reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 17. května 2018

ikonka

Třetí květnový Jezdecký magazín navštíví Hamburk, kde se ve dnech 10. – 12. května jelo za účasti členů Prague Lions páté kolo seriálu Global Champions. Skákalo se také ve Zduchovicích, kde bylo jako nejvyšší parkur připraveno T s jednou hvězdou.
17.05.2018 16:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Nejlepší parkuroví jezdci a koně světa se v rámci série Global Champions představili letos již popáté, a to ve dnech 10. až 12. května v Hamburku. Opět nechyběli zástupci družstva Prague Lions.

Na start čtvrtečního zahajovacího kola týmové soutěže Global Champions League se v jejich barvách jako první postavil Holger Wulschner. Německý jezdec s hřebcem BSC Cha Cha Cha na překážkách nechyboval, dovezl pouze jeden trestný bod za překročení stanoveného času. Pro sobotní kolo jej vystřídal další z Pražských lvů Gerco Schröder z Nizozemí, jenž se svým hřebcem Glock´s Londonem nechyboval. 

Anna Kellnerová absolvovala úvodní těžký parkur z dílny Franka Rothenbergera v sedle Giljandra. Na překážkách chybovala jednou a byla penalizována jedním bodem za překročení času. Pro druhé kolo zvolila valacha Calcourta Falklunda, s nímž obdržela devět trestných bodů za dvě chyby v závěru jinak velmi vydařené jízdy a opět drobné překročení časového limitu. V celkovém součtu Pražští lvi zaznamenali patnáct trestných bodů, což stačilo na dvanácté místo. 

Na stupně vítězů vystoupali v Hamburku členové celku Shanghai Swans. Irský jezdec Shane Sweetham zajel dvě čistá kola, nejprve v sedle Indry van de Oude Heihof, napodruhé nezaváhal s hřebcem Chaqui Z. Jeho kolega Pius Schwizer ze Švýcarska inkasoval s hnědákem Living The Dream v první jízdě jeden trestný bod, v druhém kole přidal body za shození jedné překážky. Skóre v hodnotě pěti trestných bodů stačilo tomuto celku na třetí místo.

Stejný výsledek zaznamenalo družstvo Valkenswaard United. Nizozemský reprezentant Jur Vrieling s hřebcem VDL Glasgow ve čtvrtečním úvodu dovezl trestný bod za překročený čas. V další jízdě přidal čtyři trestné body za smolnou chybu až v závěru parkuru. Tým podržel svým výkonem německý matador Marcus Ehning v sedle Pret a Tout, když v druhém kole nechyboval. Navázal tak na čistý výkon Maurice Tebbela s Chacco´s Sonem, který startoval v zahajovací soutěži. Valkenswaard United obsadili stříbrnou pozici, k čemuž jim dopomohl lepší součet dosažených časů ve srovnání s třetími Shanghai Swans.

Výborně si vedli reprezentanti St. Tropez Pirates. Belgičan Pieter Devos předvedl dva suverénní výkony. První kolo překonal čistě v sedle Claire Z, napodruhé nechyboval s Apartem. Druhou dvojici pirátů ze St. Tropez tvořila Němka Laura Klaphake s koněm Catch Me If You Can. Ta v první jízdě nezaváhala. V sobotním kole sice shodila jednu překážku, ale výsledek se čtyřmi trestnými body stačil v konečném hodnocení na vítězství. St. Tropez Pirates se díky hamburskému triumfu posunuli na třetí místo průběžného pořadí. Na svém kontě mají 82 bodů. O 19 bodů více mají druzí Valkenswaard United. Ve vedení se drží zástupci London Knights, kteří mají 109 bodů.

Sobotní odpoledne přineslo také druhý vrchol soutěžního programu, kterým byla Longines Grand Prix Hamburku s překážkami do 160 centimetrů. Kvalifikací, jež je počítána z druhého kola týmové soutěže, se do ní probojovalo 35 jezdců. Člen Pražských lvů Gerco Schröder a Glock´s London byl jedním z nich. Většinu kurzu si vedl velmi dobře, po zaváhání v trojskoku se však rozhodl vzdát. Dalším zástupcem Prague Lions ve Velké ceně byl Holger Wulschner na BSC Cha Cha Cha, který si po jedné chybě dojel pro devatenáctou příčku.

Celkem sedm dvojic se popasovalo se základním parkurem bez zaváhání a o pořadí na nejvyšších pozicích muselo rozhodnout rozeskakování. Mladý jezdec Martin Fuchs ze Švýcarska zvolil s hřebcem Chaplinem rychlé tempo. Jeho čas 37,69 sekundy by stačil na vítězství, jenže chyboval ve dvojskoku a dojel tak třetí. Druhé místo obsadil domácí reprezentant Maurice Tebbel s hnědákem Chacco´s Sonem. Na překážkách nechyboval ani v rozeskakování a cílem projel v čase 39,14 sekundy. O více než sekundu rychlejší byl aktuální lídr světového žebříčku Nizozemec Harrie Smolders. Ten s Donem VHP Z dojel do cíle rovněž s nulou a stal se tak vítězem páté Velké ceny letošní série Global Champions Tour. Jméno lídra bodování jednotlivců zůstalo po hamburském mítinku nezměněno. Na nejvyšší příčce se drží britský jezdec Scott Brash se 131 body. Na druhé místo se vrátila Australanka Edwina Tops-Alexander, která má o dvanáct bodů méně. Další z Britů Ben Maher je se ztrátou šestnácti bodů třetí.

Ve dnech 12. a 13. května hostily Zduchovice nedaleko Kamýku nad Vltavou parkurové závody nazvané Jumping Festival. Nejvyšší soutěží mítinku byl nedělní parkur stupně T s jednou hvězdou, tedy s překážkami do 145 centimetrů. Tomu předcházel mj. velmi silně obsazený parkur stupně obtížnosti ST s překážkami o 10 centimetrů nižšími. Vypsaný byl jako jednokolová soutěž s finále, do něhož postoupilo nakonec sedm bezchybných dvojic.

Jan Štětina se do něj probojoval hned s dvěma koňmi, se Zentem S ho však z důvodu vyloučení nedokončil a obsadil tak sedmé místo. Jen o jednu příčku výše se pak umístil s Cabaretem S, s kterým dovezl čtyři trestné body. Jednu chybu ve finále zaznamenala také Barbora Vojtková s klisnou Etceterou. Dosažený čas byl však lepší než v případě Jana Štětiny s Cabaretem, takže z toho bylo páté místo. Čtyři jezdci dokázali zopakovat čistý výkon i v rozhodující jízdě. Petr Dohnal na koni Monte Power měl z bezchybných účastníků nejpomalejší čas, a tak se zařadil na čtvrtou příčku. Třetí dojela Dominika Hrubešová, která s hřebcem Lucky 23 zaznamenala na svém kontě nulu a cílem projela v čase 50,56 sekundy. O necelé dvě sekundy rychlejší byla dvojice Andrea Halíková a Jessy Van De Heide, která si tak dojela pro druhé místo. Vítězem se stal Michal Kukačka. Ten v sedle klisny Philadelphie překonal obě části soutěže bez chyb a v nejlepším čase, který dokázal stlačit hluboko pod 47 sekund. 

Do hlavní soutěže květnového Jumping Festivalu ve Zduchovicích na Příbramsku nastoupilo v neděli 13. května v pozdních odpoledních hodinách celkem sedmnáct jezdců a koní. Pro mnohé z nich byl kurz parkuru s výškou překážek 145 centimetrů opravdu těžký a trestné body za chyby na překážkách rychle přibývaly. Jak se později ukázalo, lepší strategii zvolili ti jezdci, kteří parkurem nespěchali a jeli tzv. na čistotu. Právě poměrně rychlé tempo zvolila např. Jana Francová s Quinzem Z, jenže přišla jedna chyba, která odsunula dvojici na páté místo. Mezi účastníky se objevil také nejlepší český reprezentant Aleš Opatrný. Ten sedlal valacha Chatinue a ani on se nevyhnul jednomu shození. S dosaženým časem 75,28 sekundy a čtyřmi trestnými body dojel čtvrtý. Bezkonkurenčně nejlepší čas v hodnotě 74,37 sekundy zapsal Sergei Motygin s Dylanem, jenže také jemu se se rychlost nevyplatila. Přišlo jedno zaváhání, kvůli kterému se musel spokojit s třetí příčkou. Karel Polák na Empire na překážkách nechyboval, ovšem stanovený čas naopak nestihl. Dovezl si jeden trestný bod za jeho překročení, a bylo z toho druhé místo. Ačkoliv byla soutěž vypsána s případným rozeskakováním, tentokrát na něj nedošlo. Alžběta Vojtková v sedle Capuy byla jedinou startující, která projela cílem základního kola bez trestných bodů a mohla se tak radovat z vítězství.

O krátký rozhovor jsme požádali také dlouholetou českou parkurovou jedničku Aleše Opatrného, jehož sportovní výkony v poslední době vídáme především na zahraničních kolbištích.
Pokud se chcete podívat na průběh celé hlavní soutěže zduchovického Jumping Festivalu, klikněte na náš web www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Ve dnech 18. až 20. května pokračuje Český skokový pohár již třetím mítinkem, jehož hostitelem je areál v Ostravě Staré Bělé. Velká cena Ostravy je na programu v neděli odpoledne a pokud nemáte možnost se na ní zajít podívat osobně, můžete její průběh sledovat živě prostřednictvím našeho on-line vysílání na webu www.equitv.cz. Streamovat budeme i dvě předešlé rámcové soutěže seriálů Czech Junior Cup a U25.

Příznivci parkurového skákání ze středních Čech se během třetího květnového víkendu jistě zajedou podívat do Hořovic na Berounsku. V neděli tam bude vrcholit tradiční Květnová hořovická tour parkurem stupně T*, tedy stejné výškové úrovně, na níž jsou vypisovány Velké ceny Českého skokového poháru.

Tato domácí parkurová extraliga bude pokračovat hned nadcházející týden v Hradištku u Sadské čtvrtým kolem, které začíná již ve čtvrtek 24. května. 
A právě v tento den pro vás bude připraven další díl Jezdeckého magazínu EquiTV, u jehož sledování se opět těšíme na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE