reklama 11D

Do startu galashow světového parkuru zbývá 100 dnů

ikonka

Největší akce světové série v parkurovém skákání se blíží. Do startu Prague PlayOffs 2018 zbývá od úterý 4. září pouhých 100 dnů. Premiéra prestižní soutěže za účasti elitních jezdců a koní světa se uskuteční v O2 areně od 13. do 16. prosince…
04.09.2018 11:56  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
„Stovku nevnímám jako magické číslo, nicméně je pro nás signálem, že už by vše mělo být připraveno, aby to klaplo. V polovině prosince se do Prahy sjedou největší hvězdy světového jezdeckého parkuru a jejich koně,“ říká předseda organizačního výboru Jan Andrlík. 
 
Prague PlayOffs 2018 jsou zcela novým formátem soutěže jako vyvrcholení celoročního seriálu Longines Global Champions Tour a týmové soutěže Global Champions League. V průběhu čtyř závodních dnů se na kolbišti v O2 areně představí šestnáct nejlepších týmů a šestnáct nejlepších jezdců světa v parkurovém skákání – celkem to bude stovka jezdců a 200 koní. Závodit budou o celkovou dotaci bezmála 12 milionů eur. „Z pohledu parkurového skákání se jedná o akci zcela unikátní, žádnou podobnou jsme v rámci parkurového sportu v České republice dosud nehostili,” dodává Andrlík.
 
Dle vývoje seriálu Global Champions je téměř jasné, že mezi elitou nebude chybět český tým Prague Lions. V aktuálním pořadí mu před víkendovým závodem Global Champions v Římě patří 10. místo. Složení týmu pro pražský závod se bude vybírat z pětice Aleš Opatrný, Anna Kellnerová, Peder Fredricson, Niels Bruynseels a Gerco Schröder až podle aktuální formy závodníků i jejich koní.
 
„Účast českého týmu v Prague PlayOffs bude pro nás zcela jistě odměnou. Od začátku sezony jsme věřili, že se to povede,“ netají Andrlík. K optimismu ho vedly skvělé výkony „Pražských lvů“ již od prvních závodů světové série, kdy v Miami dokonce ovládli jeden podnik Global Champions. 
 
„V březnu jsme představili celý tým v Praze na tiskové konferenci v O2 areně s tím, že jejich cílem je, abychom se opět viděli na tom stejném místě v prosinci. Teď jezdce čeká další kolo seriálu v Římě, které jejich start v Praze definitivně potvrdí.“ Týmu Prague Lions se tudíž rýsuje program pro Prague PlayOffs – diváci budou mít možnost jej vidět a podpořit pravděpodobně už ve čtvrtek 13. prosince, kdy bude probíhat čtvrtfinále týmové soutěže. „Pro diváky v České republice to bude historicky první příležitost, kdy si budou moci porovnat umění českých jezdeckých špiček Anny Kellnerové a Aleše Opatrného s těmi nejlepšími a nejzkušenějšími světovými jezdci,” říká Andrlík.
 

Přípravy = logistika + doprovodný program

V rámci příprav se nyní organizační výbor zabývá především logistikou – směrem k závodům v halovém prostředí, ale také k venkovnímu prostoru u O2 areny, kde kromě jiného vyrostou dočasné stáje. „Tento prostor je pro příjezd kamionů s koňmi, technikou a veškeré dočasné stavby omezený. Musíme uřídit a zajistit, že se nic nestane a všechno bude včas na správném místě. Přípravy a organizace jsou v této části asi nejnáročnější,“ zdůrazňuje Andrlík. 
 
Zatímco sportovní program má podmínky jasně dané, přesně definované jsou rozměry i počty překážek nebo základní rozestavění haly a její povrch. Při přípravě doprovodného programu mají organizátoři „volné ruce”. „Připravujeme originální a pestrý program. Poprvé od roku 2007 se v České republice představí světoznámý J. F. Pignon se svou volnou drezurou camargských koní nebo skupina Horsemen, která předvede street parkur přes překážky pro koně. Diváci si jistě přijdou na své i při vystoupení souboru La Putyka nebo při exhibičním závodu čtyřspřeží, ve kterém se kromě jiného představí zástupci národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. V sobotním dopoledním programu, který je věnován zejména rodinám s dětmi, se pak představí čeští reprezentanti v psí agility, české reprezentační družstvo ve voltiži, pony show a další účinkující. Bude to zcela určitě ojedinělý a nezapomenutelný zážitek,” dodává Andrlík.
 
Vstupenky na galashow světového parkuru jsou k dispozici v síti Ticketportal. Cena denních vstupenek se pohybuje od 490 Kč do 1990 Kč. Aktuálně je prodaná přibližně třetina vstupenek. „Celková kapacita O areny v pěti programových blocích je kolem 65 tisíc vstupenek a prodeje se zatím vyvíjejí dle našeho očekávání, některé sektory jsou již vyprodány. Akce zatím oslovila především jezdeckou komunitu, která ví, co je Global Champions a jaký význam mají Prague Playoffs pro jezdecký sport. S končícími prázdninami se ale zájem zvedá i u široké veřejnosti, která si začíná uvědomovat, že půjde o skutečně mimořádné sportovní představení a významnou společenskou událost,” dodává Andrlík.
 

Co a kdy bude v Praze k vidění?

Prague PlayOffs, jehož organizátorem je Czech Equestrian Team, odstartuje už ve čtvrtek 13. prosince – večer je naplánováno čtvrtfinále Super Cupu, tzn. playoff týmové soutěže Global Champions League. Nastoupí proti sobě 12 týmů, které se v kvalifikačních kolech umístily na 5. až 16. místě. Nejlepší čtyři celky automaticky postupují do pátečního semifinále. 
 
V pátek 14. prosince bude opět hlavní soutěží Super Cup, přičemž do semifinále postoupí osm družstev ze čtvrtfinále a čtyři nejvíce bodující týmy z kvalifikací. 
 
Program soboty 15. prosince je rozdělen na dvě samostatné části – dopoledne se pojedou kategorie CSI2* a program bude zaměřen více na rodiny s dětmi. Odpoledne jsou v plánu pětihvězdičkové soutěže – Super Grand Prix s dotací 1,26 milionu eur, kde budou závodit pouze postupující z jednotlivých Velkých cen, tzn. pro šestnáct jezdců z letošní série Longines Global Champions Tour.
 
Vrcholem parkurového víkendu v Praze bude neděle 16. prosince s finále Super Cupu, ve kterém nastoupí šest nejlepších týmů a pojede se o celkovou dotaci 6,4 milionu eur.
 
Veškeré informace, včetně oficiálního loga akce a fotografií ke stažení, jsou k dispozici na webu Global Champions Prague PlayOffs s adresou www.pragueplayoffs.com.
 
Foto David Horváth / CET



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE