reklama 11B

FEI změnila formát světových jezdeckých her

V pátek 2. prosince byly na webu FEI zveřejněny změny pravidel, které se týkají také světových jezdeckých her (WEG). Nebude se konat například skokové finále pro nejlepší čtyři dvojice se střídáním koní. Jak to vidí špičkoví jezdci, se dočtete níže.
05.12.2016 12:06  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto z WEG 2014 v Normandii. Archiv Jezdci.cz

V pátek 2. prosince se na webu FEI objevily schválené změny mezinárodních pravidel platných od 1. ledna 2017, mimo jiné i pro světové jezdecké hry WEG. U parkurového skákání došlo k zásadním změnám formátu soutěží, od kvalifikačních kol, až ke konečnému pořadí týmů i jednotlivců.
 
Pro fanoušky nejviditelnější změna je ta, že se již nepojede finále pro čtyři nejlepší jezdce, kteří díky střídání koní absolvovali rozhodující parkur s koňmi všech svých soupeřů.
 
Došlo však i ke změně ve skladbě skokových kol. Mimo jiné byla zrušena zahajovací honební soutěž, začínat se bude rovnou prvním kolem družstev. Druhé kolo však už bude přístupné pouze šedesáti jezdcům včetně členů deseti nejlepších týmů.
 
Server World of Show Jumping na změny reagoval hned v pátek 2. prosince. Autor článku se pozastavil zejména nad tím, že zatímco změny olympijského formátu se dočkaly značné publicity, jejich schvalování při GA v Tokiu bylo „on-line“ monitorováno, a byly diskutovány několik let na všech klíčových jednáních orgánů FEI, zásadním změnám u WEG se pozornost příliš nevěnovala.
 
O několik dní později už přichází WOSJ s reakcemi některých špičkových jezdců v rámci rubriky „Voice of the Riders“ tedy „Hlas jezdců“. Všichni, kteří v rubrice vyslovují své stanovisko, jsou bývalí účastníci finále WEG, a mají tak osobní zkušenost.
 
Jeroen Dubbeldam, účastník finále a vítěz WEG 2014 v Caen, říká, že možná není ten pravý koho se ptát. „Formát střídání koní mi v Caen pomohl k titulu mistra světa“, uvedl jezdec, který tehdy před finále byl na čtvrté příčce. 
 
„Osobně tomuto formátu fandím. Když se podívám do Nizozemí, u nás tento formát lidi přitahuje, vzbuzuje mnohem větší nadšení a zájem diváků o parkur. K nám jako jezdcům mají větší respekt. Je složité vymyslet něco, co je pro laickou veřejnost zajímavé. A tento formát je. Za sebe mohu říct, že lituji této změny“. Dodal však, že chápe i riziko, které to přináší případně pro koně. Účast Zenitha v roce 2014 však vidí v jeho kariéře jako přínosnou.
 
Za špatnou změnu pro jezdce považuje Dubbeldam jiné složení kvalifikačních kol, s tím, že se snížením šancí na postup jednotlivými koly ztratí jezdci motivaci. 
 
Edwina Tops-Alexander, která byla ve finále v Cáchách v roce 2006, se na rotaci koní TOP4 jezdců dívá více z pohledu welfare. Uznává, že formát oslovuje hlavně fanoušky a diváky, ne jezdce. 
 
„Po finále WEG v Cáchách jsem počítala, kolik skoků za ten mítink musela moje klisna Pialotta absolvovat, a za všechny dny jich bylo více než 300. To není příliš v souladu s welfare. Na jednu stranu to byla obrovská příležitost a výzva vyhrát finále, na druhou stranu jsem si uvědomovala, jaké riziko to je pro mého koně. Bylo by šílené, kdyby se něco stalo, a stejně tak, kdybych něco způsobila koni mého soupeře. Je to možná neuvěřitelné a skvělé dívat se na to jako divák, ale myslím, že nový formát je z mnou uvedených důvodů lepší“, dodala australská skoková jednička. 
 
Naopak proti změně se vyjádřil Belgičan Jos Lansink, který byl také ve finále v Cáchách. „Pro mě osobně to byl neuvěřitelný zážitek. Mohl jsem před 50.000 diváky závodit o titul, a mohl jsem také zároveň zkusit jet na nejlepších koních světa“. 
 
Dodal, že si je vědom toho, že koně toho během WEG naskáčou extrémně hodně, ale přesto nespatřuje na tomto formátu nic závadného a myslí si, že FEI zrušila něco opravdu výjimečného. 
 
Uznal sice, že to může mít i negativní stránky, ale zrušením speciálního formátu se podle něj WEG stanou závodem stejným, jako jsou mítinky, které můžeme sledovat každý víkend. Co však by preferoval nejvíce, je to, aby takové změny byly konzultovány s jezdci, než dojde k jejich schválení.
 
 
Zdroj: WOSJ a FEI



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE