reklama 11A

EQS poradna k oblečení na zimu: Bundy a kabáty

ikonka

Je tu třetí a poslední část poradny Equiservisu k oblečení na zimu. První dva díly byly věnované funkčnímu prádlu a střední vrstvě. V závěru se dozvíte, jaké zimní bundy a kabáty, ale i čepice a rukavice si můžete na mrazivé vyjížďky pořídit.
19.10.2018 12:06  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

TŘETÍ VRSTVA 


 - jejím úkolem je ochrana před vnějšími vlivy (voda, vítr, chlad) a zároveň další transport vlhkosti ven. Tady se můžete dokonale vyřádit. Bund je na trhu spousty a výrobci každý rok zásobují trh dalšími a dalšími v rámci nových kolekcí. Krátké do pasu – bluzony, které jsou oblíbené mezi skokany právě pro svůj krátký střih, delší v klasickém střihu zhruba k bokům nebo pod zadek, rostoucí oblibě se těší také jezdecké kabáty. Jsou vybaveny jedním nebo dvěma vysokými rozparky, díky nimž si na kabát nebudete sedat při ježdění, a díky své délce vám báječně zahřejí stehna i pozadí během postávání na jízdárně. Velmi často jsou kromě praktičnosti také skutečně elegantní. Pokud jezdíte v bezpečnostní vestě, pamatujte, že vesta se vždy musí vejít pod oblečení. Bezpečnostní vesta musí být co nejblíže tělu, proto pod ní patří jen tenké spodní vrstvy. Myslete na to při nákupu vaší bundy.
 
Zimní bundy jsou pochopitelně zateplené, a to buď peřím, nebo syntetickými vlákny. Skvělou vlastností péřové výplně je kombinace vysoké hřejivosti a minimální váhy a objemu. Perfektním příkladem je ARIAT Ideal z letošní kolekce. Peří neslehává, bunda drží tvar dlouhé roky, ale je náročnější na údržbu a když nasákne vodou, dlouho schne. Syntetické zateplení je těžší a objemnější při stejné hřejivosti jako peří, časem také ztrácí tvar, nicméně výrazně boduje snadnou údržbou a velmi rychlým usycháním.

Prošívané bundy jsou většinou velmi lehké i při vyšším zateplení a také slušně prodyšné, ovšem vnější materiál je někdy slabší a bývá pouze voděodolný, nikoli nepromokavý.
Bundy s nepromokavým vnějším materiálem jsou často robustnější, pokud jsou hodně zateplené tak mohou být těžší a méně prodyšné, ale vnější materiál je zase pevnější a odolnější. 

Jestliže sedáte na koně i v podzimním deštivém počasí, můžete jít cestou funkčních materiálů s membránou a vysokým stupněm prodyšnosti, nebo cestou mechanické ochrany proti vodě=klasická pláštěnka z nějaké pevnější varianty plastu. Velmi oblíbená jsou ponča, protože dobře zakryjí také jezdcova stehna a celé sedlo a často mají kapuci tak velkou, že se vejde i na helmu. To ale není úplně vhodné řešení pro koně, kteří se bojí i vlastního stínu.

Rukavice – naprostá nutnost jakmile se trochu ochladí. Modelů zimních rukavic je spousta. V prodejnách Equiservis najdete velmi oblíbené rukavice značky Cassini, která je vyráběná přímo pro Equiservis, pod jejich dohledem a na základě jejich zkušeností a doporučení. Jedná se o velmi slušné rukavice za příznivé ceny. Vychytávkou, která opravdu funguje, jsou zateplené (neopren+fleece na hřbetě ruky) jezdecké palčáky Cassini Chlum. Palec a malíček jsou zvlášť, zbylé 3 prsty jsou u sebe a mohou se tak navzájem zahřívat.
V o něco vyšších cenových relacích se pak pohybují rukavice od Roeckl. Ten se dlouhodobě snaží vymyslet rukavice, které by byly co nejslabší, a tudíž co nejpohodlnější pro ježdění, a zároveň co nejteplejší - horní strana je z nějakého hřejivého materiálu který neprofoukne, a dlaň je z materiálu tenkého (nejčastěji syntetická kůže), takže v rukavicích nedojde ke ztrátě kontaktu do otěží. V jejich nabídce najdeme rukavice s WindStopper membránou, Goretexové, Polartecové. Konkrétně tyto opravdu velmi dobře kombinují hřejivost s prostupností a i přesto, že jejich životnost je samozřejmě omezená, jsou to již dlouhé roky jedny z nejoblíbenějších rukavic v nabídce prodejen Equiservis.

Pokud vám ruce mrznou opravdu hodně a před prostupností dáte přednost teplu, doporučuji sáhnout po některých hodně zateplených rukavicích. Trochu už připomínají rukavice lyžařské, ale ruku na srdce – jestli v nich nebudou prsty jako rampouchy, estetické hledisko jde stranou.
 
Čepice – pod helmy s nastavitelnou velikostí jsou naprosto bezvadným řešením kukly. Koupíte je v každém sportovním obchodě, v různých cenách podle použitého materiálu (syntetika, vlna a různé jejich kombinace). Pokud máte helmu přesně na vaší hlavu, bez možnosti nastavení velikosti, zkuste čelenku s tvarováním na uši. Další oblíbenou možností, kterou nabízejí někteří výrobci helem, jsou speciální hřejivé klapky na uši, které připevníte k helmě. 

Pokud jste si oblíbili jezdecké značky i do civilu, v Equiservisu najdete každý rok velkou nabídku kulichů, čelenek a hřejivých nákrčníků od výrobců jezdeckého oblečení, které jsou vždy dokonale sladěné s aktuální kolekcí.
 
Pokud jste dočetli až sem, děkujeme a doufáme, že jsme vám aspoň trochu pomohli lépe se v problematice zorientovat a že letošní zimu zvládnete v teple a suchu. 
Váš EQUISERVIS
 
Nakonec pro vás má Equiservis tipy na dlouhodobě nejoblíbenější značky a na některé zdařilé kousky z nových kolekcí.
 
Wellensteyn je opravdu pojem. Je to německá značka nejezdeckého oblečení, které máme v sortimentu již téměř 10 let a od začátku jsme mu propadli. Jsou to skutečně jedinečné a nepřehlédnutelné bundy a kabáty, velmi módní, propracované do posledního detailu, které skvěle sedí. Zimní modely patří mezi to nejteplejší, co trh nabízí. Jejich zateplené bundy jsou možná o něco těžší, než jiné, ale kvalita použitých materiálů i zpracování je skutečně nekompromisní a v tomto případě 100% platí, že vyšší pořizovací cena znamená investici na dlouhé roky.

Spooks je velice oblíbená mladistvá značka, která v rámci podzimního a zimního oblečení nabízí zejména prošívané bundy a vesty méně či více zateplené. Spooks šije v užším a kratším střihu a velmi pěkně sedí. Z letošní zimní kolekce zaujala Kira s kytičkovanou podšívkou, a delší bunda Luisa, která vypadá, že bude velmi teplá.

Kingsland je již tradiční součástí nabídky Equiservisu. Jejich kolekce jsou ve velmi decentním, až usedlém designu, ale jsou to věci funkční a kvalitní. Z kolekce pro letošní podzim a zimu je zajímavá především mikina Julie, která je ve skvělém delším projmutém střihu, z velice příjemného hřejivého materiálu a péřová bunda Atherton. Ta je velmi (ale opravdu velmi) teplá, ovšem díky péřové výplni je její váha minimální.

HorsePilot je zcela nová značka na českém trhu. Jejich zimní bunda Fahrenheit dostala od firmy Equiservis palec nahoru za úžasně příjemný vysoký límec, náplety v rukávech a také za sněžný pás uvnitř bundy, který skvěle ochrání proti profouknutí zespoda. V kombinaci s perfektním střihem, kvalitním materiálem a velmi hřejivým zateplením se jedná o kousek, se kterým nesáhnete vedle.
Pikeur je klasika, která nestárne. Jejich kolekce oblečení je vždy naprosto dokonale sladěná s kolekcí pro koně. Najdete zde vysoce módní kousky ale i funkční membránové bundy, které vás udrží v teple a suchu i v tom nejhorším nečasu. V nové kolekci již tradičně nechybí roláky z Polartecu, vaší pozornosti by neměly ujít zejména některé bundy: nepromokavé a prodyšné modely Dea a Landana, obě v delším střihu, dokonale módní a jedinečná Gayana, a maximálně elegantní kabát Tamika a bunda Tabelle

A nakonec je potřeba zmínit oblečení značky HKM. Bundy a kabáty této značky jsou dlouhodobě velmi oblíbené pro svůj příznivý poměr ceny a kvality.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE