reklama 11D

Den starokladrubského koně v reportáži EquiTV

ikonka

V sobotu 26. května se v Kladrubech nad Labem odehrál tradiční Den starokladrubského koně. Do areálu Národního hřebčína přilákal bohatý program mnoho diváků. Pokud jste neměli možnost Kladruby navštívit, podívejte se na reportáž.
02.06.2018 12:10  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

REPORTÁŽ Z KLADRUB MŮŽETE ZHLÉDNOUT ZDE

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem pořádá každoročně mnoho akcí pro fanoušky koní a jezdectví. Jednou z nich je Den starokladrubského koně, který letos připadl na sobotu 26. května a stejně jako v minulých letech, přilákal do kladrubského areálu davy návštěvníků.

O slavnostní zahájení se postarali vlajkonoši v čele s ředitelem hřebčína Jiřím Machkem v sedle koně Sacramoso Espada XI. Poté byly divákům předvedeny v reji kočárů různé typy zápřeží od jednospřeží přes tandem až po šestispřeží. Atmosféra první republiky dýchla na všechny přítomné díky jezdcům v legionářských uniformách. Slavnostní příležitost využili v hřebčíně ke křtu knihy „Kladrubáčci Emilka se vrací“. Předvedena byla klisna Eminenzna zvaná Emilka se svým sotva tři měsíce starým přírůstkem – hřebečkem Favory Eminenza XXVII – 20. Chybět nemohla čtverylka osmi starokladrubských koní v sedle s jezdci Národního hřebčína.

K programu neodmyslitelně patří také ukázka pushballu. Sportu, při něm dvě družstva jezdců v sedlech hrají zápas s míčem, jehož průmět má 170 centimetrů a úkolem hráčů je dotlačit jej do brány soupeře. Fanoušci se dočkali i barokního pas de deux. Atraktivní součástí celodenního programu bylo vystoupení Jump and Drive. Při něm proti sobě závodily dvě dvojice tvoření vozatajem s čtyřspřežím a jezdcem v sedle.

Zástupci hřebčína poděkovali při příležitosti Dne starokladrubského koně dvěma představitelům Královské švédské jízdní gardy za dlouholetou spolupráci. Jejich zásluhou zastávají starokladrubští bělouši tradiční ceremoniální službu v centru Stockholmu i při dalších významných událostech ve švédském království. 

Mezi předvedenými jezdeckými disciplínami nechyběla voltiž. V rámci této ukázky se tak prokázala velká všestrannost, kterou plemeno starokladrubského koně disponuje. Jakub Hlávka a Jakub Mack předvedli takzvanou Uherskou poštu. Při tomto akrobatickém vystoupení jeden jezdec jede ve stoje na dvou koních. Stádo patnácti chovných klisen prezentovalo na nádvoří areálu eleganci a krásu tohoto plemene. Poté přišla na řadu čtverylka vlajkonošů. V ukázce s názvem „Jak se učíme“ se dozvěděli návštěvníci něco z výuky Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. V závěru se také dozvěděli, jak se chovají a také cvičí koně k ceremoniálům. Vše uzavřel reprezentant České republiky ve vozatajské disciplíně Jiří Nesvačil, který zapřahal desetispřeží – a jak jinak než starokladrubských koní.

Nezkrácený video záznam oficiálního programu Dne starokladrubského koně najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE