reklama 11C

Dostihový den štik českého byznysu 2016 v Chuchli

Sezóna v Conseq Parku Velká Chuchle pokračuje v neděli 24. dubna druhou kapitolou. Vrcholy Dostihového dne štik českého byznysu – XV. British Racing GREEN Day „live green – go green – be eco“ slibují skvělou podívanou...
20.04.2016 16:17  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
V Ceně VODAFONE & ŠTIK ČESKÉHO BYZNYSU (27. Memoriál prof. Václava Michala, I. k., 1400 m, 135 tis. ) se utká osm tříletých hřebců a valachů, na čele s neporaženým juniorským šampiónem loňské sezóny Lagarem, chystaných na start prvního dílu Klasické trojkoruny (95. Velká jarní cena Pražské plynárenské, 15. května) a v Ceně RIGIPS (11. Memoriál Jaroslava Maška, 1400 m, 90 tis. ) budou vítěz premiérového ročníku EJC Million Dashing Home či obhájce loňského prvenství Nine ou Four čelit legendárnímu Shamalganovi, jenž se na dráhu vrací po dvouletém působení v chovu! Celkem se tentokrát uskuteční devět dostihů, na startovních listinách je 75 koní a 16 jezdců, úvodní dostih odstartuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Lagaro bude hájit čistý štít

Roli favorita hlavní přípravné zkoušky pro květnový klasický test ponese dle očekávání hnědák stáje DAR Lagaro, kterého čtyřnásobný a úřadující trenér-šampión Allan Petrlík opět svěří žokeji Janu Vernerovi. Ten jej vloni vedl při všech třech vítězných vystoupeníchza triumfy v zářijovém trojkovém debutu i následných vrcholech sezóny dvouletých Gerschově memoriálu a Ceně zimního favorita byl odchovanec krabčické centrály po zásluze vyhlášen nejlepším dvouletým hřebcem loňského roku. Vyhrával silným závěrečným zrychlením, nikdy o více než půl délky. A právě o tento rozdíl za ním v říjnu bral druhé místo korunní princ ročníku, další tuzemský rodák, reprezentující barvy svého chovatele, Montjeu Third (tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov), v jehož sedle nahradí distancovaného Martina Laubeho žokej Petr Foret. Třetím zástupcem českého chovu, i svého majitele, pak je šestý z Ceny zimního favorita Johnny Whistle (ž. Mach, tr. Myšková, Stáj Jeso).
 
Z minulého roku již známými importy jsou loňští vítězové, letos již v Bratislavě rozběhaní Magic Tirol (ž. Koplík, tr. Hurt, Gabriela-Trachtová) a jediný v Praze připravovaný aktér Dudlik (ž. a tr. J. Chaloupka, CK Martin Tour), naopak prvně se na chuchelské dráze představí před týdnem ve štrasburském bahně proběhnutý Akbulat (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov), debutující syn trojnásobné Gr.3 vítězky Sonevy Epoch (ž. Zatloukal, tr. J. Váňa, Statek Blata Český Ráj) a favoritův tréninkový kolega, po dvou výhrách ze tří říjnových francouzských startů také nemálo ambiciózní Luck Ahead, kterého pro novou stáj DK Tandem pojede čtyřnásobný vítěz z minulého víkendu Jan Rája.
 

Shamalganův návrat z chovu!

Největší událostí, a to nejen této neděle, ale minimálně celého dostihového jara, bude start Gr.1 vítěze (Premio Vittorio di Capua v Miláně 2013) a dvojnásobného českého Koně roku (2010, 2011) po dvouletém působní v chovu! Důvodem pro takovéto ojedinělé rozhodnutí bývají problémy s plodností, avšak devítiletý ryzák Shamalgan spíše nedostával ve Francii tolik příležitostí, kolik by jeho majitel Ardak Amirkulov chtěl (vloni se narodily necelé tři desítky jeho prvních potomků), a tak jednu ze svých největších hvězd před půlrokem vrátil do tréninku a na dráhu. Nový kouč Artur Resulov (dříve legendu opatroval Arslangirej Šavujev) udělí pokyny před dostihem žokeji Janu Vernerovi a budou směřovat především k důstojnému výsledku, což je však pojem velmi relativní. Být Shamalgan na startovní listině bez výjimky jakéhokoliv „visegrádského“ dostihu před třemi až pěti lety, byl by jasným favoritem, nynější situace je však jedním velkým otazníkem. Jeho opozici totiž tvoří především premiant EJC Million Dashing Home (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Ramzan Kadyrov) a vítěz loňského ročníku Maškova memoriálu Nine ou Four (ž. Rája, tr. Luka, Syndikát V3J), dále pak druhý a třetí z minulé Českomoravské ceny Ideal Approach (ž. Foret, tr. Koplík Lokotrans) a Nyani Tomba (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly) a doplňují solidní sprinter Seasonal Missile (ž. Havelková, tr. Wroblewski, Nýznerov) a bronzová z loňské Jarní ceny klisen Ocara (ž. Chaloupka, tr. Maršíčková, Jamax).
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena ARCADIS (hdcp IV. k., 1200 m): na úvod programu sprinterský handicap, na startu i sázkový rekordman Twinky, který v září podobný dostih vyhrál v kurzu 77:1.
 
14.30 – Cena SCHNEIDER ELECTRIC (IV. k., 1400 m): mezi osmičkou nezvítězivších tříletých s nejvyššími ambicemi Sara Percy, jejíž žokej Rája a trenérka Vocásková o minulém víkendu vyhráli čtyři dostihy.
 
15.00 – Cena AC-T SERVIS (III. k., 1600 m): mezi devíti tříletými na mílové trati čtyři loňští vítězové, či adepti startu v Derby Ivan Le Terrible a debutující Lamum.
 
16.30 – Cena DERMACOL (II. k., 2200 m): hvězdou kvalitní desetičlenné sestavy starších koní je stříbrný z předloňského Českého derby Honzik Chipera, vyzvou jej mj. spolehlivé klisny Dally Hit se Sapsiree i nová akvizice Josefa Váni Shaywan.
 
17.00 – Cena PRODOOR (hdcp III. k., 1800 m): v handicapovém středotraťařském testu se po zranění vrací na dráhu vloni nadějný Shahnour Aznavour.
 
17.30 – Cena GERLACH (IV. k., 1800 m): v dalším dostihu na střední trati se utká osm tříletých nezvítězivších koní českého chovu, šest z nich se vloni dokázalo umístit.
 
18.00 – Cena AUTO STODŮLKY VOLVO (IV. k., 1800 m): v závěrečné položce programu další šance úspěšného tandemu Vocásková-Rája, jíž je Artaban, a na dráhu se vracející předloňský trojnásobný vítěz Faraon.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE