reklama 11A

FEI rozhodla ve dvou dopingových kauzách

Tribunál FEI vydal konečné rozhodnutí ve dvou případech dopingu koní při závodech vytrvalosti v roce 2016 v Kataru. U koní se našel lidský erythropoietin (EPO), který patří dle směrnicí FEI k zakázané látce. Více informací dále.
30.03.2017 15:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

Koně Sur a Centurion jezdců ze Spojených arabských emirátů Abdullaha Mubaraka Rasheda Al Khaili a Mohda Butti Ghemrana Al Qubaisi startující za Katar byli pozitivně testováni na stejnou substanci. Odběr vzorků proběhl na závodech CEI1* v Doha, Katar, 22. dubna 2016. Centurion tento závod vyhrál, Sur se umístil jako druhý.
 
EPO je hormon na bázi peptidu, který je přirozeně vylučován lidskými ledvinami. Stimuluje kostní dřeň k tvorbě červených krvinek. Vyšší množství červených krvinek zlepšuje transport kyslíku do svalů. EPO je dobře známý z lidských vytrvalostních sportů, kde zvýšení počtu červených krvinek je výhodou. Tato látka nemá ale využití v jezdeckém sportu. Koně mají velkou zásobu krvinek ve slezině, takže zvýšení jejich počtu by mohlo spíše uškodit zpomalením krevního oběhu.
 
"Bylo to poprvé, co jsme viděli koně pozitivně testované na EPO", řekl FEI Veterinární ředitel Göran Åkerströmem. „Čistý sport je jednou z hlavních priorit pro celou FEI“, sdělila generální sekretářka FEI Sabrina Ibáñez. „Učiníme veškerá opatření, která zamezí získání konkurenční výhody použitím zakázaných látek.“
 
Trenér obou koní, Mohammed Ali Khalifa Al-Attiyah připustil, že koním podal zakázanou látku těsně před soutěží. Proto nebyli jezdci obviněni ze závažného porušení pravidel a jejich tresty byly sníženy ze dvou na jeden rok. Trenér byl suspendován na dva roky, až do 2. června 2018, jezdci mají zákaz startu do 1. června 2017. Každému jezdci byla vyměřena pokuta 2 000 švýcarský franků a 1 000 švýcarských franků na náhradu soudního řízení. Oba koně byli diskvalifikování ze soutěže.
 
Zdroj: www.fei.org



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE