reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 14. června 2018

ikonka

Jezdecký magazín EquiTV s datem 14. června nabídne tři reportáže. Podíváme se do Litomyšle na páté kolo ČSP. Poté zavítáme do Francie do Cannes, kde se konal další závod GC a na závěr si připomeneme Spring Junior Cup v Poděbradech.
14.06.2018 16:11  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV SLEDUJTE ZDE

Letošní ročník Českého skokového poháru zažil už páté kolo. To se konalo ve dnech 7. a 10. června v Suché u Litomyšle. Hlavní vrcholy bohatého sportovního programu byly tradičně naplánovány na poslední den závodů. V dílčím finále Czech Junior Cupu se představilo 33 dvojic, které spadají do dvou věkových skupin, a to od 12 do 15 let a u starší kategorie od 16 do 18 let. Čekal na ně parkur postavený jako hendikep s překážkami do 120 respektive 130 centimetrů. Diváci v základním kole viděli deset bezchybných jízd, a tak o vítězi muselo rozhodnout rozeskakování. Druhou nulu v něm dovezla Karolína Dvořáková v sedle koně Caruso Medimade. Dosažený čas těsně pod hranicí čtyřiceti sekund stačil na třetí místo. Bezchybně překonala rozhodující část také Natálie Kovářová s Quinarou, která projela cílem v čase 38,14 sekundy. Naprosto stejný výsledek zaznamenal Viktor Skutecký na Jolly Jokerovi. Nejen, že dokončil svou jízdu bez chyb, ale jeho čas měl tutéž hodnotu, jako si zapsala Natálie Kovářová. Na stupních vítězů tak zůstala stříbrná pozice neobsazena, zatímco o nejvyšší příčku se dělili dva účastníci. Natálie Kovářová je ve vedení průběžného bodování mladších juniorů, ve starší věkové skupině drží po pěti kolech první místo Anna Lani Novak. 

Parkur s výškou do 140 centimetrů vyrostl jako finálová soutěž série pro jezdce do 25 let. Bez chyb na překážkách jej absolvovala Michaela Fojtová s valachem Langarem, bohužel však dovezla jeden trestný bod za překročení stanoveného času a utekla jí tak účast v rozeskakování. V něm se představily dvě startující, které základní část soutěže zvládly bez penalizace. Nicola Grünthalová na Carefulovi Z dovezla napodruhé jednu chybu a čekala, jak se s kurzem stavitele Petra Maška popasuje její jediná soupeřka. Tou byla Kateřina Málková na koni Deditje. Dvojice na parkuru opět nezaváhala, což znamenalo první místo a nejvyšší bodový příděl do seriálového žebříčku, v němž stoupla na sedmou příčku. V čele seriálu U25 je Miroslava Škanderová s 57 body, o tři body méně má Kristýna Nechanická na druhé příčce. Třetí Václav Staněk na ní ztrácí pouhý bod. 

Vrcholem mítinku byla dvacátá Velká cena Litomyšle započítávaná do hlavní túry Českého skokového poháru. Finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola otvíral Sergej Motygin s Dylanem. V parkuru nechyboval, takže čtyři trestné body, které si přinesl z první jízdy, stačily na třetí místo. Chybu v základní části udělal také Přemysl Adam s běloušem Cachasem. Ve finále pak shodil ještě jednu překážku a s osmi body dojel pátý. Jan Štětina na koni Benito-S rovněž přicházel do rozhodující části zatížený jednou chybou. K té nakonec přidal ještě jedno zaváhání, ale díky velmi dobrému času dosáhl na čtvrtou příčku. Také Marek Klus v sedle Crada von Wichensteina se nevyhnul v základním parkuru shození. Jenže ve finále pak chyboval ještě dvakrát a celkem dvanáct trestných bodů jej odsunulo na šesté místo. 

Jan Chýle s Cimburou překonal první část soutěže s pouhým jedním trestným bodem za překročení času. Také finálový čas nestihl, ale na překážkách byl bezchybný, což v součtu znamenalo druhé místo. Bod za čas zaznamenal také Ladislav Arient ve dvojici s Apollem. Bohužel finálová jízda mu nevyšla podle představ a nasbíral dalších čtrnáct trestných bodů. Klesl tak až na osmou příčku. Rozhodující parkur nesedl ani Kateřině Kubrické s Lentilkou. Ta přidala k jednomu bodu ze základní části ještě dalších dvanáct a skončila nakonec sedmá.

Pouze tři dvojice si do finálové jízdy nepřinášely žádnou penalizaci. Jednu z nich tvořili Ondřej Pospíšil a Zandiro. Naděje na přední příčky jim však zhatily chyby v druhé části soutěže. Celkem patnáct trestných bodů je odsunulo na devátou příčku. Matěj Kotalík s hnědákem Sir Sidem po výkonech soupeřů zvolil jízdu na jistotu. Do cíle dojel bez chyb na překážkách pouze s jedním trestným bodem za překročení času. Posledním, kdo mohl výrazně promluvit do pořadí, byl nejlepší jezdec základního kola Václav Staněk v sedle koně Quatemall. Jenže přišlo celkem pět shozených překážek, které znamenaly dvacet trestných bodů a propad až na úplný závěr finálové TOP10.

Vítězem Velké ceny Litomyšle se tedy stal Matěj Kotalík, který hlavní soutěž v rámci Českého skokového poháru vyhrál vůbec poprvé v kariéře. V tabulce bodování hlavní pohárové túry vystřídal po pěti kolech Jan Chýle ve vedení Marka Kluse. Na svém kontě má 43 bodů, druhý Marek Klus na něj ztrácí pouze bod. Třetí místo patří Tereze Mückové, jež má 30 bodů a v nejlepší čtveřici je ještě Ondřej Pospíšil, který má od dva body méně. Kompletní video záznam všech zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Francouzské město Cannes hostilo ve dnech 7. až 9. června sedmé zastavení parkurové série Global Champions. V úvodní den mítinku čekalo družstva závodící v Global Champions League první kolo této týmové soutěže. Za Prague Lions bojovali Aleš Opatrný s Fakirem a Niels Bruynseels v sedle klisny Gancia de Muze a vedli si výborně. Česká dvojice překonala kurz s překážkami do 155 centimetrů bez zaváhání. Stejně tak Belgičan Bruynseels se svou zkušenou klisnou nechyboval. Navíc časy obou jezdců byly velmi solidní a Pražští lvi se po čtvrteční části ujali vedení v soutěži.

Druhé kolo se jelo v sobotu 9. června a nabídlo nervy drásající rozuzlení, protože rozdíly mezi týmy na čele výsledkové listiny po prvním kole nebyly nijak výrazné. Dvojice závodící v barvách Valkenswaard United si ze čtvrtečního parkuru přinášela pouze jednu chybu nizozemského jezdce Jura Vrielinga. Ten s hřebcem Glasgow v.Merelsnest v druhé jízdě už nezaváhal. Jeho kolega z družstva Ital Alberto Zorzi na koni Fair Light van T Heike shodil v rozhodujícím kole jednu překážku a k výsledku tak přidal další čtyři trestné body. Přesto, že to v celkovém součtu znamenalo osm trestných bodů a před druhým kolem nefigurovali jezdci Valkensaard United ani v nejlepší trojici, ujali se průběžného vedení. Nic na tom nezměnil ani výsledek Miami Celtics, kteří spolu s Prague Lions jako jediní neměli z prvního kola žádnou penalizaci. Irský jezdec Cameron Hanley na koni Quierx dokázal nulu v sobotní stošedesátce zopakovat. Jeho týmová kolegyně Američanka Jessica Springsteen v sedle Swinny du Parc však dovezla dvě chyby a kvůli horšímu času se tandem z Miami Celtics zařadil na druhé místo.

Pražští lvi vstupovali do kolbiště jako poslední a vzhledem k výsledkům týmů na čele průběžného pořadí si mohli dovolit dvě chyby. Pravě dvakrát zaváhal Aleš Opatrný s Fakirem, který nastupoval za celek jako první. Niels Bruynseels s Ganciou de Muze věděl, že již nesmí chybovat a parkurem procházel na jistotu. Štěstí mu ale nakonec nepřálo a na předposledním skoku přišla smolná chyba. Celkové skóre týmu činilo dvanáct trestných bodů, což stačilo na velmi pěkné páté místo konečného pořadí.

Vítězný příděl bodů do žebříčku si z Cannes odváželi jezdci Valkenswaard United, kteří jsou v aktuálním pořadí druzí se 148 body. Na vedoucí celek London Knights ztrácí jen pět bodů. Třetí místo drží s odstupem 38 bodů jezdci Shanghai Swans. Pražští lvi si polepšili, po sedmi kolech jsou na pozici číslo sedm a k dosažení stovky jim chybí čtyři body.

Odpolední stošedesátka sloužila i jako kvalifikace do večerní Grand Prix, takže do ní vedle dvojic startujících za týmy nastoupili i jednotlivci usilující o účast v hlavním vrcholu mítinku. Česká jezdkyně Anna Kellnerová absolvovala parkur s méně zkušeným Silverstonem G a předvedla čistou jízdu v čase, jenž stačil v celkovém hodnocení všech účastníků na výbornou šestou příčku. Ve Velké ceně pak po jednom vybočení a jedné lehké chybě dojela na dvacátém druhém místě. Týmový kolega Anny Kellnerové Niels Bruynseels, který s klisnou Gancia de Muze do hlavní soutěže rovněž postoupil, skončil s třemi chybami o jednu příčku níže.

Celkem osm účastníků se po čistém základním kole Velké ceny dostalo do rozeskakování. V něm opět nikdo z nich nechyboval, a tak byla klíčem k úspěchu rychlost. Pouze tři jezdci dokázali stlačit dosažený čas pod hranici 39 sekund. Francouz Simon Delestre procválal v sedle ryzáka Hermes Ryan cílem v čase 38,53 sekundy, což stačilo na třetí místo. Druhý skončil nizozemský reprezentant Harrie Smolders, který byl se svou stájovou jedničkou Emeraldem jen o sedm setin rychlejší. Z vítězství v Grand Prix Cannes se nakonec radoval Švéd Peder Fredricson s koněm Hanssonem WL. Jejich čas atakoval hranici 38 sekund.

Během prvního červnového víkendu se v Poděbradech konal Spring Junior Cup – parkurové závody určené pro jezdce mladých věkových kategorií. Česká jezdecká federace při nich vybírala účastníky letošního mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců. 

Příležitost však dostali i jezdci na ponících. V neděli 3. června, kdy celý mítink vrcholil, pro ně byl připravený parkur stupně SP. Do rozeskakování se při něm probojovalo sedm dvojic, ale jen čtyři z nich pak rozhodující jízdu dokončily. Laura Najmanová na Nightbeauty T. do cíle dojela, dovezla však 9 trestných bodů, což znamenalo čtvrté místo. Třetí pozici na stupních vítězů obsadila s jedním zastavením a časem 42,35 sekundy Anna Marie Vítková s Millice Anne-Lipans Stars. Jedno zaváhání potkalo i Kláru Hlaváčkovou v sedle klisny Cheyenne. Byla však velmi rychlá, a tak brala druhé místo. Jediná dvojice, a to Kristýna Šmatláková a Majans Jessy, překonala kurz rozeskakování bez chyb, což jí pochopitelně vyneslo první příčku.

Jako finále třídenního klání byla pro děti a juniory vypsaná dvoukolová soutěž stupně S**, tedy s překážkami do 130 centimetrů. Všichni jezdci v TOP5 dovezli v první či druhé části po jedné chybě, a tak o pořadí na nejvyšších příčkách rozhodoval čas druhého kola. Linda Portychová s Peggy Sue spolu se 4 trestnými body zaznamenala čas 48,16 sekundy, jenž znamenal páté místo. Čtvrtá dojela Lucie Melmerová, která byla v tandemu s Lorettou o sekundu rychlejší. Na třetí místo dosáhla Petra Pařenicová se zkušenou bělkou Sarah Sun. Jejich konečné skóre činilo 4 trestné body a čas v hodnotě 46,53 sekundy. Svižně procválala kurzem druhého kola Valentýna Kuková. Když projela cílem se Spotlight Z, ukazovala časomíra o více než sekundu lepší čas, než měla Petra Pařenicová. Nejrychleji si s parkurem poradil Daniel Pospěch na koni Non Stop Nova Equi. Ze dvou kol měl, stejně jako jeho nejbližší soupeři jednu chybu, čas však dokázal stlačit až ke 45 sekundám. 

Německý trenér Tjärk Nagel, který dlouhodobě spolupracuje s Českou jezdeckou federací, po celou dobu bedlivě sledoval výkony českých jezdců. Po skončení této soutěže byli vyhlášeni kvalifikovaní účastníci evropského šampionátu v kategorii dětí. Do francouzského Fontainebleau pojedou reprezentovat Mariana Michlíčková, Petra Pařenicová, Valentýna Kuková, Anna Helebrantová a Eliška Hasnedlová. Roli náhradníka má Filip Štěpán. 

Parkur stupně ST s dvěma hvězdami čekal startující v kategoriích juniorů a mladých jezdců. Soutěž s překážkami do 140 centimetrů se jela rovněž jako dvoukolová. Bez penalizace nastupovala do kolbiště k druhé jízdě Kateřina Tomanová v sedle koně Chacco Gold. Napodruhé však přišlo zaváhání a dvojice se s časem 55,88 umístila na 5. příčce. Bez chyb se podařilo projet tratí prvního kola také Františkovi Stružinskému, a to rovnou s dvěma jeho koňmi. Lépe si pak vedl s valachem Bob Saint Clarem, se kterým dojel po jedné chybě čtvrtý. Stejný scénář měly jízdy Sáry Vingrálkové na Celaně Z. Po čistém prvním kole přišla chyba v kole druhém a bylo z toho třetí místo. Václav Nágr s klisnou D.Amelusinou R22 v celé soutěži na překážkách nechyboval. Inkasoval pouze jeden trestný bod za překročení stanoveného času v první jízdě a dojel si pro druhou příčku. Vítězem se stal Alexandr Baraldi s Elamé, který jako jediný z celého startovního pole dokázal překonat oba parkury bez trestných bodů.

Také v kategorii juniorů a mladých jezdců byli po této soutěži vyhlášeni vybraní jezdci pro mistrovství Evropy. Z českých juniorů zamíří v polovině července do Francie Sára Vingrálková, Sofie Najmanová, Tereza Svobodová, František Stružinský a Michaela Rodová. Jako náhradníci byli vybráni Anna Heldová, Daniel Pospěch. V šampionátu mladých jezdců se představí Alexandr Baraldi a Václav Nágr. Pokud se chcete podívat na nezkrácený video záznam Spring Junior Cupu v Poděbradech, klikněte na náš web www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Ve dnech 15. až 17. června se v Brně na Panské líše koná jubilejní 20. ročník Světového poháru v drezuře, kterého se zúčastní na 120 koní z 15 zemí světa, což je rekordní počet. Třídenní program bude mít hned několik vrcholů. V sobotu se diváci mohou těšit na Grand Prix Special, v neděli pak na sérii tzv. kürů, neboli volných sestav na hudbu, z nichž ta nejobtížnější bude opět na úrovni Grand Prix. 

Grand Prix se pojede v dalším týdnu také v Olomouci. Nikoliv však v drezuře, ale v parkurech! Čtyřdenní skokový mítink začíná již ve čtvrtek 21. června a zmiňovaná Velká cena se pojede v neděli od 12.00 hodin. Všechny čtyři dny budete moci sledovat dění na kolbišti Equine Sport Centra Olomouc nejen z jeho ochozů, ale také prostřednictvím on-line přenosu na internetových stránkách www.equitv.cz. Nezapomeňte si příští týden také zapnout další díl Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se budeme těšit na shledanou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE