reklama 11D

Fyzioterapie koní aneb co o ní možná nevíte

V České republice máme poměrně zkreslenou představu, co je vlastně fyzioterapie koní. Je to dáno i tím, že tento obor nelze u nás studovat, ačkoli jeho popularita je vysoká a stále roste. Zajímavý příspěvek na toto téma zpracovala Monika Plachá...
23.02.2013 07:53  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

 
Fyzioterapie je u nás prezentována spíše jako masáže, jak jsem měla možnost ve své praxi vidět, ale ve skutečnosti je fyzioterapie ucelenou nabídkou léčebných metod, které slouží jak k prevenci zranění koně a zvýšení jeho výkonnosti, tak i k léčbě pohybového aparátu, pokudke zranění došlo. Léčebné metody se vzájemně kombinují a tím představují komplexní péči o pohybový aparát koně.
 
Mezi základní léčebné techniky ve fyzioterapii patří:
 

Manuální terapie

Pod pojmem manuální terapie se skrývá manipulace s klouby, páteří, u nás všeobecně známá jako chiropraxe. Existují však i jiné techniky, jako je osteopatie. Výsledek je stejný, způsob provedení jiný. Ráda kombinuji obě techniky. Osteopatie je obecně šetrnější metoda, ne všechna zvířata klasickou chiropraxi dobře snášejí, navíc někde je i poměrně invazivní chiropraxe zbytečná.
 

Rehabilitační masáž a ošetření TRIGGER POINTS

TP jsou místa ve svalech, která centralizují napětí nebo svalové spasmy. Svalový spasmus vzniká křečovitým stažením jednotlivých snopců svalových vláken, tkáň je v tomto místě citlivá, omezeně prokrvená. Vhodně provedenou uvolňovací masáží lze tyto spasmy uvolnit a tkáň zregenerovat. Z zkušenosti vím, že například blokády bederních obratlů jsou vždy provázeny svalovými spasmy. V některých případech mohou svalové otoky vzniknout i následně po chiropraktickém ošetření, takže péče o páteř i svaly by měla jít ruku v ruce.
 

Myofasciální terapie

Myofasciální terapie pracuje s pojivovým systémem těla, do něhož patří obalové - fasciální vrstvy orgánů, vazivo, šlachy. Pružnost fascie, svalů, vazů a kloubů ovlivňuje kvalitu pohybu koně. V případě zranění se pružnost fascie výrazně zhorší a tento stav může véstke kulhání. Myofasciální terapie je pojem, který u nás vůbec není rozšířen, ale tato terapie by měla doprovázet, respektive ukončit výše uvedené dvě léčebné metody
 

Pilates a strečing

I protahování patří do fyzioterapie, existuje poměrně hodně cviků, které můžeme po práci se svým koněm provádět. Protažením uvolníme svaly po práci a eliminujeme nebezpečí zranění z přetažení. Na druhé straně je tu i Pilates pro koně, které posiluje CORE svalstvo, mezi které řadíme například zádové svaly.
 

Hydroterapie

Léčba vodou o různé teplotě a skupenství, pomocí hydroterapie se léčí jak akutní, tak chronické pohybové problémy.
 

Termoterapie

Termoterapie je léčba teplem. Termoterapii je využívána pro léčbu chronických problémů hřbetu, velmi oblíbené jsou rašelinové polštáře.
 

Pulzní magnetoterapie, Fototerapie

Tyto fyzikální metody jsou v zahraničí poměrně hodně rozšířeny, u nás jsem se s nimi setkala spíše v ordinacích veterinárních lékařů zaměřených na malá zvířata. Obě techniky se využívají pro léčbu bolesti v kloubech, v měkkých tkáních, k léčbě artrózy, k urychlení hojivého procesu, například po zlomeninách. Nevýhodou těchto technik je poměrně vysoká vstupní investice za nákup přístrojů.
 
V ČR v tuto chvíli není příliš velký výběr odborných seminářů na téma fyzioterapie zvířat, proto společnost Služby pro zvířata připravila seriál vzdělávacích seminářů, pro zájemce, kteří se chtějí v budoucnu věnovat tomuto oboru.
 
Absolvování seminářů z vás „hotového“ fyzioterapeuta neudělá, ale seznámí vás s jednotlivými léčebnými metodami a zároveň vám základní znalost problematiky. Zbytekmusíte chtít vy sami, sami se dál vzdělávat, hledat a třeba absolvovat i stáž a studium v zahraničí a hlavně získávat praxi v terénu. Je třeba si uvědomit, že je to manipulace s klouby, svaly a je třeba mít pro tuto práci cit i „šestý smysl“.
 
V tuto chvíli máme vypsán seminář na Dornovu metodujemnou, šetrnou manuální terapii, která pomáhá odstraňovat blokády v kloubech a páteři, dále rehabilitační masáže pro začátečníky a jako doplněk Pilates a strečing pro koně a jezdce, protože chybné držení těla jezdce výrazně ovlivňuje kvalitu pohybu koně. Kurzy jsou vypsány na jaro 2013 ve dvou lokalitách, a to v Herouticích pro zájemce z Čech a v Ranči ladná pro zájemce z Moravy.
 
Lektory kurzu jsou:

Vlasta Štolfová

Vlasta patří mezi mezi nejlepší terapeuty Dornovy metody, na které v ČR můžete narazit. Své pole působnosti lidské terapeutky rozšířila před několika lety i na koně a je průkopnicí DM ve světě zvířat. Svou akreditaci jak na léčbu lidských, tak zvířecích pacentů získala Vlasta v zahraničí, a to v Německu. V případě koní na Veterinárním institutu, jako první zástupce z ČR. DM doplňuje i masážemi, a to jak u lidí, tak u zvířat. Vlasta spolupracuje i s lékaři, vybrané dny v týdnu působí v ordinaci dětského lékaře a neurologa. Vlasta DM představila v reportáži v časopise Jezdectví a další Vlasty články byly publikovány například v Moravském deníku.
 

Monika Plachá, EBW

Monika je držitelkou mezinárodní licence pro rehabilitační a zdravotní masáže koní. Studium absolvovala ve Velké Británii jako první zástupce z ČR a průkopník v této oblasti léčby. Rehabilitace doplnila studiem Dornovy metody na Veterinárním institutu v Německu. Svou kvalifikaci i nadále doplňuje. Při léčbě zvířat kombinuje dohromady jak péči o klouby a páteř, tak i péči o svaly a nervy, jako je to běžné u fyzioterapeutů v zahraničí. Moniky práci jste mohli vidět na ČT v pořadu Ekonomika+, seriál reportáží byl odvysílán i na EquiTV a rehabilitační masáže Monika přiblížila i v několikastránkové reportáži v časopise Jezdectví. V letech 2010 – 2011 pracovala jako člen Equivet teamu pod vedením MVDr. Krupila, nyní pracuje samostatně.
 
Přesné termíny, ceny a veškeré informace případní zájemci naleznou na www.sluzbyprozvirata.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE