reklama 11D

EQS poradna k oblečení na zimu: Střední vrstva

ikonka

Je tu druhý díl poradny Equiservisu k oblékání na zimu. První část byla věnovaná funkčnímu prádlu, tedy spodní vrstvě, která je základem pro to, aby se jezdec v chladném počasí cítil na koni dobře. Tentorkát se podívejte, co na sebe v další vrstvě.
18.10.2018 10:58  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

DRUHÁ VRSTVA 

- vrstva izolační, která má za úkol dále odvádět vlhkost pryč od těla a především udržet nás v teple. Funkčních mikin, vhodných jako druhá vrstva, je na trhu spousta, ve variantách pro všechna roční období. Na zimu vždy vybírejte takovou, která bude nejen prodyšná, ale také hřejivá. 
Ideální druhou vrstvou jsou fleecové mikiny. Fleece je pružný, příjemný, výborně odvádí pot a hřeje. K dostání je v různých gramážích - od tenkých mikin až po ty opravdu huňaté a velmi teplé. Další perfektní volbou, která je výbornou volbou nejen pro jezdecký sport, jsou léty prověřené mikiny z materiálu Polartec. V nabídce prodejen Equiservis naleznete oblečení Polartec od značky Pikeur. Je to již dlouhá léta součást jejich každoroční nabídky a díky svým perfektním vlastnostem se těší velké oblibě nejen mezi zákazníky, ale také mezi zaměstnanci. Aspoň jednu Polartecovou mikinu najdete v šatníku snad každého zaměstnance firmy Equiservisu. Je to opravdu univerzální kousek – při rychlém průzkumu v prodejně bylo zjištěno, že tyto roláky jsou hojně používány nejen na koně, ale i na turistiku, cyklistiku nebo třeba lyže.

Existují také různé mikiny, kde se tyto materiály kombinují (pěkné jsou například od Spooks model Simona nebo Laura), v posledních letech jsou populární takové, kde tělo je prošívané, s lehoučkým zateplením, a rukávy jsou podle typu fleecové, polartecové nebo z tenkého softshellu. Je to o něco méně prodyšná varianta, takže při intenzivním tréninku v ní možná bude až moc teplo, zato po něm vás krásně zahřeje a neprofouknete v ní.

 
- softshell: softshellové oblečení je tak trochu kategorie sama pro sebe. Je to poměrně nový materiál, který se ale od svého uvedení na trh stal hitem. Samozřejmě že i v rámci softshellu existují značné rozdíly. Kvalitní softshell je velmi pružný, prodyšný a voděodolný. Vyrábí se v tzv. letní variantě, tenké, bez podšívky, a také v tzv. zimní variantě, která má vnitřní stranu fleecovou, je o něco méně prodyšná a značně hřejivá. Skvělé jsou nejen softshellové bundy, ale také vesty, které jsou v chladných měsících perfektní jako další zateplení pod bundu. Jsou ale velmi oblíbené i pro svou univerzálnost a celoroční použitelnost jako ochrana zad proti prochladnutí, bez omezení pohyblivosti rukou.
 
- rajtky (a nohy vůbec): už pár let jsou neodmyslitelnou součástí jezdeckého šatníku mnoha jezdců softshellové rajtky. Vyrábí je mnoho výrobců, od levnějších až po ty nejdražší. Můžete si vybrat z různých střihů s vyšším či nižším pasem (rozhodně se v zimě vyhněte tolik módním „bokovkám“ - taková prochladlá bedra nejsou nic příjemného), s celokoženým/gripovým sedem nebo bez, nebo ve stále oblíbenějším provedení jeggins – bez zapínání v pase. Vnitřní strana termorajtek je většinou velmi příjemná, chlupatá, vnější materiál neprofoukne a velmi dobře drží teplo u těla. Další skvělou záležitostí jsou dlouhé kožené chapsy. Nebojte, existují i bez třásní a v těch určitě nebudete v anglickém sedle vypadat nepatřičně :-). Samy o sobě nejsou příliš hřejivé, ale velmi dobře izolují a ochrání celé vaše nohy před deštěm i sněhem. A rajtky před špínou. Teplé softshellové rajtky jsou velmi hřejivé samy o sobě, zejména Pikeur si zákazníci Equiservisu již mnoho let velmi chválí. V kombinaci s první funkční teplou vrstvou a/nebo s dlouhými chapsy jsou výborným řešením, když teploty klesají hluboko pod nulu. Pokud vyrážíte na dlouhou procházku zimní krajinou při teplotách opravdu velmi nízkých a víte, že se nezahřejete pohybem, nebo pokud trénujete a stojíte celé hodiny ve studené hale, bude to nejspíš chtít se zateplením přitvrdit. Další stupeň zateplení představují teplé jezdecké kalhoty (například Horze). Vypadají sice trochu jako oteplováky, což se jedincům se silně vyvinutým estetickým cítěním nemusí líbit, nicméně ti nejvíce zmrzlí jedinci jsou z nich nadšeni. Kalhoty jsou opravdu velmi teplé, odolné vodě i větru, díky rovnému širšímu střihu si je pohodlně navléknete na vaše běžné rajtky. Mají zpravidla vysoký pas a po stranách nohavic zipy zhruba ke kolenům, takže je pohodlně můžete nosit i s vysokými termobotami, samozřejmostí je protiskluzový sed, ať už syntetická kůže nebo gripy.

- ponožky: ponožky jsou často opomíjenou, nicméně dost důležitou součást zimní výbavy. I ponožky by měly být z funkčního materiálu, aby byl zajištěn odvod potu. Skvělé jsou ponožky Back On Track. Jsou sice slabší, ale díky unikátní použité technologii pomáhají prokrvovat a prohřívat nohy a velmi dobře odvádějí vlhkost. Dále samozřejmě ponožky s větším či menším podílem merino či klasické vlny. V Equiservisu najdete léty a mnoha spokojenými uživateli prověřené a naprosto skvělé ponožky Vavrys. Samozřejmě existují i ponožky čistě syntetické, které jsou zcela nenáročné na údržbu. U ponožek úplně nedoporučujeme vrstvit je na sebe. Může se totiž snadno stát, že bude noha moc uškrcená, odkrví se a pak velmi snadno promrzne.

- boty: mnoho jezdců, kteří tráví zimu víceméně v hale, si na ježdění často vystačí s koženými botami v kombinaci s teplejší ponožkou. Kdo ale tráví čas v mrazech venku, bez termobot  se nejspíš neobejde. V nabídce jsou termoboty nízké i vysoké, kožené, gumové i syntetické. Kožené (bývají zateplené beránkem nebo mají termopodšívku - ARIAT), jsou nejprodyšnější, ale potřebují samozřejmě pravidelnou péči (umýt, namazat tukovým mazáním, které boty přirozeně impregnuje, případně použít impregnační sprej na kůži). Gumové, případně syntetické s gumovou spodní částí, jsou perfektní do podzimního mokrého marastu kolem stáje a ve výbězích. Zateplené jsou nejčastěji syntetickým beránkem, nebo neoprenem. Jsou většinou velmi teplé, proto v nich v teplotách kolem nuly může být horko. Zejména oblíbené termoboty s gumou ve spodní části jsou v tomto směru trochu zrádné. Teplá ponožka v kombinaci s gumovou neprodyšnou botou a nějakým časem stráveným prací ve stáji znamená mokré nohy. Guma tu vlhkost, kterou odvedou ponožky, už dále ven nepustí. Dokud se hýbete, je vám dobře, pokud ale s takto mokrýma nohama sednete na koně a jdete v mrazu ven, za chvíli budou vaše prsty pravděpodobně jako rampouchy. Takže pokud víte, že nejdete hned jezdit a čeká vás nějaká práce kolem koní, je dobré mít jiné boty na práci a jiné na ježdění. Termoboty mohou ježdění v zimě opravdu výrazně zpříjemnit, ale pravdou je že takové, ve kterých by bylo 100% teplo i ve velkých mrazech, na své objevení teprve čekají. Pokud se rozhodujete mezi dvěma velikostmi, vždy vezměte tu větší. Kožíšek v botě se může trochu vymáčknout, ale mějte na paměti, že se do bot musíte vejít s teplou ponožkou.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE