reklama 11C

Historie Světových jezdeckých her: Jerez 2002

ikonka

V pořadí čtvrté Světové jezdecké hry WEG se poprvé za účasti Čechů konaly v roce 2002 ve španělském městě Jerez de la Frontera. Španělé měli na přípravu pět let a předem bylo jasné, že si po nestabilních ročnících nemohou dovolit neúspěch.
31.12.2017 10:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Premiéra WEG se v roce 1990 vydařila na výbornou, hry o čtyři roky později v Haagu však byly finanční i organizátorskou katastrofou. Další ročník pak provázely také potíže, zejména proto, že původně vybrané Irsko se pořadatelství vzdalo a Italové, kteří nakonec WEG uspořádali v Římě, měli neuvěřitelně málo času. 
 
Bylo tedy jasné, že WEG v Jerezu musí proběhnout bez problému, protože osud celého projektu společného mistrovství světa visel na vlásku. Španělé nezklamali, hry měly značnou finanční podporu, navíc už zahrnovaly všech sedm jezdeckých disciplín. Celkem se v andaluském městě představili jezdci ze 48 zemí včetně České republiky.
 
Česko reprezentovali v Jerezu voltižéři, kteří startovali ve všech třech kategoriích. Ve skupinách z toho nakonec bylo krásné šesté místo v konkurenci čtrnácti zemí, Češi cvičili s Farmonem. Stejnou příčku obsadil Petr Eim mezi muži s koněm Catalin IV-33.
 
Ve voltiži byli tradičně silní sportovci z Německa. Ti ovládli soutěž skupin, druhá byla sestava Švýcarů a třetí místo získali Švédi. Nadia Zulow (GER) vyhrála soutěž žen, stříbro si na krk pověsila Rikke Laumann (DEN) a třetí místo obsadila Ines Juckstow (GER). Francouz Matthias Lang se stal mistrem světa mezi muži, Gero Meyer (GER) skončil druhý a třetí příčku získal Devon Maitozo (USA).
 
Mistrem světa ve skákání se stal Ir Dermot Lennon s koněm Liscalgot, stříbro získal Eric Navet (FRA) na Dolla du Murier Hts de a bronz pak Američan Peter Wylde s Fein Cera. Týmy se na stupních vítězů seřadily takto: Francie, Švédsko a Belgie.
 
Němka Nadine Capellmann vyhrála v sedle koně Farbenfroh, na druhém místě skončila domácí dvojice Beatriz Ferrer-Salat a Beauvalais a třetí příčku obsadila Ulla Salzgeber (GER) na Rustym. Německo ovládlo hodnocení týmů před druhými Američany a třetími Španěly.
 
Ve všestrannosti se ze zlaté medaile radoval Jean Teulére (FRA), který startoval s koněm Espoire, druha dojela Britka Jeanette Brakewell na Over To You a bronz putoval do Finska zásluhou dvojice Piia Pantsu a Ypäjä Karuso. Týmy vyhrály Spojené státy americké, druhé místo získali Francouzi a třetí dokončili Britové.
 
Soutěž čtyřspřeží patřila IJsbrandovi Chardonovi (NED), stříbrný byl Christoph Sandmann (GER) a bronz vybojoval Tomas Eriksson (SWE). V družstvech si pro tituly dojeli Nizozemci, stříbro si za oceán odvezli jezdci USA a třetí místo obsadili Němci. 
 
Ve vytrvalosti se na špičce objevil jezdce z blízkého východu, kteří této disciplínu dnes ovládají. Zlato získal Šejk Ahmed bin Mohd al Maktoum (UAE), Ital Antonio Rosi s Alex Raggio di Sole dojel druhý a třetí místo obsadila dvojice Sunny Demedy (FRA) a Castelbar Treaty. V týmech si nejlépe vedla Francie, stříbro si odvezli Italové a třetí byli Australané. 
 
Poprvé se v Jerezu na programu objevil reining a vnesl hned do her nový rozměr. V premiéře se nejlépe představili jezdci USA a Kanady. Vyhrál Američan Shawn Flarida na Sa Jo Freckless. Druhý byl jeho krajan Tom McCutcheon s Conquistador Whizz a třetí dojela kanadská dvojice Shawna Sapergia na Pretty Much Eagle. Zlato v družstvech putovalo do USA a stříbro do Kanady. Na třetí místo se dostala Itálie.



Štítky: WEGJerez
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE