reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 1. února 2018

ikonka

První letošní vydání Jezdeckého magazínu přinese hned tři reportáže. Podíváme se na zahajovací kolo Zimního Jezdeckého poháru do Hradištka, zavítáme také do Lipska, kde se konaly závody Světového poháru a připomeneme si Galavečer českého turfu.
01.02.2018 17:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE ZDE

V sobotu 27. ledna ožila hala jezdeckého areálu v Hradištku u Sadské, kde se odehrálo letošní první kolo Zimního Jezdeckého poháru České jezdecké federace. Pro první body do žebříčku si tam přijeli vozatajové.

Největší zájem byl mezi jezdci o start v kategorii jednospřeží, kam se jich přihlásilo patnáct. V silné konkurenci uspěl Karel Nývlt, který v prvním kole zajel čtvrtý nejlepší výsledek. I přes zaváhání v kole druhém mu výkon stačil na páté místo. Také Markétě Sedlinské vyšla prví jízda o poznání lépe. Průběžně byla dokonce druhá. V další části přišly chyby a jezdkyně klesla na konečnou čtvrtou příčku. Na pomyslný bronz dosáhl Dominik Brumovský. Jemu se naopak lépe dařilo v druhé jízdě, když trasou kombinovaného maratonu projel bez shození. Vyrovnané výkony, při nichž se v každém kole dopustila jediné chyby, vynesly Michaele Lesákové druhý nejvyšší počet bodů. Vítězem letošní zahajovací soutěže singlů je stal Aleš Klička. Zvolil svižné tempo, a přitom chyboval pouze jednou v úvodní jízdě. 

Soutěž dvojspřeží přilákala na start třináct kočárů. Pátý v ní dojel Zdeněk Jirásek, kterému sice nevyšel úvod, v němž míček z kuželu shodil třikrát, ale druhá jízda byla o poznání lepší. Skvělý nástup měl Petr Myslík. V prvním kole totiž nenašel přemožitele. Napodruhé však kupil chyby, což ho posunulo na konečné čtvrté místo. Velmi vyrovnané jízdy předvedl Petr Vlašic. S jedním ze svých párů koní – Arien a Ferdou zaznamenal třetí a čtvrtý nejlepší výsledek. Díky tomu si do žebříčku připsal body za konečnou třetí příčku. Josef Hrouda v úvodní rozjížďce chyboval, měl však velmi dobrý čas. V druhé části soutěže už nezaváhal ani jednou a dojel si pro druhý nejvyšší počet bodů. Kategorii dvojspřeží ovládl Petr Vlašic s dalším svým párem koní – Lordem a Bubinem. Pomohlo mu k tomu hlavně vítězné druhé kolo, kterým projel čistě a nejrychleji ze všech předvedených jízd.

Pětice soutěžících se sešla v královské kategorii čtyřspřeží, a my si připomeneme všechny jejich výkony. Jaroslav Jandl, který v Hradištku plnil současně roli pořadatele, nemohl se svou čtyřkou na startu chybět. První jízdu dokončil jako pátý. V druhém kole však pokračování vzdal a soutěž nedokončil. Konečnou čtvrtou příčku obsadil Milan Domes, jehož známe hlavně jako specialistu na soutěže párů. Se svým čtyřspřežím si s trasou poradil se ctí. Dařilo se mu zejména v prvním kole, v němž zajel třetí nejlepší výsledek. Jiří Nesvačil senior dokončil v Hradištku jako třetí. První část mu s šesti chybami vůbec nevyšla, díky druhé jízdě se však posunul pořadím vzhůru na bronzovou pozici. Naopak čistě s pouhým jedním shozením v obou kolech si poradil s kurzem pro čtyřky Josef Hrouda a dojel si tak pro druhou příčku. Vítězem se stal Petr Vlašic, jenž si tak po triumfu v kategorii dvojspřeží připsal nevyšší počet bodů do žebříčku poháru také v královské disciplíně.

Nezkrácený video záznam všech tří zmíněných soutěží najdete na našich stránkách s adresou www.equitv.cz.

Veletrh, show a sportovní mítink Partner Pferd pořádaný na výstavišti v německém Lipsku spojuje každoročně několik disciplín zapojených do halové části série Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace. 

Letošní ročník nabídl během třetího lednového víkendu špičkové soutěže ve voltiži, čtyřspřeží a v parkurovém skákání. O tom, kdo si připíše nejvyšší počet bodů do žebříčku voltižní série se rozhodovalo v pátek a v sobotu. Švýcarka Ilona Hannich cvičila s Latinem Forstem a získala průměrnou známku 7,730 bodu a zajistila si tak třetí místo. O dvě desetiny bodu vyšší hodnocení udělil sbor rozhodčích domácí reprezentantce Kristině Boe s Highlandrem, jež tak obsadila druhou příčku. Z vítězství se radovala další ze švýcarských voltižérek Nadja Büttiker s koněm Keep Cool. Ta předvedla nejlepší sestavy v obou kolech. Za druhý výkon dostala dokonce známku převyšující 8,6 bodu.

V mužské kategorii dominovali domácí zástupci. Tedy s výjimkou třetí příčky, kterou vybojoval Švýcar Lukas Heppler cvičící na již zmíněném koni Keep Cool. Na stříbrnou pozici dosáhl Viktor Brüsewitz, jehož celková známka za sestavy s koněm Claus přesahovala 8,1 bodu. Jednoznačným vítězem mužské kategorie se stal díky výkonům s Heiländrem Němec Jannik Heiland. Ten vyhrál obě kola, přičemž známka za sobotní část soutěže atakovala dokonce hranici 9 bodů. 

Soutěže čtyřspřeží přinesly napínavou podívanou, která stejně jako obvykle, zvedala diváky ze sedaček, a to jak v pátek při zahřívacím kole, tak v nedělní druhé rozjížďce. Největší podporu měl bez pochyby domácí vozataj Georg von Stein, který v obou kolech předvedl bezchybné jízdy. Celkově to stačilo na čtvrtou příčku. Trochu překvapivě až na třetím místě dokončila světová jednička – Australan Boyd Exell. Ten se v rozhodující jízdě nevyhnul jedné chybě. Ve skvělé formě dorazil do Lipska belgický jezdec Glenn Geerts, jenž se na druhou příčku vyšvihl zejména díky rychlosti, s níž projel vytyčenou trasou. Nejvyšší počet bodů si do pohárové tabulky spřežení připsal Jerome Voutaz ze Švýcarska. Ten ve svých jízdách zkombinoval rychlost i čistotu.
Nedělním vrcholem celého mítinku v Lipsku byla parkurová Velká cena započítávaná do Světového poháru Západoevropské ligy. Náročným základním kurzem s překážkami vysokými do 160 centimetrů prošlo bez zaváhání patnáct dvojic. Jejich výkony v rozeskakování byly velmi vyrovnané.

Švýcarskému jezdci Martinovi Fuchsovi uniklo díky smolné chybě třetí místo. Čas by mu v sedle valacha Cool and Easy stačil. Kvůli jednomu shození byl však nakonec osmý. Velké podpory se pochopitelně dostalo domácím dvojicím. Marcus Ehning v sedle Comme Il faut projel cílem rozhodující části bez trestných bodů a s časem 44,29 sekundy dojel čtvrtý. O bronzové příčce rozhodla jediná setina sekundy, o kterou byl rychlejší Harrie Smolders. Ten se v hlavní soutěži představil s hnědákem Ziniem. Kolumbijský jezdec Carlos Enrique Lopez Lizarazo s Admarou vyhrál páteční kvalifikaci do Grand Prix. V té znovu potvrdil svou formu. V rozeskakování předvedl čistou jízdu v čase 43,39. Našla se však dvojice, která se blýskla ještě o dvě desetiny kratším časem. K velké radosti domácích fanoušků to byl Christian Ahlmann s hřebcem Taloubetem Z, jenž překonal trať rozhodující části bez chyb a nejrychleji, což rozhodlo o jeho prvenství. Christian Ahlmann dopředu avizoval, že závody v Lipsku budou pro Taloubeta Z jeho posledními. Sportovní kariéru tak tento osmnáctiletý hřebec nemohl zakončit lépe. 

V sobotu 13. ledna se v Národním domě v Prostějově konal již XXIII. Galavečer českého turfu, který se na Moravu vrátil po třech letech. Oficiální část akce je tradičně spojena s předáním cen Jockey Clubu pro nejlepší koně, trenéry a jezdce uplynulé sezóny, kterých bylo uděleno více než dvacet. V naší reportáži se společně vrátíme ke kategoriím, jež fanoušky turfu zajímají asi nejvíce.

Celkem šest oceněných si přišlo pro trofeje v jezdeckých kategoriích. Mezi amatéry mají za sebou nejúspěšnější sezonu na rovinách Jindřich Fabris a na překážkách Michal Mikšovský. V žákovské soutěži se nejvíce dařilo Davidovi Liškovi v rovinových dostizích a v těch překážkových vynikal Pavel Složil mladší. Titul šampion jezdec na rovinách si odnášel za úspěchy v uplynulé sezoně Jaromír Šafář a za překážkové dostihy Marcel Novák. V sekci překážkových dostihů udělil Jockey Club cenu také trenérce Heleně Vocáskové. 

Vyhlášen byl také objev roku mezi čtyřnohými sportovci. Rovinovým objevem se stala v sezoně 2017 dvouletá ryzka Love Connection a naděje v překážkových dostizích je vkládána do hnědáka Medica. Nejvyšší zisk prémií na rovinách zaznamenala Dostihová stáj Pegas, což jí pomohlo k titulu majitele sezony, stejně jako Dostihové stáji Paragan v případě překážkových klání.  Chovatelem roku 2017 je Hřebčín Napajedla. Jockey Club České republiky nezapomněl ani na dlouholetý přínos turfu, za který ocenil inženýra Jana Vaňourka.

Obsáhlý blok programu patřil předávání cen nejlepším koním roku 2017, a to v deseti kategoriích. Mezi dvouletými hřebci vyšel z ankety nejlépe hnědák Sagar a mezi klisnami to byla již zmíněná Love Connection, která tak přidala další trofej k objevu roku. Ve skupině koní narozených v roce 2014 se dočkal uznání hřebec Nagano Gold a také klisna Polyanta, jež vyhrála s výraznou převahou, když v její prospěch hlasovalo více než 86 % účastníků ankety.

Svěřenec Zdena Koplíka Ultimate Fight si doběhl pro titul nejlepšího sprintera. Připsal si mimo jiné vítezství v dostihu Leram Million v rámci Evropského poháru žokejů. V dostizích s proutěnými překážkami se dařilo nejlépe hnědákovi Arkalonovi, jenž ze čtyř startů na překážkách čtyřikrát vyhrál. Prvenství z dostihu O pohár Josefa Váni má na svém kontě Capferret, což mu vedle dalších úspěchů pomohlo k titulu steeplera roku. Loňský ročník Velké pardubické steeplechase proběhl kvůli počasí za těžkých podmínek a hrdinou dostihu se stal No Time To Lose v sedle s Janem Kratochvílem. O tom, jaký kůň bude vyhlášen nejlepším koněm v cross country tak měli respondenti ankety jasno. Bělka Venillia ze stáje Orling se stala nejlepším koněm českého chovu a navíc nenašla přemožitele ani v kategorii nejlepší mílař. 

Vrcholem galavečera bylo, stejně jako každoročně, vyhlášení Koně roku 2017. Hlavní ocenění získal valach Trip To Rhodos ze stáje doktora Charváta. Ten se stal nejlepším starším koněm a nejlepším vytrvalcem sezony. V druhé jmenované kategorii tento hnědák obhájil prvenství z roku 2016.  

Nezkrácený video záznam slavnostního ceremoniálu XXIII. Galavečera českého turfu v Prostějově najdete na našich internetových stránkách s adresou www.equitv.cz.


SOUTĚŽ

I v letošním roce můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami.

Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Zimní Jezdecký pohár pokračuje v sobotu 3. února parkurovými závody v Královicích u Slaného. V sedmi vypsaných soutěžích diváci uvidí na 150 startujících. Do seriálového žebříčku budou moci sbírat body ve třech túrách. Jedna z nich je pro děti na ponících, dvě pak pro jezdce na velkých koních, a to až do výšky překážek 125 centimetrů. 

Vozatajové se mohou těšit na další týden, kdy se zimní seriál přesune do Slatiňan na Chrudimsku. Kromě pohárových kategorií jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží jsou vypsané další tři soutěže pro pony a hobby jezdce. 

Kamery EquiTV nebudou chybět ani na jednom ze zmiňovaných mítinků, a tak se můžete těšit na další reportáže v příštích dílech Jezdeckého magazínu. U jejich sledování se těšíme opět na viděnou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE