reklama 11D

Galavečer Koně na Žofíně objektivem EquiTV

Už počtrnácté se konal letos Galavečer Koně na Žofíně, při kterém ocenila Česká jezdecká federace nejlepší jezdce a koně za uplynulou sezonu. Kdo si odnesl trofeje ve všech klasických disciplínách, si připomeňme ve videoreportáži EquiTV.
22.03.2017 15:36  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

VIDEO Z GALAVEČERA KONĚ NA ŽOFÍNĚ SLEDUJTE ZDE

V sobotu 11. března zažil pražský Žofín čtrnáctý ročník akce nazvané Koně na Žofíně, jejímž organizátorem je časopis Jezdectví ve spolupráci s Českou jezdeckou federací.

Během tohoto slavnostního galavečera se tradičně udělují ceny nejúspěšnějším jezdcům a koním v parkurovém skákání či v drezuře za uplynulou sezonu. V letošním roce byl program obohacen o předávání cen také jezdcům a koním v dalších disciplínách pod hlavičkou Česká jezdecká federace.

Divácky atraktivní částí programu je vždy vyhlašování nejlepších koní, jelikož se odehrává před žofínským palácem, a některé čtyřnohé hvězdy bývají přítomny osobně. Vítěz ankety v parkurovém skákání – kůň Acovaro sice přítomen nebyl, protože byl nedávno prodán do zahraničí. To však radost z jeho vydařené sezony 2016 jistě nikomu nezkazilo, a málokdo právě u tohoto koně o udělení titulu Kůň roku pochyboval. Drezurním koněm roku se stala klisna Belle Ennie, která v sedle s Evou Vavříkovou vloni vybojovala bronz na mistrovství Evropy dětí.  Tato klisna byla dekorována na Žofíně osobně. Pojďte si tedy na chvíli slavnostní atmosféru vychutnat bez komentáře. 

Dalším z koní roku, který dorazil na Slovanský ostrov, byl SK Whizchic, který se stal nejúspěšnějším zástupcem reiningové disciplíny. Také voltižní kůň Aquaris na Žofíně nechyběl a společně se svým lonžérem Ladislavem Menšíkem si užíval své minuty slávy. Jeho charakteristiku a výčet úspěchů shrnul ve svém komentáři náš kolega Aleš Suchánek...

Pojďme se však již věnovat další kategorii, a to té nejmenší – poníkovské. Mezi poníky se stal koněm roku všestranný valach Lipton Sinaj. Ten sice k předávání dovezen nebyl, ale zastoupil ho stájový kolega Emil R. Cenu převzala jezdkyně Barbora Vaňková, kterou vyzpovídal Aleš Suchánek.

Oceněnými koňmi roku 2016 na Žofíně byli také Captain Hero ve všestrannosti a klisna Rachel ve vytrvalosti. Ta dostala také speciální cenu jako Kůň roku plemene český teplokrevník. V případě Captaina Hero přebírala ceny majitelka koně Zorka Krásná s jezdcem Miloslavem Příhodou. Za Rachel se dostavila manažerka komise vytrvalosti paní Zuzana Žežulková.

Pozornost diváků i televizních kamer se po venkovním ceremoniálu přesunula do velkého sálu, kde se na podiu vystřídali nejlepší jezdci ve třech olympijských disciplínách. Úspěšní představitelé těch neolympijských si ceny přebírali osobně již v podvečerním předprogramu, u kterého naše kamera bohužel tentokrát chyběla.
Do ankety České jezdecké federace byly zapojeny všechny věkové kategorie. Ve všestrannosti se ze dvou titulů radovala již zmiňovaná Barbora Vaňková, která ovládla kategorii dětí pony i velkých koní. Juniorskou jezdkyní roku se stala Vendula Rokytová a v kategorii mladých jezdců má za sebou podle hodnotitelů ankety nejlepší rok Simona Bozděchová. Titul seniorského jezdce roku ve všestrannosti si tentokrát z Prahy odvezl úřadující mistr České republiky Miloslav Příhoda.

Sedmička sportovců si přišla pro trofeje určené drezurním jezdcům roku. Dvě jezdkyně byly dekorovány v kategorii pony, a to Julie Pásková a Julie Sekaninová. Vítězkou mezi dětmi se nemohl stát nikdo jiný, než bronzová medailistka z evropského šampionátu Eva Vavříková. Mezi juniory ocenili hodnotitelé výkony Alexandry Hanáčkové a ve skupině mladých jezdců se radovala Barbora Marešová. Seniorská trofej putovala do rukou Terezy Hábové, která nenašla přemožitele např. v Top Ten Cupu Českého drezurního poháru 2016. Jednoznačnou vítězku měla také paradrezura. Anketu vyhrála Anastasja Vištalová, historicky první účastnice jezdeckých paralympijských her, které se konaly v roce 2016 v Riu de Janeiru. 

V parkurovém skákání byly oceněny jezdkyně na pony Jana Táboříková a Mariana Michlíčková. Dětskou jezdkyní roku se stala Anna Lani Novak, která v červenci loňského roku obhájila titul mistryně republiky. Nejúspěšnější sportovkyní v juniorském věku byla vyhlášena Francesca Kolowrat-Krakowská. Jelikož je však na studiích v USA, tak se místo ní dostavila její maminka – JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská. 

Oceněny byly také výrazné úspěchy stáje Czech Equestrian Team, když cenu pro mladé jezdce převzala její reprezentantka Anna Kellnerová. Ta vážila cestu do Prahy až ze Španělska, kde se účastnila tradičních závodů Sunshine Tour.

Seniorským jezdcem se stal další člen Czech Equestrian Teamu Aleš Opatrný. Ten pro změnu vyrazil závodit do Itálie a z udílení cen se omluvil. Vítěznou trofej tak za něj převzala stájová kolegyně Anička.

Na závěr večera byla předána Cena prezidenta České jezdecké federace za mimořádný přínos pro rozvoj jezdeckého sportu, kterou obdržel pan Jiří Pecháček. 

Celý sál mu několik minut aplaudoval ve stoje, což byl jednoznačně nejsilnější moment celého večera a krásná tečka za těmito slavnostními chvílemi, které definitivně uzavřeli jezdeckou sezonu 2016.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE