reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 1. června 2017

První červnový magazín je věnovaný Českému skokovému poháru, konkrétně Velké ceně Kolína, která se konala v Hradištku 26. - 28. května. Podíváme se také do Hamburku na páté kolo GCT a GCL, při němž opět nechyběli čeští jezdci.
01.06.2017 16:32  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE KE ZHLÉDNUTÍ TADY

Třetím závodem Českého skokového poháru byla Velká cena Kolína, která se konala ve dnech 25. až 28. května. Příznivci tohoto seriálu vědí, že kolínská Grand Prix už řadu let hostuje na různých středočeských kolbištích. 

V předešlých dvou sezonách se konala v Němčicích na Kolínsku a ještě před tím v Ptýrově u Mnichova Hradiště. Letos se závody odehrály v Hradištku u Sadské, které se do pohárových mítinků zapojilo vůbec poprvé. Kamery EquiTV tradičně zachytily vše podstatné během závěrečného pohárového dne, což v tomto případě byla neděle 28. května. 

V dílčím finále Czech Junior Cupu se o nejvyšší bodový zisk do žebříčku pokoušelo celkem 44 dvojic.  Sedm z nich si s parkurem postaveným jako hendikep do 120, respektive 130 centimetrů poradilo bez shození. Na řadu tak přišlo rozeskakování. Sára Finsterle s klisnou Venezií projela jeho cílem s nulou na bodovém kontě. Časomíra ukazovala hodnotu 39,88 sekundy, což stačilo na třetí místo. O půl sekundy rychlejší byla rovněž čistá jízda Markéty Mikové s ryzákem Radkem, jež si tak dojela pro druhou příčku. Nejlépe si v rozhodující části soutěže počínala Anna Lani Novak v sedle klisny Lolla Trench, která nechybovala a nadělila nejbližší soupeřce Markétě Mikové bezmála tři sekundy.

Ve vedení túry pro juniory jsou v mladší věkové skupině dvě jezdkyně s dvaceti body, a to Mariana Michlíčková a vítězka třetího kola v Hradšitku Anna Lani Novak. Mezi staršími juniory je na prvním místě Lucie Kumarová, která má na kontě 38 bodů. Druhá Linda Portychová na ní ztrácí sedm bodů, třetí je Denisa Menšíková s 27 body. 

Neděle nabídla také seriálovou soutěž určenou pro jezdce ve věku do 25 let, jejíž překážky dosahovaly výšky do 135 centimetrů. Také v tomto případě čekalo bezchybné jezdce rozeskakování. Čistou jízdu v čase 38,06 sekundy předvedla Denisa Vegrichtová s klisnou Violett a dojela si tak pro body za třetí místo. Na druhém místě dokončila dvojice Jan Zwinger a Al Grana, která předvedla jízdu bez zaváhání a ve velmi rychlém tempu. Vítězkou se však s těsným náskokem 13 setin sekundy nakonec stala rovněž bezchybná Barbora Tomanová se Scarface. 

Na čele bodování seriálu U25 je se 40 body Kateřina Kubrická. O pět bodů méně má Václav Staněk na druhé příčce a třetí je Kateřina Málková, která má 34 bodů. Třetím kolem 16. ročníku Českého skokového poháru byla Velká cena Kolína. Do základního parkuru soutěže s výškou překážek 145 centimetrů nastoupilo rovných 50 dvojic, ale jen pět z nich dokázalo na kolbišti v Hradištku u Sadské překonat celý kurz bez penalizace. Do finálové části však postupuje tradičně desítka nejlepších, a tak zbývající místa obsadili jezdci, kteří měli buď drobnou penalizaci za čas, nebo měli chybu, ale byli hodně rychlí. Jako první přicházel do kolbiště při finále kolínské Velké ceny Aleš Opatrný, který se do TOP10 probojoval s dvěma svými svěřenci. Finálová jízda v sedle Exclusives Look At Me mu vyšla skvěle, a nebýt jedné chyby z první části soutěže, stačila by jednoznačně na vítězství. Takto se musel spokojit s pátou příčkou.

Čtyři trestné body z první jízdy si přinášel i Ondřej Nágr, který soutěžil s klisnou D.Amelusinou. Také on překonal finále bez zaváhání, dosažený čas ovšem nakonec stačil na konečné šesté místo. I Barbora Tomanová postupovala do finále zatížena čtyřmi trestnými body. Napodruhé však jízdu pro trojí neposlušnost klisny Sorceress nedokončila a pořadí finalistů uzavřela. Barbora Vojtková na koni Quilago byla penalizována v základním kole pouze dvěma body za překročení stanoveného času. Poté však přišlo shození a šest trestných bodů v součtu stačilo na osmou příčku.

Ani Jiřímu Skřivanovi se s Flying Star nepodařilo projet cílem první části ve stanoveném čase a do finále tak postupoval s jedním trestným bodem. Podruhé zvolil svižnější tempo a na překážkách nechyboval. S jedním bodem se ujal průběžného vedení. Po něm startující Josef Pařenica se Sarah Sun se dopustil jednoho shození a se čtyřmi body v součtu z obou jízd to nakonec znamenalo sedmé místo. Jan Chýle s běloušem Cool Paradise předvedl precizní výkon. S dvěma nulami a finálovým časem 55,37 sekundy se dostal na první příčku.
Ohrozit jej mohla Kateřina de Jagerová, ale nestalo se tak. V sedle Candy Boye v druhé části Velké ceny dvakrát chybovala, což ji odsunulo až na devátý řádek výsledkové listiny. Dobrou výchozí pozici s čistým kontem měla Tereza Mücková s Control Me Karsit. Jenže ani ona se ve finále nevyhnula chybě a dojela si pro čtvrtou příčku. Posledním startujícím v pořadí byl jezdec s nejlepším výsledkem ze základního kola – Aleš Opatrný v sedle Apola. Cílem finále procválal v bezkonkurenčně nejlepším čase 47,13 sekundy. Jenže na překážkách přišlo jedno shození a dvojice tak skončila třetí.

Z vítězství ve Velké ceně Českého skokového poháru se poprvé v kariéře radoval Jan Chýle, který se dostal s patnácti body mezi čtyři nejlepší jezdce průběžného pořadí celého seriálu. Třetí místo v žebříčku Českého skokového poháru si po třech závodech drží Zdeněk Žíla, který má o bod více. Na druhé příčce v bodování je Marek Klus s dvaceti body, jenž do Hradištka nedorazil. Na aktuálního lídra Jiřího Skřivana ztrácí však pouze jeden bod, a tak při příštím kole v Suché u Litomyšle bude jistě chtít vedoucí pozici znovu získat.  

Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam Velké ceny Kolína i rámcových seriálových soutěží, klikněte na náš web www.equitv.cz.

Pátým zastavením prestižní série závodů Longines Global Champions Tour a Global Champions League byl Hamburk. Mítink se konal ve dnech 24. až 28. května a nechyběli při něm jezdci Czech Equestrian Teamu Anna Kellnerová a Aleš Opatrný. V barvách Berlin Lions do soutěže družstev Global Champions League tentokrát nastoupila Anna Kellnerová s koněm Giljandro van den Bosrand a Aleš Opatrný s Balguerem. Annu Kellnerovou jsme na úvod požádali o krátký komentář k atmosféře  hamburského mítinku... Zajímalo nás také srovnání dosavadních kol Global Champions League.

Anna Kellnerová v sedle Giljandra van den Bosrand měla v páteční části soutěže dvě chyby na překážkách. Za překročení stanoveného času inkasovala ještě jeden bod. V sobotní jízdě to dlouho vypadalo, že se jí podaří dosáhnout bezchybného výkonu. Až na úplný závěr kurzu však shodila tato česká dvojice dvě překážky, avšak se svým vystoupením jistě mohla být nadmíru spokojena. 

Aleš Opatrný v sedle hnědáka Balguera v první jízdě chyboval dvakrát, napodruhé předvedl bezchybný výkon, a na konto týmu Berlínský lvů tak přidal pouze 8 bodů z pátku. Navíc se díky skvělému sobotnímu výsledku kvalifikoval do Velké ceny Hamburku. V součtu nasbíralo družstvo Berlin Lions 25 bodů a tento výsledek stačil na konečné 16. místo.
Aleše Opatrného jsme po skončení soutěže požádali o krátký rozhovor...

Suverénními vítězi hamburského kola Global Champions League se stali jezdci celku Miami Glory. Irský reprezentant Denis Lynch překonal v sedle koně RMF Echo obě kola bez trestných bodů. Jeho týmový kolega Scott Brash zvolil pro každou jízdu jiného koně. Oba výkony, jak v prvním případě s Hello Forever, tak podruhé s Ursulou, byly bezchybné. Celek Miami Glory byl jediným, který v Hamburku dokončil všechny jízdy bez penalizace. Do vedení v žebříčku ligové série se po pátém kole vyšvihli Hamburg Diamonds  s 98 body. Pět bodů na ně ztrácí druhý tým v pořadí Valkenswaard United. Třetí jsou jezdci ze St. Tropez Pirates. 

Do Grand Prix Hamburku postupovala česká dvojice Aleš Opatrný a Balguero z devatenácté příčky. Samotnou Velkou cenu bohužel nedokončili. Co se přesně stalo, a proč Balguero nechtěl skočit vodní příkop, to nám popsal Aleš Opatrný osobně.

Celkem pět jezdců překonalo 160 centimetrů vysoký parkur z dílny Franka Rothenbergera bez chyb a o vítězství tak rozhodovalo rozeskakování. Možná trochu překvapivě se do něj probojovala ne příliš známá domácí jezdkyně Laura Klaphake. V sedle koně Catch Me If You Can v rozhodující části jednou chybovala a dojela pátá. Brazilec Yuri Mansur Guerios na koni Babylotte nechyboval. Jeho jízda však byla ze všech čistých výkonů v rozeskakování nejpomalejší, a tak z toho bylo čtvrté místo.

Třetí skončil domácí reprezentant Christian Ahlmann. Ten s koněm Epleaser van't Heike nechyboval a cílem projel v čase 45,57 sekundy. Jen o čtyři desetiny sekundy rychlejší byl Nizozemec Harrie Smolders na koni Don VHP Z a s nulou na kontě si dojel pro druhou příčku. Nejrychlejší a zároveň precizní byl výkon populární švédské dvojice Rolf-Göran Bengtsson a Casall ASK. Velká cena Hamburku tak měla skutečně příznačného vítěze. Holštýnský hřebec Casall se totiž právě v Hamburku rozloučil se svou hvězdnou kariérou. 

Bodování soutěže jednotlivců vede i po pěti kolech Ital Lorenzo de Luca, který má 133 bodů. Na druhém místě je Maikel van der Vleuten z Nizozemí, třetí je jeho krajan Harrie Smolders.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

V Brně na Panské líše se ve dnech 2. až 4. června koná další kolo Zlaté podkovy ve všestrannosti. Ve stejných dnech pokračuje v Hradištku u Sadské skoková série Champions Tour. My vám v dalším díle Jezdeckého magazínu nabídneme mimo jiné reportáže z parkurové Ceny Olomouce a ze Dne starokladrubského koně v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem. Tak nashledanou příští čtvrtek!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE