reklama 11A

FEI uzavřela dopingovou kauzu z roku 2012

Bezmála pět let trvalo, než bylo rozhodnuto v dopingové kauze koně Glenmorgan z února 2012. V tomto případě byl totiž vedle jezdce jako odpovědné osoby, suspendován později také oficiál a schválený veterinář FEI za spolupráci při podání látky.
17.01.2017 09:31  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto: archi Jezdci.cz

Tribunál FEI vydal konečné rozhodnutí v dopingové kauze koně Glenmorgan. Vzorek byl koni odebrán již v únoru 2012 na závodech ve vytrvalosti CEI3* Al Wathba (160 km), a z laboratoře se vrátil pozitivní na zakázanou látku Propoxyphene, opioidní analgetikum a jeho metabolit Norpropoxyphene.
 
Tribunál rozhodl, že Dr. Pasha Syed Kamaal (IND), který je v databázi FEI registrován jako oficiální veterinář pro vytrvalost a schválený ošetřující veterinář pro stejnou disciplínu, bude suspendován na 2 roky, a to s účinností od 16. listopadu 2015 do 15. listopadu 2017. Dr. Kamaal 30 dní na odvolání.
 
V případu byldříve suspendován jezdec, který v závodu koně sedlal, HH Sheik Hazza bin Sultan bin Zayed Al Nahyan (UAE). Původně mu byla pozastavena činnost na 27 měsíců, později byl trest snížen na 18 měsíců. Během vyšetřování právě Dr. Kamaal uvedl, že noc před závodem aplikoval koni látku z argentinské produkce Fustex, jež podporovat růst svalové hmoty. Látka obsahuje Propoxyphene, ačkoliv to není ve šložení uvedeno.
 
FEI na základě toho vydala varování a doporučení ohledně látky Fustex, ovšem zároveň rozhodla, že neznalost složení Fustexu neomlouvá její použití.
 
 
Zdroj: www.fei.org



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE