reklama 11D

Fortuna je šťastnou královnou haflingů z Lysé 2013

Tříletá světlá ryzka Fortuna získala titul národní šampiónky mezi klisnami plemen hafling, narozenými v letech 2007 - 2010. VII. ročník šampionátu byl součástí programu výstavy Kůň 2013 v Lysé nad Labem.
01.10.2013 14:54  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B
Tříletá světlá ryzka Fortuna získala titul národní šampiónky mezi klisnami plemen hafling, narozenými v letech 2007 - 2010. Foto Lucie Hladová
 
Latinské slovo „fortuna“ znamená mimo jiné štěstí nebo osud. O vítězství čtyřnohé Fortuny ovšem rozhodla tříčlenná italsko - česká komise posuzovatelů a ta hodnotila klisny podle přesně daných kritérií. Štěstí ani osud mezi ale nepatří.
 
Proto lze konstatovat, že vyhrála ta nejlepší - nebo chcete -li: Nejsilnější, nejstatečnější a nejpřipravenější ze všech zúčastněných. Přísloví „Fortes fortuna adiuvat“ (Štěstí pomáhá silným či statečným) se tak opět potvrdilo.
 

Česko - rakouská radost

Slavit mohou manželé Pavel a Veronika, majitelé Zemědělské farmy rodiny Sixtovy u Doks. Jejich chov haflingů a sportovních teplokrevníků je soustředěn ve středisku živočišné výroby s případným názvem Obrok.
 
Fortunu koupili Sixtovi od rakouského chovatele Michaela Spiegla z Ellmau v Tyrolsku. Rodokmen šampiónky vysoké 158 centimetrů (kohoutkové páskové miry) nepotřebuje komentář - otcem je plemeník Novembernebel (po Nordtirol), matka Firsta je jednou z mnoha úspěšných dcer hřebce Amadeus.
 

Sunflower, Emmeli, Andromeda

Další „medailová“ místa obsadily v šampionátu jeho vítězky z minulých let, pětileté Sunflower a Emmeli. Obě klisny patří manželům Studničkovým z Vrchovan. Toto významné centrum s chovem haflingů najdeme rovněž poblíž obce Doksy. Na pozici číslo 4 se dostala při své premiéře tříletá Andromeda, reprezentující Farmu Čapí hnízdo - Dvůr Semtín (Olbramovice). Světlou ryzku s původem Abendstern - Aspirina (po Nordtirol) odchovala rodina Berchtoldových v rakouském Innsbrucku a na aukcí jako roční koupil podnikatel Andrej Babiš.
 
Nejlepší klisnou českého chovu byla vyhlášena již zmíněná Emmeli, dcera hřebce Why Not. Její matku Elinu (po Bergbaron) dovezli Pavel a Martina Studničkovi do Čech březí z Rakouska.
 
Jiří Křepelka
Foto Lucie Hladová



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE