reklama 11A

Intisari s Línkem vyhrál Cenu prezidenta v Chuchli

V neděli 23. října vyvrcholila závěrečným dnem letošní dostihová sezóna v Conseq Parku Velká Chuchle. Před početnou diváckou kulisou byla tradičním hlavním dostihem poslední neděle roku 96. Mercedes-Benz Cena prezidenta...
23.10.2016 19:19  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

 
...supervytrvalecký dostih na 3200 metrů o 400 tisíc korun.
 

Veni vidi vici: Intisari

Ačkoliv do vrcholu programu nastupovalo třináct účastníků, přízeň sázejících se před startem dělila vlastně především mezi tři aktéry: jako mírný favorit nakonec odstartoval nový irský import stáje Monte Negro Intisari (ž. Línek, tr. R. Holčák, 2,7:1), druhou šancí byl premiant zářijové Conseq Velké ceny českého turfu Icar (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas, 3,3:1) a třetím favoritem vítěz poslední dvou ročníků Ceny prezidenta Aztek (ž. Chaloupka, tr. T. Váňa, Dr. Charvát, 3,7:1). Tempo dostihu diktovala až do cílové roviny jedna z outsiderek Santin (ž. Korečková, tr. Tajmr, Strojírna Litvínov, 35:1), která však potvrdila vytrvalecké dispozice a vytrvala na konečné třetí příčce, na kterou až v závěru silným finišem o půl délky odkázal Icar. Avšak jistým, téměř pětidélkovým vítězem se při své zdejší premiéře stal čtyřletý valach Intisari, jenž si pozici zlepšil už v lahovickém oblouku a po zatočení do koncovky razantně akceleroval. Při premiérovém vystoupení v modro-bílých barvách stáje majitele Jiřího Posáda zapsal čtvrtý kariérní triumf, majitel, trenér i žokej se do dlouhé listiny vítězů této zkoušky zapsali poprvé. Nejlepší z tria tříletých v poli byla na konečné čtvrté příčce klisna Williann (ž. Murzabajev, tr. Germič, HARMONY, 20:1), za níž nejlepší pětici uzavřel Aztek.
 

Další dění:

V úvodní Ceně Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí (prout. . II. k., 3300 m) se zadrženě o jedenáct délek prosadil čtyřletý Playstarabad (ž. Matuský, 3:1- druhý favorit), pro trenéra Radka Holčáka a stáj Monte Negro přinesl první ze dvou nedělních vítězství a sobě získal již čtvrtý překážkový kariérní triumf. Tento dostih byl poslední kapitolou podzimního seriálu pražských překážkových dostihů o PohárPraha, jehož celkovými vítězi se stali žokej Marcel Novák, trenér František Zobal a stáj Rabbit Trhový Štěpánov.
 
V následné Ceně společnosti Friendly Vouchers (hdcp III. k., 2400 m) dosáhla premiérového kariérního prvenství tříletá reprezentantka a odchovankyně stáje Falun Wanikoro (ž. Verner, tr. Horová), jež se zároveň s kurzem 25:1 stala letos největším zvítězivším outsiderem na pražské dráze.
 
Cenou Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp IV. k., 1800 m) skončil i letošní seriál dostihů pro žákovské a mladé jezdce Hipospol Cup, druhého životního vítězství v něm dosáhl čtyřletý valach Ombreletto (tr. Duchoň, Challenger Horse, 11:1), v jehož sedle proměnil šestý start své letos započaté kariéry v premiérový plný zásah žák David Dygrýn. Celkovým vítězem seriálu se pak stal, od léta již jezdec, Michal Hrouda.
 
V Ceně společnosti Dibaq, výrobce značky Fitmin (III. k., 1400 m) se lehce prosadila teprve podruhé v kariéře startující sázková favoritka Finále (ž. Murzabajev, tr. Petrlík, DAR, 2,5:1). Touto položkou skončil letošní ročník metropolitního seriálu dostihů pro dvouleté koně českého chovu Fitmin Cup, jehož nejúspěšnější stájí se stal Rabbit Trhový Štěpánov.
 
Cenu Sherlog společnosti Secar Bohemia (III. k., 1400 m) po boji vyhrála sázková druhá favoritka, pětiletá klisna Jamari (ž. Foret, stáj Eliška-Schillová, 4,5:1), která dosáhla druhého kariérního triumfu a na sklonku sezóny zařídila letošní první vítězství své trenérce Barboře Schillové.
 
Třiatřicáté kariérní double zaznamenal v neděli trojnásobný a úřadující žokej-šampión Bauyržan Murzabajev, který druhou výhru dne přidal v Ceně Ústřední hudby Armády České republiky (IV. k., 1400 m) s tříletou klisnou Mumbai (tr. Haris, Dostihová stáj MEX, 4,5:1 – druhá spolufavoritka), jež premiérové životní prvenství získala především díky raketovému zrychlení v posledních desítkách metrů. Murzabajev tak výrazně zdramatizoval boj o titul letošního šampióna rovinových žokejů, neboť se před závěrečnými třemi dny české sezóny (Slušovice, Most, Kolesa) lídrovi Janu Rájovi přiblížil na rozdíl jediného triumfu, a zároveň se stal (právě před Janem Rájou a Petrem Foretem) vítězem Středočeského žokejského šampionátu Martin Tour Cup 2016.
 
Jubilejní 10. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m) pak i přes nejvyšší nesenou hmotnost dokázala vybojovat tříletá favoritka Venillia (tr. Růžičková, Orling, 1,7:1), která vyhrála potřetí z dosavadních šesti startů a jejíž jezdkyně Kateřina Hlubučková má před koncovkou sezóny náskok tří prvních míst v šampionátu rovinových jezdkyň NIKON Ladies‘ Cupu.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE