reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 13. září 2018

ikonka

Druhý zářijový Jezdecký magazín je nabitý reportážemi. Podíváme se na finále Champions Tour do Hradištka, navštívíme Kozlovice, kde se konalo MČR v reiningu a také Královice. Tam se jelo MČR Working Equitation a konala se tam i show.
13.09.2018 15:55  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN NAJDETE V TOMTO ODKAZU

V neděli 9. září vyvrcholil v Hradištku u Sadské celoroční parkurový seriál Champions Tour 2018. Jeho účastníci sbírali od jara body do žebříčku v sedmi kvalifikačních soutěžích. Do nedělního finále pak nastoupila desítka nejvýše postavených jezdců.

Cílem však projelo jen osm z nich. Kateřina Veselovská s Liandrou po čtyřech chybách osmičku hodnocených dvojic uzavřela. Miloslav Příhoda s běloušem Clear Jolie na překážkách do 140 centimetrů chyboval dvakrát a dojel si pro sedmé místo. Šest trestných bodů si dovezl Karel Polák s hřebcem Empire a jeho výkon stačil na šestou příčku. O jediný trestný bod méně inkasoval během své jízdy Martin Šoupal v sedle klisny Takticy a dojel pátý. Hned tři jezdci na kurzu stavitele Jana Šímy chybovali jednou. Kateřina Kubrická s valachem G-Bugatti Dwerse Hagen potřebovala na zdolání parkuru 52,95 sekundy, což stačilo na čtvrtou příčku. O sekundu a půl rychlejší byla Kateřina Zigová v tandemu s hnědkou Ellou a brala tak pomyslný bronz. K chybujícím účastníkům patřil také František Stružinský na valachovi jménem Bob Saint Clar, jenž byl díky svižnému tempu druhý. Loňská vítězka a vedoucí letošního bodování seriálu Tereza Mücková potvrdila roli favoritky. V sedle bělouše Control Me Karsit překonala jako jediná finálový parkur bez zaváhání a po roce obhájila prvenství v seriálu Champions Tour. Nezkrácený video záznam této soutěže najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz

Ranč v Kozlovicích v Beskydech po roce ožil opět národním šampionátem v reiningu. Ten se konal od 8. do 9. září a vypsány v něm byly čtyři mistrovské kategorie. My se však nejprve podíváme na soutěže Futurity a Restricted, jež se v rámci mistrovství republiky nevyhodnocují. 

Kategorie Futurity je vypsaná pro tříleté koně a trofej z ní je u jezdců reiningu stejně cenná jako mistrovský titul. Pro vítězství si s celkovým skóre 422,5 bodu dojel letos Antonín Solanský v sedle koně LV Barny Remedys. Novinkou byla soutěž pro začínající jezdce s názvem Restricted, kterou ovládla dvojice suverénně s náskokem devíti bodů dvojice Olga Trachtová a Boby Freckle.

V dalších kategoriích se již závodilo o medaile a mistrovské tituly. V šampionátu mládeže tedy jezdců do 18 let vybojovala bronz Martina Lissová na HH Golden Shiner. Za dvě kola neboli patterny dostala od rozhodčích 411 bodů. O pět bodů více měl stříbrný Vladimír Čejka v sedle valacha Stargunn. Zlato získala Radka Paverová, která na zkušeném hřebci SK Whizchic dokončila obě jízdy s hodnocením ve výši 417,5 bodu. V soutěži Junior určené pro čtyř až pětileté koně dokončili Dana Orlitová a Antonín Solanský šampionát se stejným skóre a dělili se o třetí příčku. V takovém případě mají jezdci možnost zvolit, že rozhodne los nebo rozjížďka. Tentokrát rozhodoval los a štěstí přálo Daně Orlitové, které tak s hřebcem BR Sparky Hollywood brala bronz. Pro titul vicemistra si s výsledkem 417,5 bodu dojel Pavel Orel v sedle valacha Stargunna. Výrazným rozdílem bezmála čtrnácti bodů porazil soupeře Lukáš Bruček, který si tak na hnědákovi Magico Gallo dojel pro zlato. Pamatováno bylo také na jezdce zařazené v kategorii amatér. Mezi nimi vybojovala nejvyšší příčku dvojice Martina Lissová a HH Golden Shiner, jež za sebou nechala Theu Karasovou na druhém a Luďka Paveru na třetím místě. 

Vrcholem šampionátu byla soutěž seniorů. Na třetí pozici výsledkové listiny nastala bodová shoda a v tomto případě si jezdci zvolili, že absolvují namísto losování pořadí takzvanou rozjížďku. Ta nakonec rozhodla o tom, že pod stupni vítězů zůstal Marian Štihel s valachem SK Cocoas Legends. Třetí místo díky rozhodující jízdě obsadil Lukáš Brůček na Whizper To Me, jenž si tak do sbírky přidal další cenný kov. Velmi vysoké hodnocení 431,5 bodů získal v obou patternech Pavel Orel s valachem Star One Gun, který obsadil druhou příčku. Na 436 bodů dosáhl Lukáš Bruček s dalším ze svých koní, dlouholetým svěřencem Top Sail Pop. Mohl se tak radovat z dalšího mistrovského titulu v řadě. Kromě bronzu i zlata v kategorii a prvenství v kategorii junior byl také členem dvou nejúspěšnějších týmů. Mj. si z Kozlovic odvezl i cenu pro jezdce roku 2018. Zkrátka, Lukáš Brůček má za sebou opravdu vydařenou sezonu. Nezkrácený video záznam mistrovství České republiky v reiningu najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

Na závodišti v Praze – Velké Chuchli pokračovala v neděli 9. září letošní sezona dostihovým dnem, jehož vrcholem byl nejdelší a nejbohatší tuzemský dostih přes proutěné překážky – 12. Zlatý pohár EŽ Praha na 4200 metrů o 360 tisíc korun. V pětičlenném poli byl s kurzem 2:1 favoritem šestiletý valach Amadeon hájící barvy stáje Stanislav Chudáček a chystaný trenérskou šampiónkou Helenou Vocáskovou. Svou roli beze zbytku splnil. 

V první, pomalejší části dostihu jej jezdec Sertash Ferhanov držel za středem pole. Ale 1500 metrů před cílem, po zrychlení tempa, převzal vedení, v koncovce se prosadil lehce o tři délky a připsal si již deváté vítězství kariéry. Druhý finišoval, stejně jako v předloňském ročníku dostihu, sedmiletý Sundara. S odstupem třinácti délek si pro třetí honorář docválal nejmladší kůň v poli, pětiletý Lamum. Trenérka Vocásková zaznamenala tři vítězství během odpoledne, dvakrát triumfovali jezdec Sertash Ferhanov, žokej Jan Rája a majitel Stanislav Chudáček. Pokud se chcete podívat na záznam celého dostihového odpoledne, klikněte na náš web www.equitv.cz.

Národní šampionát ve Working Equitation pod hlavičkou spolku Working Equitation Česká republika se konal ve dnech 31. srpna až 1. září v Královicích u Slaného. Mistrovství v disciplíně, při které je kladen důraz na maximální přiježděnost koně a soulad jezdce se čtyřnohým partnerem, bylo vypsáno ve třech různých kategoriích. Zlatou medaili mezi dětmi vybojovala Kristýna Maternová v sedle Gin Tonica, jež ovládla jak zahajovací drezurní zkoušky, tak test ovladatelnosti. Mezi juniory nenašla přemožitele Barbora Pleskačová s kladrubským koněm Sacamoso Margeta. Pomohl jí zejména výborně zajetý drezurní test. 

Seniory čekaly tři zkoušky. Vedle drezury a testu ovladatelnosti jeli také test rychlosti. Těsně pod stupni vítězů zůstala Kateřina Pejšmanová na koni Gallardo Car. Bronz si z Královic odvezla dvojice Šárka Kopecká a Gin Tonic. Té vyšly hlavně testy ovladatelnosti a rychlosti, v nichž předvedla druhý nejlepší výkon. Dílčí druhou část šampionátu vyhrála Tereza Slabá s koněm Dollom Valmont. Tím si pomohla k celkovému druhému místu a titulu vicemistryně republiky. Pro zlato si dojel díky vyrovnaným výkonům jediný muž ve startovní listině Břetislav Růžička, který sedlal Legolase. 

V sobotu 1. září se v Královicích u Slaného konala koňská show při příležitosti tradičních dožínek, tedy svátku sklizně, který se konává na sklonku žní. Pro diváky byl připraven bohatý program, jenž otevřela ukázka disciplíny Working Equitation. Při té se klade důraz na vysokou přiježděnost a partnerství a soulad jezdce s koněm. Domácí jezdci z Královického dvora předvedli parkurové skákání s poníky.

Na své si přišli také příznivci vozatajského sportu v představení čtyřspřeží dlouholetého českého reprezentanta Zdeňka Jiráska. Toho vystřídaly Dámy v sedle, jež absolvovaly své vystoupení jak jinak než v bočním sedu. Ten ženy v minulosti používaly při jízdě na koni zcela běžně. Do programu se zapojil také Zemský hřebčinec v Písku. Jeho zástupci přijeli s ukázkou zápřahu v sulkách. Při vystoupení zástupců stáje Trojan z Prahy se diváci seznámili s jednou z klasických disciplín, kterou lze přirovnat ke gymnastice na koni. Samozřejmě se jedná o voltiž. Ta patří v podání českých reprezentantů k nejúspěšnějším na světě. Zcela jiná odvětví si užili fanoušci jezdectví, když voltiž vystřídaly štafety spřežení s koňmi pod sedlem. Závěr patřil parkurové soutěži Mini-Maxi, během níž se bezchybné dvojice musí popasovat s postupně se zvyšující poslední překážkou.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Předposlední kolo Českého skokového poháru se koná od pátku 14. do neděle 16. září ve Frenštátu pod Radhoštěm. Tamní travnaté kolbiště prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, a tak na účastníky čekají skvělé podmínky pro kvalitní sportovní výkony. Nedělní program budete moci tradičně sledovat živě na našich stránkách www.equitv.cz, a to již od 9. hodiny dopolední. Těšit se můžete jako obvykle na dílčí finále Czech Junior Cupu a soutěž U25 pro jezdce do 25 let. Vrchol celého mítinku – Eurobit Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm přijde na řadu v odpoledních hodinách.

V termínu 14. až 16. září bude areál Equitana dějištěm mítinku CZECH RIDERS GAMES. Na programu je 16 skokových soutěží pro pony i velké koně. Sobotním vrcholem bude JOHN DEERE DERBY, což je parkur kombinovaný s terénními překážkami. Nedělní Gold Tour pak vyvrcholí na výšce 135 centimetrů. V termínu 15. a 16. září bude hostit hřebčín Františkův dvůr v Klokočově u Vítkova na Opavsku hostit mistrovství České republiky chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. O tituly se tam bude bojovat v kategoriích jednospřeží a dvojspřeží. Účastníky čeká vozatajský parkur neboli formanská jízda, ovladatelnost s kládou a těžký tah. 

Czech Society for Working Equitation pořádá letos již druhé mistrovství České republiky v této disciplíně a zároveň také na první Lusitáno Festival. Obě akce budou probíhat v termínu od 14. do 16. září na výstavišti v Českých Budějovicích a ani tam nebude chybět kamera EquiTV. Příští Jezdecký magazín tak slibuje opět velmi pestrou podívanou. Nezapomeňte si proto náš pořad pustit již při jeho čtvrteční premiéře. Na shledanou!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE