reklama 11C

Historie Světových jezdeckých her: Caen 2014

ikonka

Prozatím poslední a v českém měřítku nejlépe obsazené Světové jezdecké hry se konaly v roce 2014 v Normandii, konkrétně v Caen a okolí. Čeští jezdci tam reprezentovali v téměř všech disciplínách, poprvé také v paradrezuře…
08.01.2018 13:19  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Dekorování jednotlivců v soutěži čtyřspřeží. Mistrem světa se podruhé za sebou stal Boyd Exell. Foto: FEI
 
WEG 2014 v Normandii se staly dosud největší přehlídkou a svátkem klasického jezdectví. Do Francie dorazila tisícovka sportovců ze 72 zemí, z nichž dvanáct se této akce účastnilo vůbec poprvé právě tam.
 
V parkurovém skákání se český tým umístil na 24. příčce. Nejlépe si v jednotlivcích vedla Zuzana Zelinková, která dokončila s Calerim II čtyřiašedesátá. V družstvu byli ještě Ondřej Zvára (Cento Lano) a Emma de Moussac (Danthe). Původně přihlášený a kvalifikovaný Aleš Opatrný s VDL Fakirem kvůli zranění koně do Caen neodcestoval. Mistrem světa se stal Jeroen Dubbeldam se Zenithem, v týmovém klání navíc rovněž vyhráli Nizozemci. 
 
Ve všestrannosti zastupovat Českou republiku Martin Maivald s Gombou, který se umístil na 56. místě. Nutno dodat, že těžkou zkoušku dokončilo z 91 startujících dvojic pouze 58. Mezi těmi, které vzdaly či byly vyloučeny bylo mnoho z účastníků FEI Classics a dalších TOP soutěží. Zlato si odvezla Němka Sandra Auffarth s Opgun Luovo. V týmech také nenašli přemožitele Němci.
 
Desátí dokončili Jiří Nesvačil, Jiří Nesvačil jun. a Radek Nesvačil jako družstvo soutěž čtyřspřeží. Nejlepším týmem byli Nizozemci, a mistrem světa se podruhé za sebou při WEG stal Boyd Exell (AUS). Jiří Nesvačil jun. si vedl nejlépe z českých jezdců v individuálním hodnocení. Patřilo mu 23. místo.
 
Z Česla vyrazil také kompletní vytrvalecký tým ve složení Petr Jadlovský (Rachel 4), Tereza Kopecká (Armanda S), Silvie Lorenzová (Razia du Barthas) a Magdalena Prikrylová (Shekel). Náročnou soutěž na 160 km nakonec nikdo z českých reprezentantů nedokončil. Do cíle dojela necelá čtvrtina startujících. Vítězem se stal Hamad Bin Mohd Al Maktoum (UAE) na Yamamah a jako družstvo si nejlépe počínali Španělé.
 
Chybět při posledních hrách nemohla ani česká voltižní reprezentace. V soutěži skupin dokončili Češi pod vedením Ladislava Menšíka (Aquaris) na 11. místě. Vítězi se stali Němci. V kategorii žen cvičila Jana Bartoňková (Landar – lonžér Petra Cinerová) a dokončila na 31. příčce. Lukáš Klouda rovněž s Landarem a Petrou Cinerovou jako lonžérem skončil třináctý. Zlato si odvážela Joanne Eccles (GBR) a mezi muži Jaques Ferrari (FRA).
 
V paradrezuře soutěžila Anastasja Vištalová s Jambem a umístila se třiadvacátá. V disciplíně se tradičně dařilo Britům, Němcům a Nizozemcům. Jezdci Velké Británie ovládli týmové hodnocení.
 
Drezurní zlato vybojovala Britka Charlotte Dujardin s Valegrem, Německý tým se radoval z prvenství v družstvech.
 
Reining se stal záležitostí Američanů, kteří brali celou sadu individuálních medailí. Zlatou si odvezl Shawn Flarida (Spooks Gotta Whiz). Stříbro v týmech vybojovali jezdci Belgie a bronz brali Rakušané.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE