reklama 11A

Historie Světových jezdeckých her: Stockholm 1990

ikonka

Blíží se rok 2018 a s ním také jedna z nejvýznamnějších akcí, které jezdecký svět zná. Koná se jednou za čtyři roky stejně jako olympiáda! Ano, řeč je o Světových jezdeckých hrách. My vám v nové rubrice připomeneme jejich osmadvacetiletou historii.
23.12.2017 15:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Světové jezdecké hry (ve zkratce WEG z anglického World Equestrian Games) se konají jednou za čtyři roky, vždy v mezidobí mezi olympijskými hrami. V jezdeckém světě se těší podobné vážnosti, ovšem oproti olympiádě mají pro fanoušky jezdectví a koní to kouzlo, že spojují všechna odvětví, která zastřešuje Mezinárodní jezdecká federace FEI. V případě vozatajských soutěží jsou však určené jen pro čtyřspřeží.
 
Jejich historie není tak dlouhá jako v případě olympijských her, první akce tohoto druhu se konala v roce 1990 ve Stockholmu (SWE). Účastnilo se jí sedmatřicet zemí a jako první ročník založila tradici vskutku jedné z nejvýznamnějších sportovních událostí vůbec. 
 
WEG probíhaly v olympijském areálu z roku 1912, jenž prošel rozsáhlou rekonstrukcí za podpory švédského hlavního města. Samotnou organizaci pak výrazně podpořila Švédská jezdecká federace. Tehdejší Generální sekretář Ulf Rosengren prokázal své schopnosti a ujal se role ředitele závodů. Mítink byl úspěšný také divácky, na čemž mělo svůj podíl tehdy až neuvěřitelně krásné počasí. 
 
Výjimečnost jezdeckého sportu dokazuje pohled do výsledkových listin starých bezmála třicet let. Na medailových pozicích najdeme řadu jezdců, kteří se na vrcholové úrovni objevují dodnes. 
 
Zlato v soutěží týmu v parkurovém skákání vybojovala Francie, v jejíchž barvách závodil Roger Yves-Bost – nedávný vítěz SP v Madridu. Stříbrní byli Němci, čemuž přispěl Ludger Beerbaum. V soutěži jednotlivců zvítězil Američan Greg Best na koni Gem Twist, druhé místo obsadil Eric Navet (FRA) s Quito de Baussy a třetí dojel John Whitaker (GBR) v sedle Henderson Milton.
 
Drezurní mistryní světa se stala Němka Nicole Uphoff s Rembrandtem, druhá byla Kyra Kyrklund (FIN) na Matadorovi a bronz získala německá dvojice Monica Theodorescu a Ganimedes. Týmy ovládli Němci před druhými tehdy ještě Sověty a třetími Švýcary. 
 
Také ve všestrannosti jsou k vidění jezdci z řad dnešní špičky. Vyhrál Blyth Tait (NZL) s koněm Messiah, stříbro si odvezl Brit Ian Stark na Murphy Himself a třetí místo obsadil Bruce O. Davidson s Pirate Lion. Týmy se seřadily následovně: Nový Zéland, Velká Británie a Německo. Za Nový Zéland nastoupil mimo jiné Mark Todd a Andrew Nicholson.
 
První místo ve čtyřspřeží vybojoval domácí Tomas Eriksson, druhý byl Maďar Jozsek Bozsik a třetí místo získal IJsbrand Chardon (NED). Stejné země si rozdělily medaile i v hodnocení družstev, a to v pořadí Švédsko, Nizozemí a Maďarsko.
 
V roce 1990 už na seznam disciplín patřila i vytrvalost. Zlato vybojovala dvojice z USA Becky Hart a RD Grand Sulton, druhé místo obsadila Jane Donovan (GBR) na Ibriz a třetí dojela Jane Petersen (AUS) s koněm Abbeline Lionel. V týmech dominovali Britové před stříbrnými Belgičany a bronzovými Španěly. 
 
Ve voltiži vyhrála skupina ze Švýcarska před druhou německou a třetí americkou skupinou. Nejlepším mužem byl Němec Michael Lehner. Druhé i třetí místo získali jeho krajané, a to Christoph Lensing a Dietmar Otto. Ženskou kategorii ovládly rovněž Němky. Vyhrála Silke Bernhard, druhá dokončila Silke Michelberger a třetí místo brala Ute Schönlan.
 
Foto: archiv FEI



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE