inkasoval ve finále. Svižné tempo mu pomohlo k čtvrtému místu. Jiří Hruška patřil k jezdcům, kteří finálovou trať okusili dvakrát. V sedle zkušené klisny Acoradie MX i2M jí překonal čistě. S jednou chybou ze základní části to znamenalo pomyslný bronz. Na stupně vítězů stačil také výkon Marka Kluse s druhým jeho svěřencem Carebisem. V celkovém součtu měl 4 trestné body, které inkasoval už v základním kole. K druhému místu mu pomohl o 2 desetiny lepší čas, než zaznamenal třetí Jiří Hruška.

Jediným účastníkem, který dokončil kompletní soutěž bez zaváhání, byl Marek Hentšel s běloušem Censorem a dočkal se tak vítězství na domácím kolbišti.

První místo v žebříčku Českého skokového poháru drží po třech kolech s náskokem Marek Klus, který má na svém kontě 35 bodů.

Druhý Jan Chýle na něj ztrácí 16 bodů. O třetí místo se dělí s 15 body Václav Horký, Marek Hentšel a Tereza Mücková. – Kompletní video záznam z uvedených soutěží najdete na našem webu www.equitv.cz.

 

Ve dnech 18. až 20. května se v Hořovicích na Berounsku konaly parkurové závody zařazené do takzvané Květnové hořovické tour. Nejvyšší parkury nabídl nedělní program, který vrcholil soutěží s překážkami do 145 centimetrů. Té předcházela stopětatřicítka s rozeskakováním, do něhož se díky bezchybnému základnímu kolu probojovalo šest dvojic.

Vladimír Malák s Crookem svou jízdu v rozhodující části vzdal, čímž se rovnou zařadil na šesté místo. Jednu chybu dovezla do cíle Kamila Jančová na koni Snasnu a obsadila pátou příčku. Její čas měl hodnotu 42,08 sekundy. O sekundu rychleji si s kurzem z dílny Zdeňka Kreply poradil Sergei Motygin v sedle Lemousine Van de Deal. Na překážkách také jednou chyboval a dojel čtvrtý. Nestává se často, aby v rozeskakování docházelo k penalizaci za překročení stanoveného času. V případě hořovického ST to však potkalo hned dvě dvojice. Vladimír Tretera a Glierite na překážkách nechybovali a cílem projeli v čase 43,94 sekundy, což znamenalo 1 trestný bod a konečnou třetí příčku. Trestný bod za překročení určeného času dovezla také Jitka Prach Opatrná na Deauville. Jeho hodnota byla o 6 desetin sekundy příznivější než u předchozí dvojice, což stačilo na druhé místo. Vítězem se stal Vladimír Tretera s dalším ze svých svěřenců valachem Gangsterem VH Noddevelt. Ten si jako jediný poradil s tratí rozeskakování bez zaváhání.

Nejvyšší soutěží mítinku byl jednohvězdový parkur stupně T s finále, v němž se představilo sedm dvojic. Daniel Pospěch na Crown Boy Novaequi si přinášel ze základního kola 9 trestných bodů. Napodruhé přidal ještě penalizaci za jednu chybu, což pro něj znamenalo sedmou příčku. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první životní parkur tohoto jezdce na stupni obtížnosti T, tak jeho obrovská radost z výsledku byla zcela na místě. Dva koně ve finále hlavní soutěže sedlal Vladimír Tretera a s oběma zaznamenal shodné skóre. S valachem Expensive shodil po jedné překážce v každé jízdě a dojel šestý.

Čtvrtou příčku pak s dvěma chybami obsadil v sedle bělouše Quentina, s nímž byl o dvě sekundy rychlejší. Na páté místo se vklínil Vladimír Malák, který s Crookem dovezl také po jedné chybě v každé části soutěže. Stupně vítězů patřily jen dvěma jezdcům. Druhé místo bral v hořovickém téčku Václav Horký. Ten s klisnou Asile de Paix P tvořil bezchybnou dvojici po obou částech soutěže, ale na vítězství to přesto nestačilo.

Jakub Smrčka s koněm Lucius Bono také ani jednou nezaváhal, ale navíc projel finálovým kurzem v lepším čase, který mu zajistil prvenství. Stejný jezdec si odvážel s hnědákem Conto Bono cenu za třetí příčku. Do cíle s ním dovezl celkem 8 trestných bodů, které nasbíral v základním kole. Nezkrácený video záznam obou dvou vrcholných soutěží Květnové hořovické Tour najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Již od čtvrtka 24. května se v Hradištku u Sadské koná další kolo Českého skokového poháru. Velká cena Hradištka proběhne v neděli, a pokud se do areálu Jezdecké školy Equus Kinsky nedostanete osobně, můžete sledovat náš on-line přenos na adrese www.equitv.cz.

Od 25. do 27. května se v areálu Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích koná Cena města Olomouce. Půjde o poslední mítink před tradičním červnovým Světovým pohárem v parkurovém skákání na tomto kolbišti. Sobota 26. května bude v Kladrubech nad Labem ve znamení Dne starokladrubského koně. Chovatelské ukázky začínají již v 10.00 hodin dopoledne a hlavní část programu je naplánována od 13.00 hodin.

Na všech zmíněných akcích nebudou chybět kamery EquiTV, a tak se již příští týden můžete těšit na sérii zajímavých reportáží v dalším dílu Jezdeckého magazínu. U jeho sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE