reklama 11D

Historie Světových jezdeckých her: Řím 1998

ikonka

V pořadí třetí Světové jezdecké hry, kterým je věnovaný další díl naší rubriky, se konaly v roce 1998 v Římě. I tento ročník stejně jako WEG v Haagu v roce 1994 provázely značné organizační potíže. Také v tomto případě se totiž měnilo místo konání.
29.12.2017 13:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Zatímco premiéra Světových jezdeckých her WEG v roce 1990 ve Švédsku proběhla na výbornou, další hry o čtyři roky později v Haagu hodnotí po letech v historických materiálech FEI jako fiasko. Problémy provázely i třetí jezdecké hry v pořadí, tedy ty s datem 1998. Původně je Mezinárodní jezdecké federace FEI přidělila do Irska do Dublinu. Irové však od svého záměru ustoupili a FEI musela hledat nového pořadatele. 
 
Nabízeli se alternativní organizátoři v Cáchách a v Římě. FEI vybrala italskou metropoli. Italové nakonec uspořádali úspěšnou akci přesto, že na organizaci měli pouhý rok! Velký podíl na uskutečnění WEG v Římě měl tehdejší prezident Italské jezdecké federace Cesare Croce, který převzetím akce v roce 1997 prokázal obrovskou odvahu. Za tu mu byly odměnou vynikající sportovní výkony a nárůst počtu účastníků. Sportovce vyslalo 42 federací.
 
Skokový titul mistra světa získal Brazilec Rodrigo Pessoa s Gandini Lianos, stříbro si odvezl německý jezdec Franke Sloothak (San Patrignano Joly) a na třetím místě dokončil Willi Melliger ze Švýcarska s Calvarem V. Týmové hodnocení vyhráli Němci před druhými Francouzi a třetími jezdci Velké Británie.
 
V drezuře zvítězilo v soutěži družstev Německo, stříbro vybojovali Nizozemci a bronz Švédi. Toto pořadí kopírovaly i stupně vítězů v kategorii jednotlivců. Nevýše vystoupala Isabell Werth (GER), která závodila s Gigolem FRH, druhá dojela Anky van Grunsven (NED) na Bonfire a třetí místo obsadila Louise Nathhorst (SWE) na Walk on Top. 
 
Soutěž všestrannosti se stala novozélandskou záležitostí. Titul z roku 1994 obhájil Blyth Tait s koněm Ready Teddy, druhý dojel jeho krajan Mark Todd (Broadcast News). Nový Zéland vyhrál i hodnocení týmů. Druhým nejlepším družstvem byla Francie před Velkou Británií. Individuální bronz brala Paula Tornquist (SWE) s SAS Monaghan. 
 
Švýcar Ulrich Werner si dojel pro vítězství mezi čtyřspřežími. Za sebou nechal Michaela Freunda (GER) a Tona Monhemiuse (NED). Týmy se v celkovém hodnocení seřadily takto: Nizozemí, Německo a Švédsko.
 
Ve voltiži tradičně při WEG bodovali Němci. V kategorii žen to zlatou medailí potvrdila Nadia Zülow, druhá skončila Kerrith Lemon z USA před třetí Janine Oswald opět z Německa. Mužskou soutěž ovládl Američan Devon Maizoto. Stříbro získal Matthias Lang (FRA) a z bronzu se radoval Henrik Ossenbrink (GER). Ve skupinách nenašli přemožitele voltižéři z Německa, druhé místo obsadili Švýcaři a třetí dokončili Američané. 
 
Foto: archiv FEI



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE