reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 12. dubna 2018

ikonka

Jezdecký magazín s datem 12. dubna přináší reportáž z druhého kola série GC, která se jela na Miami Beach. Nabídne také souhrn z večerní show při Jezdeckém festivalu v Lysé a v závěru připomene průběh Gomba handicapu, který se běžel v Chuchli.
12.04.2018 15:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Druhé závody parkurové série Global Champions hostila ve dnech 5. až 7. dubna americká Florida. Závodilo se na jednom z nejatraktivnějších míst celé túry. Kolbiště totiž vyrostlo přímo na břehu Atlantiku na pláži Miami Beach. Mítink přinesl hned v úvodním dni první kolo týmového klání Global Champions League. Jezdci celku Prague Lions do něj vstoupili velmi nadějně. Anna Kellnerová v sedle Classica na překážkách nechybovala a dovezla jediný trestný bod za překročení stanoveného času. Její týmový kolega Gerco Schröder s hřebcem Glock´s Londonem shodil jednu překážku a s přičtením penalizace za čas inkasoval pět trestných bodů. V polovině soutěže stačil jejich výsledek na průběžné třetí místo.

Ve vedení byl po čtvrtečním úvodu celek Monaco Aces ve složení Jerome Guery a Jullien Epaillard, kteří oba absolvovali první jízdy bez zaváhání. Jenže rozhodující okamžiky měly teprve přijít s druhým kolem, které bylo na programu v sobotu 7. dubna. Belgická dvojice Guery a Garfield de Tiji des Templiers připsala na bodové konto dva trestné body za překročení času, což by stále na prvenství stačilo. Jenže Francouz Epaillard na koni Safari d Auge chyboval třikrát a Monaco Aces se propadli na konečnou třetí příčku. Na druhé místo se díky výborným výkonům v druhé části probojovali zástupci Valkenswaard United. Irský reprezentant Bertram Allen na Gin Chin van het Lindenhof po dvou chybách v první jízdě napodruhé nezaváhal. Tandem s ním v Miami tvořil Ital Alberto Zorzi, který s klisnou Contangou dovezl po jednom trestném bodu z obou kol. 

Pražským lvům vyšly druhé jízdy skvěle. Anna Kellnerová s Classicem zopakovala svůj výkon z úvodu soutěže a dojela s jedním trestným bodem za překročení času. Podobné tempo zvolil také Gerco Schröder, který s Glock´s Londonem napodruhé neshodil žádnou z překážek a konto týmu zatížil rovněž jedním bodem za čas. Součet výsledků obou kol v podání Prague Lions činil osm trestných bodů a ty pro družstvo znamenaly v konečných součtech naprosto senzační první místo. Pražští lvi tak v Miami ovládli soutěž ligy a v průběžném žebříčku se posunuli na druhou příčku za vedoucí celek Valkenswaard United.

Sobota přinesla i druhý vrchol mítinku, kterým byla Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Pět dvojic si s kurzem italského stavitele Uliana Vezzaniho dokázalo poradit bez zaváhání. O jejich pořadí tak rozhodovalo rozeskakování. Španěl Eduardo Alvarez Aznar v sedle bělouše Fiduxe potřeboval na překonání rozhodující části nejvíce času, a navíc se dopustil jednoho shození. To znamenalo konečné páté místo. Naopak velmi rychlou jízdu předvedl Belgičan Pieter Devos s Claire Z, který projel cílem v čase 30,98 sekundy. Jenže chyboval ve dvojskoku a dojel tak až čtvrtý. 

Ještě rychlejší byl irský tandem Darragh Kenny a Cassini Z. Jejich čas by stačil s přehledem na vítězství, ale naděje zmařila smolná chyba na poslední překážce. Bylo z toho nakonec třetí místo. Na jistotu jel katarský reprezentant Bassem Hassan Mohammed, který překonal s Gunderem kurz rozeskakování bez trestných bodů v čase 35,47 sekundy. To mu vyneslo druhou příčku. Vítězkou se stala australská jezdkyně Edwina Tops-Alexander, která na Miami Beach triumfovala podruhé v kariéře. Tentokrát sedlala klisnu Californii a cílem projela s nulou a v čase o více než tři sekundy rychlejším než měl Katařan Mohammed. 

Edwina Tops-Alexander si tak zajistila jako druhá vstupenku do takzvané Super Grand Prix, jíž bude hostit v polovině prosince pražská O2 arena v rámci galashow světového parkuru – Prague PlayOffs. Ve vedení žebříčku jednotlivců Global Champions Tour je vítěz z Mexika Scott Brash. Ten má 67 bodů. O sedm bodů méně má druhý Pieter Devos. Edwina Tops-Alexander je na průběžném třetím místě a čtvrtý je člen Prague Lions Gerco Schröder. 

Jezdecký festival tradičně nenabízí jen sportovní zážitek, ale také show program, který sledovaly v sobotu 24. března večer nabité tribuny haly C výstaviště v Lysé nad Labem. Stejně jako v předchozích ročnících, také tentokrát otvírala celý program parkurová soutěž Mini-Maxi. Účastníci, kteří během této speciální a divácky atraktivní soutěže nechybují, postupují skrz několik rozeskakování, během nichž se pokaždé o něco zvýší poslední skok. Letos se čtveřice jezdců rozeskakovala celkem třikrát, a výška poslední překážky se postupně vyšplhala na 155 cm. Petr Koželuh měl v soutěži dva koně, Speedy Boye a Capulettiho. S oběma postupoval bezchybnými jízdami až do posledního třetího rozeskakování a v něm také s oběma chyboval. Stejně na tom byla Christina Beková v sedle Essexe, i jí potrápila výška 155 cm. A také Kamila Starečková s Everonem v třetím rozeskakování nedokázala zdolat poslední skok. Všechny čtyři zmíněné dvojice se tak podělily o první místo. 

Také soutěž Jump and Drive, která spojuje parkurové jezdce a vozataje, už má v průběhu večerní show v Lysé své místo jisté. Do dvoukolové štafety, v níž nejprve jezdec v sedle překonává parkur a po něm odstartuje spřežení do jízdy mezi kužely, se přihlásily tři dvojice. Barbora Kmochová a Jaroslav Juráň dokončili na třetím místě. Jaroslav Juráň totiž se svým dvojspřežím spletl trať prvního kola, takže svůj tým z boje o vítězství eliminoval. Druhou dvojici tvořili Kamila Starečková a Jakub Mack a předvedli velmi pěkný výkon. Nejrychlejší však nebyli. Nestačili totiž na Vladimíra Vrubela v sedle Carrie a Jiřího Nesvačila s párem starokladrubských koní z Národního hřebčína. 

Ve scénáři večera nemohli chybět plemenní hřebci. Jako první přišli na řadu plemeníci Zemského hřebčince v Tlumačově, kteří byli předvedeni na ruce. Po nich následovalo předvedení hřebců, které chová další ze Zemských hřebčinců v Písku. Diváky potěšila i dvě voltižní vystoupení. Gymnastiku na neosedlaném koni jim představila seniorská skupina ve styl retro a juniorská skupina jako Šmoulové. Nejmenším návštěvníkům, ale určitě nejen jim, se líbili minikoně ze skokového centra Przechwozd. Součástí každého koňského programu bývá čtverylka, a jinak tomu nebylo ani v Lysé. Jednu měly pro fanoušky připravenou Dámy v sedle, které jezdí v takzvaném bočním sedu. A čtverylku si secvičili také zástupci Jezdecké školy Equus Kinsky v Hradištku u Sadské, kteří sedlali koně plemene Kinských. 

Poté vstoupili do arény znovu zástupci tlumačovského hřebčince. Tentokrát se představili při pas-de-deux v sedle chladnokrevných hřebců. Čím dál populárnější je mezi příznivci koní a jezdci disciplína zvaná Working Equitation. Jde o formu výcviku, který vede ke snadné ovladatelnosti koně. Ukázku práce v tomto duchu viděli i návštěvníci v Lysé. Podruhé během večera se prezentovali plemeníci Zemského hřebčince v Písku, tentokrát zapřažení v historických sulkách. Když se program nachýlil ke svému konci, vstoupila do haly Anna Reinbergerová se svou světelnou show. A o adrenalinový závěr se postarali jezdci z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Ti při vystoupení s názvem Rychlá kola zvedli diváky ze sedaček.

V neděli 8. dubna zahájila letošní sezonu centrální rovinová dráha v Praze – Velké Chuchli. Tradičním vrcholem úvodního dostihového dne byl sprinterský Gomba Handicap. Jeho historie se začala psát již v roce 1924 a letos zaknihovala svou 91. kapitolu. Loňské vítězství v něm obhájil sedmiletý svěřenec trenéra Grega Wroblewského Master of Gold vedený žokejem Mazurem. Stal se tak teprve sedmým koněm, kterému se triumf podařilo obhájit a zároveň je desátým dvoj a více násobným vítězem tohoto dostihu. Internetová televize EquiTV vám nabídla průběh celého dostihového dne v živém internetovém přenosu. Nyní si můžete připomenout hlavní dostih ze záznamu s autentickým komentářem Jiřího Zlámaného… Pokud se chcete podívat na všech sedm dostihů konaných 8. dubna ve Velké Chuchli, klikněte na náš web www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

ÚVOD POZVÁNKY

Jestli patříte mezi příznivce dostihů, pak si jistě nenecháte ujít v neděli 15. dubna další mítink v pražské Velké Chuchli, kdy jsou na programu mj. dva dostihy první kategorie. Jsou jimi Velká dubnová cena a Memoriál Rudolfa Deyla. Celkem se uskuteční osm dostihů, přičemž první z nich začíná ve 14.00 hodin. O půl hodiny dříve startuje naše živé vysílání, které můžete sledovat na adrese www.equitv.cz.

Ve dnech 13. až 15. dubna se v Královicích u Slaného konají mezinárodní závody paradrezuře. Již od čtvrtka 12. dubna pak probíhá v Pražském výstavním areálu Letňany veletrh For Horse.
Na žádné z uvedených akcí nebudou chybět kamery EquiTV, a tak se již příští čtvrtek můžete těšit na další sérii zajímavých reportáží ze světa koní. Na shledanou!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE