reklama 11A

Džigitovka v dětském podání u Karlštejna

Během prvního listopadového víkendu se na ranči Caballos nedaleko Litně u Karlštejna konal 0. ročník závodů v džigitovce pro děti, který byl uspořádán jako memoriál Evy Maredové, zakládající členky Caballos. Reportáž připravila Eva Hedbávná…
14.11.2011 16:01  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Dětem šla džigitovka naprosto skvěle! Foto Hana Maderová
 
V naprosto úžasné rodinné atmosféře nastoupilo ke sportovnímu klání bezmála dvacet malých budoucích nadějí (nejen) trikového ježděnídžigitovky. Děti (A TEĎ POZOR!) ve věku 3 – 14 let absolvovaly v průběhu celého dne čtyři soutěže. Každý malý závodník měl na sobě originální kostým z vlastní dílny či masku svého hrdiny. Celou skvělou atmosféru podtrhovali dospělí fandící diváci, kterých se sešlo na čtyřicet.
 
Jako první se představili nejmenší závodníci, kteří ještě poníka sami tak úplně neovládají, a proto měli k dispozici vodiče. Nejprve na lonži při různých cvicích předvedli, co na koni dokáží v kroku a klusu, a poté se odebrali na dráhu, kde je již čekala jízda zručnosti. Tam měli za úkol na koni projet slalom mezi kužely, vzít do ruky šavli, setnout hlavu třem nepřátelům (ze dřeva :o), odložit šavli, přeskočit kmen stromu, vzít do ruky kopí a hodem zapíchnout improvizované prase. Pak následovalo druhé kolo, při němž po počátečním slalomu přišel na řadu hod sekerou na terč, opětovné přeskočení překážky a co nejrychlejší úprk do cíle.
 
V druhé části této soutěže se představily děti, které své poníky a koně již samostatně ovládají. Absolvovaly stejnou trasu jako jejich mladší kolegové. Nutno podotknout, že do zdolávání trati se někteří závodníci vrhli přímo cvalem a tak mezi „rytíři a amazonkami“ byli vidět již velmi výrazní talenti, se kterými se rozhodně v budoucnu potkáme při rytířských turnajích a dalších show s koňmi. :o)
 
Třetí disciplínou byla džigitovka. Čtyři závodníci, kteří se této soutěže zúčastnili, nejprve předvedli všechny triky v kroku, a poté již ve cvalu. Někteří džigiti měli trému, jako před skutečným vystoupením. Soustředili se na koně, triky, publikum i ostatní závodníky. I tato disciplína se vydařila, všichni své triky zvládli na jedničku a sklidili obrovský aplaus.
 
Poslední soutěží bylo předvedení koně na ruce při trailu
 
V pozdním odpoledni došlo i na opékání buřtů a ochutnávky domácích dortů. Nebylo vítěze, ani poraženého. Diplom a dárek si odnesl každý. Tímto velmi děkujeme sponzorům, jezdeckým potřebám HeapCo Žebrák (www.heapco.cz) a obchůdku se zbraněmi a kostýmy U Hobitů (www.uhobitu.cz). 
 
0. ročník džigitovky pro děti se povedl naprosto skvěle. V příštím roce plánujeme uspořádat více takových závodů po celé ČR, při nichž děti mohou předvést svou šikovnost, souhru s koněm a tréninkové úsilí. :o)
 
Text Eva Hedbávná, foto Hana Maderová



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE