reklama 11D

J&T Banka CSI3*W Olomouc 2017 v rekordních číslech

Závody J&T Banka CSI3*W Olomouc, které tradičně pořádá olomoucké Equine Sport Center, proběhly v roce 2017 od 22. do 25. 6. Tento prestižní mítink se konal už počtvrté, a jak napověděl trend uplynulých ročníků, trhaly jeho statistiky opět rekordy...
02.08.2017 18:22  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Zájem o účast na závodech J&T Banka CSI3*W Olomouc, jež jsou zapsané do seriálu Světového poháru, byl znovu enormní. Do hanácké metropole dorazilo koncem června 133 jezdců z 18 zemí světa. Ve startovních listinách bylo možné vidět mezi jinými vlajky Japonska, Kanady, Jižní Korey či Hong Kongu. Počet koní dosáhl maximální kapacity ustájení a během čtyř soutěžních dní se na olomouckém kolbišti vystřídalo více než 330 čtyřnohých sportovců. 
 
Pro dokreslení obrovského náporu, který areál Equine Sport Centra bez potíží zvládl, uveďme, že za dobu několika málo dní spotřebovali ošetřovatelé pro své svěřence více než 900 malých balíků slámy či sena a přes 500 balíků pilin. Hadicemi a kohoutky proteklo 700 m3 vody jen na zavlažování kolbiště a sprchování koní a denní spotřeba elektrické energie byla srovnatelná se spotřebou více než stovky běžných rodinných domů! Příprav a organizace tohoto podniku se ujal tým čítající 170 členů. Podle reakcí jezdců i návštěvníků, odvedl výbornou práci.
 
Celkem proběhlo 18 soutěží, v nichž bylo vyplaceno na dotacích bezmála 135 tisíc eur, což je kolem 3,5 milionu korun! Ostatně celkový rozpočet na akci dosahoval 12 milionů Kč. Kromě finančních výher pořadatelé mezi úspěšné účastníky rozdělili přes 50 trofejí, 26 ceremoniálních dek pro koně a 250 kokard (dekorovacích okrasných stuh). 
 
Mítink J&T Banka CSI3*W Olomouc se těšil velkému zájmu také ze strany fanoušků parkurového skákání a jezdeckého sportu obecně. Přímo do Olomouce dorazilo za celou dobu konání více než 10.000 návštěvníků, kteří vytvořili atmosféru, jakou se, i podle většiny zahraničních jezdců, jiné evropské závody často pyšnit nemohou. Pozadu nezůstali ani diváci u obrazovek České televize a internetových stránek s on-line vysíláním. V součtu ze všech čtyř dní upoutalo letošní CSI na 400.000 televizních diváků, kteří sledovali soutěže buď v on-line živém přenosu či v záznamech České televize. Jen přímý přenos z nedělního vrcholu Grand Prix Olomouc sledovalo cca 115.000 lidí v televizi a 15.000 přes internet.
 
Odměnou jim byl špičkovým sport, kdy se navíc Česká republika co do počtu dvojic umístěných na medailových pozicích stala nejúspěšnější zemí celých závodů. Třešničkou na dortu pro české fanoušky bylo nedělní vítězství české jedničky Aleše Opatrného s Dimarem VD Looise Heide v Grand Prix Olomouc s překážkami do 160 centimetrů, v níž v rozeskakování porazil pět dalších vynikajících jezdců. Ve výborné formě se představili také Poláci, Němci nebo Rakušané. 
 
Bez pomoci sponzorů by mítink takového významu nebylo možné uspořádat. V roce 2017 podpořilo jediné mezinárodní závody CSI na území ČR jednatřicet partnerů. Mnozí z nich zavítali do olomoucké Lazecké ulice, kde se Equine Sport Center nachází, osobně. Sportovní zážitek si mohli vychutnat v nových větších prostorách VIP, kterých k sledování parkurového sportu na nejvyšší úrovni využilo na 1500 lidí. 
 
Díky internetu a mediálním partnerům se o průběhu závodů dozvěděly miliony osob. Málokdo mohl přehlédnout některý z více jak stovky billboardů, které lemovaly hlavní silniční tahy po celé České republice. Celoplošné televizní stanice vysílaly stovky upoutávek a otištěny byly desítky článků a image inzerátů. Organizátoři vydávali v průběhu akce i vlastní informační zpravodaj ve dvojí jazykové mutaci (CZ + EN) s celkovým tištěným nákladem 1500 kusů. Dostupný byl i v elektronické podobě na internetu. Z tiskových materiálů lze zmínit 2000 letáků a další stovky katalogů. Tiskárnami prošlo také obrovské množství administrativních dokumentů. Celkem bylo spotřebováno 35 balíků recyklovaného papíru, což je 17.500 listů. 
 
Hlavním zdrojem informací jsou však v dnešní době elektronická média. Jejich dosah je obrovský! Během akce internetové stránky s adresou www.csiolomouc.cz navštívilo téměř 25 tisíc absolutně unikátních návštěvníků, kteří uskutečnili na 50 tisíc návštěv. Týdenní dosah příspěvků na Facebooku přesáhl 300.000 uživatelů, z čehož rovná třetina byla v neděli 25. června. Informace o závodech publikovala celá řada elektronických i tištěných médií, rozhlas a televize. Bez nadsázky lze odhadovat, že o průběhu J&T Banka CSI3*W Olomouc 2017 se alespoň okrajově dozvěděla většina obyvatel České republiky a desítky tisíc příznivců jezdeckého sportu v Evropě i jiných světových zemí.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE