reklama 11C

Finále série GCT 2017 v Dauhá objektivem EquiTV

ikonka

Global Champions Tour a s ní ruku v ruce také Global Champions League 2017 dospěla do finále, které se konalo v Dauhá během druhého listopadového víkendu. EquiTV vám přináší sestřih těch nejzajímavějších momentů závodů.
15.11.2017 16:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Videoreportáž z finále GCT a GCL sledujte ZDE

Katarská metropole Dauhá hostila ve dnech 9. až 11. listopadu poslední finálové kolo prestižní parkurové série Global Champions Tour 2017. Během tohoto mítinku nemohla chybět také týmová soutěž Global Champions League a s ní jezdci Anna Kellnerová a Aleš Opatrný.

Za Berlínské lvy, které jmenovaní čeští jezdci po celou sezonu 2017 reprezentovali, nastoupila do rozhodující části Anna Kellnerová v sedle Classica. Dvoučlenný tým nakonec doplnila její belgická kolegyně – Cindy van der Straten-Marie s koněm Balance. Aleš Opatrný do vrcholných soutěží v Dauhá nastupoval s VDL Fakirem pouze v části vyhrazené jednotlivcům. Cindy van der Straten-Marie v sedle Balance inkasovala v prvním čtvrtečním kole za dvě chyby 8 trestných bodů. V sobotní druhé jízdě si již vedla o poznání lépe. Týmu připsala jediný trestný bod za překročení stanoveného času.

Česká dvojice zahájila výborně, když náročnou první část s překážkami vysokými do 155 centimetrů překonala bez zaváhání a mohla tak být nad míru spokojena. Sobota Anně Kellnerové nevyšla zcela podle představ a s Classicem dovezla devět trestných bodů. Konečné skóre stačilo týmu na třinácté místo a po přičtení bodů do seriálového žebříčku zakončili Berlínští lvi svou premiérovou účast v Global Champions League na šestnácté příčce. Annu Kellnerovou jsme i po jejím druhém výkonu požádali o krátké zhodnocení.

Nevelké bodové rozestupy mezi družstvy na předních pozicích tabulky dávaly před posledním kolem tušit, že diváci budou v Dauhá svědky napínavé podívané. Lídry bodování byli před rozhodující soutěží jezdci Hamburg Diamonds. Ti si však situaci v prvním kole velmi zkomplikovali. Kanaďanovi Ericovi Lamazovi čtvrteční parkur nesedl a v sedle klisny Fine Lady dovezl devět trestných bodů. Dojem napravil druhou jízdou, v níž se stejným koněm nechyboval. Jeho kolega z týmu, nizozemský jezdec Harrie Smolders, sedlal hřebce Dona VHP Z a blýskl se s ním hned dvěma čistými jízdami. Potvrdil tak svou neuvěřitelnou formu v celé letošní sérii. Celkově v součtu se zaváháním Erica Lamaze stačil výsledek jejich družstva až na páté místo. 

Na stupně vítězů dosáhli jezdci London Knights. Brazilec Edourado Menezes zaznamenal s Galipem pouhé dva trestné body za překročení času v druhém kole. Britský reprezentant Ben Maher se dopustil jedné chyby v první jízdě s Quilatou. Pro druhý parkur přesedlal na MTF Madame X a dokončil bez shození. Šest trestných bodů v součtu znamenalo třetí příčku. Stříbro vybojovali Mexico Amigos. Ti zahájili čistým úvodním parkurem v podání Eveliny Tovek s Castellem ze Švédska a jejího krajana a trenéra Henrika von Eckermanna s Chacannem, který navíc přidal nulu i o dva dny později. Pro druhou část vystřídal švédskou jezdkyni Christian Ahlmann s Taloubetem Z. Zkušený zástupce německého parkurového sportu chyboval ve dvojskoku s číslem sedm.

Na nejvyšší příčku žebříčku útočili téměř celou sezonu vedle favoritů z Hamburg Diamons také Valkenswaard United. Právě jejich reprezentanti dokázali jako jediní ve finálové soutěži překonat obě kola bez trestných bodů. Irský mladík Betram Allen předvedl dvě čisté jízdy v sedle klisny Molly Malone. Alberto Zorzi z Itálie zvolil pro finálové klání bělku Fair Light van T Heike a také on procválal dvakrát cílem s nulou. Valkenswaard United tak vyhráli poslední kolo Global Champions League. 

V celkovém hodnocení udrželi těsné vedení jezdci v barvách Hamburg Diamons a zvítězili tak v druhém ročníku této speciální týmové soutěže. Družstvo Valkenswaard United se za ně zařadilo na druhé místo. Bronz v konečném pořadí vybojovali zástupci Mexico Amigos.

Nesmíme opomenout výkon Aleše Opatrného, jenž v ligovém klání startoval s VDL Fakirem mimo hodnocení družstev. Díky výbornému výkonu v sobotní soutěži, kdy inkasoval pouhý jeden trestný bod za čas, se kvalifikoval do Velké ceny, která celý mítink v Dauhá uzavírala. V Grand Prix s výškou překážek 160 centimetrů se rozhodovalo o posledních bodech do série Longines Global Champions Tour. Aleš Opatrný s VDL Fakirem dovezl nakonec osm trestných bodů za dvě chyby, jež přišly pokaždé v kombinaci. Ve výsledkové listině mu patřilo dvacáté první místo.
Dalším z účastníků Velké ceny, jehož musíme zmínit, byl Harrie Smolders z Nizozemí. Tomu se v letošním ročníku mimořádně dařilo a titul šampiona si zajistil již po předposledním kole, které se konalo během září v Římě. V klidu si tak mohl v sedle Dona VHP vychutnat vrchol celé série. Vadit mu nemuselo ani jedno zaváhání a šestnáctá pozice ve výsledkové listině. 

Bez zaváhání překonalo základní kurz devět dvojic, a tak rozhodovalo o vítězi rozeskakování. Druhou nulu si v něm připsal nizozemský jezdec Maikel van der Vleuten, který s koněm VDL Groep Verdi TN dosáhl času 37,76 sekundy a skončil čtvrtý. O tři desetiny sekundy rychlejší byl rovněž bezchybný Peder Fredricson ze Švédska a dojel si tak v sedle valacha H&M Christian K pro třetí místo. Pomyslné stříbro získala švýcarská reprezentantka Janika Sprunger s koněm Bacardim VDL, která dokázala projet cílem ještě o pár setin sekundy rychleji. Vítězem se však stal s přehledem domácí jezdec Bassem Hassan Mohammed. Ten překonal s hnědákem Gunderem kurz rozeskakování bez chyb a v čase o více než dvě sekundy lepším než švýcarská dvojice.

Po přičtení posledních bodů se za nizozemským šampionem Harriem Smoldersem, jež měl svou pozici předem zajištěnou, umístil na druhé příčce jeho krajan Maikel van der Vleuten. Ten tak na poslední chvíli odsunul Itala Lorenza de Lucu, který skončil třetí.
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE