reklama 11D

Červnový pohár 2016 ve Velké Chuchli

Tuto neděli pokračuje dění v Conseq Parku Velká Chuchle již devátou kapitolou, jejímž vrcholem bude 13. ročník Červnového poháru (1800 m, 90 tis. Kč, start v 16.00 hodin) pro tříleté a starší koně. Celkem se uskuteční osm dostihů...
08.06.2016 14:58  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz
 
Na startovních listinách je 86 koní a 32 jezdců, včetně třinácti účastnic a účastníků tradičního mezinárodního utkání žákovských jezdců ČR – SR – Maďarsko. Úvodní dostih startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Dočká se Master of Gold českého zlata?

V sedmičlenném poli nedělního hlavního dostihu se roli favorita jen těžko vyhne pětiletý valach stáj TVD, a. s. Master of Gold. Dosavadních dvou vítězství dosáhl před třemi lety ještě ve francouzském tréninku, pak jej dvě sezóny trénoval Zdeno Koplík, pod jehož vedením získal čtvrté místo v předloňské Velké jarní ceně, či tři umístění ve Francii, od letošní zimy jeho přípravu převzal na Chomutovsku působící Greg Wroblewski. Ten ho během jara poslal čtyřikrát do provozních německých dostihů, odkud přivezl tři honorované výsledky, ale následně při své obnovené pražské premiéře předvedl tak výborný výkon, že při jeho zopakování by mu z půltuctu nedělních soupeřů jen těžko někdo odolal. V rychle odběhnuté Velké květnové ceně finišoval těsně čtvrtý, za trojicí přemožitelů velmi zvučných jmen (vítězný Chardonney Tcheque je již „nějaký ten pátek“ nezpochybnitelnou mílařskou legendou, stříbrný Father Frost o šest dní později triumfoval v mostecké Ceně Jezdectví a bronzový Aldzarb před týdnem dominoval výtečně obsazené Ceně Scottish Rifleho v Bratislavě). Spolu s žokejem Jaromírem Šafářem přitom do tradičního mílového dostihu nastupovali jako 20:1 outsideři, zde však tatáž dvojice klidně může aspirovat na kurz o jeden řád nižší.
 
Nejvýraznější oponentkou by mu měla být členka loňského silného klasického ročníku Ines, která před rokem po suverénním trojkovém triumfu nastoupila cestu třemi letními klasikami pro klisny a po druhé příčce z českého a čtvrté z polského Oaks v září triumfovala v tom slovenském, jež se v Bratislavě běhá na dvoukilometrové trati. V jejím sedle byla vždy Ingrid Janáčková, kterou nyní střídá úřadující šampión Bauyržan Murzabajev (jenž minulou neděli dosáhl na bratislavském Turf Gala jedničkového hattricku), nicméně reprezentantka Stáje Hradec v lysolabském tréninku Tomáše Váni při posuzování vyhlídek na své straně i dva zápory: ponese nejvyšší hmotnost a jako jediná ze sedmičky aktérů letos ještě nestartovala.
 
Za kandidáta na přední umístění musí platit i pětiletý valach Wicker Stone (ž. Foret, tr. Urbánek, stáj Lokotrans), v posledních třech startech, mimo Prahu, proti elitní společnosti sice poslední osmý, ale také vítěz chuchelského zářijového dvojkového handicapu na mílové trati a především těsně druhý z loňského ročníku Červnového poháru.
 
Dvojice starších klisen, šestiletá Indian Lass (j. Hlubučková, tr. Jelen, stáj Dr. Lischka-Jelen), jež před měsícem využila hmotnostní výhody a vybojovala triumf v distančně shodné ceně třetí kategorie (o krk před již zmiňovaným Aldzarbem, jenž však nesl o deset a půl kila více), a zatím nezvítězivší čtyřletá Santin (ž. Verner, tr. Tajmr, stáj Strojírna Litvínov) by měla hájit nejnižší honoráře tandemem tříletých Waldo Pepper (ž. Korečková, tr. Blažková, stáj Joly) a Imphal (j. Andrésová, tr. Žalud, stáj Quartis-Zámecký Vrch), kteří zde nebudou mít lehkou pozici při atakování vůbec prvních životních výdělků.
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Školy Michael (III. k., 1200 m): v letošním třetím dostihu pro dvouleté koně poprvé nestartují pouze debutanti, trojice klisen Argami, Celebre Lady a Fantastic Lady již bude moci těžit ze svých prvních dostihových zkušeností.
 
14.30 – Cena radní hl. m. Prahy Ing. Mgr. Ireny Ropkové (IV. k., 1400 m): do úvodního z dvojice dostihů mezinárodního utkání žákovských jezdců ze tří zemí nastoupí devět koní, na první tuzemský triumf může zaútočit sedmiletý Remino.
 
15.00 – Cena Hřiště 8D (hdcp III. k., 1400 m): handicapový delší sprint třetí kategorie představí tucet aktérů s vyrovnanými šancemi, na vítězství z posledních startů se budou snažit navázat téměř jmenovkyně Tanischka s Anitschkou a také nejvíce zatížený Bulpit.
 
15.30 – Cena Církevní mateřské školy Studánka (IV. k., 1600 m): mezi třinácti tříletými tvoří čtveřici hlavních adeptů na premiérové životní prvenství dosud vždy umístěný Predátor a trio klisen Bigi, De Coccinelle a Surikata.
 
16.30 – Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp IV. k., 1800 m): druhým poločasem žákovského utkání je handicapový dostih s deseti účastníky, dobrými vyhlídkami by měly disponovat stájové kolegyně Fiomi a White Ghost.
 
17.00 – Cena www.dostihovy-svet.cz (hdcp IV. k., 2400 m): na trať vytrvaleckého handicapu se vydá maximální počet šestnácti koní, šance většiny z nich jsou značně vyrovnané.
 
17.30 – Cena LOKO TRANS Evropského poháru žokejů 2016 (III. k., 2200 m): mezi tříletými českými rodáky bude usilovat o završení čistého hattricku dvojnásobná jarní vítězka z regionálních drah Fatyma, avšak favoritem je lehký pražský květnový vítěz, na přihláškách do Derby stále figurující Waste No Time.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE