reklama 11C

Cena zimní královny ukončí karlovarskou sezónu

ikonka

Poslední dostihové odpoledne na karlovarském Hipodromu Holoubek bude patřit dvouletým klisnám. Svatováclavskou náladu v pátek 28. září podtrhne 37. Cena zimní královny DS Pegas. Bude to přehlídka běloušů. Z 9 má bílou barvu hned 5 klisen...
24.09.2018 21:50  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Přívlastek napovídá, že generálním partnerem mílové zkoušky kategorie listed, jejíž počátky jsou s karlovarským závodištěm historicky spojené, a která se do zdejšího areálu vrátila po více než dvou desetiletích, je na domácí i zahraniční scéně velmi úspěšná dostihová stáj majitele Jiřího Trávníčka.

Nejdůležitější test elitních klisen ročníku je nejčastěji spojován s Allanem Petrlíkem. Za posledních 30 let se z triumfu radoval čtyřikrát. Jednou jako jezdec (Carotida, rok 1989) a trenér (Zamira 2014), dvakrát jako jezdec a současně trenér (Sun Shine Clare 1997, Abba 2000). Tento výčet může navýšit v převaze importovaných klisen některá z jeho svěřenkyň. První z tuzemských rodaček Dark Absolu má za sebou dva starty. V červnovém debutu doběhla druhá a v září v dostihu třetí kategorie dlouhém 1.200 metrů deklasovala konkurenci o osm délek. V sedle ji podpoří čerstvý vládce Evropského poháru žokejů Bauyrzhan Murzabayev. Tréninková kolegyně Motivator Lady (žk.D.Liška) po červnovém triumfu ve III. kategorii obsadila čtvrtou příčku ve dvojkové Simsonově ceně. Její premiéra na jedničkové scéně skončila osmým místem v Ceně Masise.

Před sedmi lety slavila trenérka H. Vocásková velký úspěch, když cílem na prvním a druhém místě proběhly obě její klisny. Podobnou šanci bude mít i tentokrát. Vítězka dvojkové Simsonovy ceny a čtvrtá z jedničkové Ceny Masise Falcon Baby (ž.J.Verner) je se čtyřmi sezónními starty nezkušenější účastnicí v poli. Výtečnou bilanci má i Dula (ž.P.Foret). Po vítězství ve slušovickém trojkovém dostihu dosáhla v Bratislavě v mílovém dostihu II. kategorie na třetí místo.

Český chov by mohla zviditelnit Sense Of Destiny (ž.V.Korečková), která po třetím místě v prvním kariérním startu na dvojkové úrovni zvítězila v dostihu III. kategorie na trati 1.200 metrů.

S jediným startem na kontě, ale s vyhlídkami na přední umístění nastupují dobře umístěné Astoria (ž.V.Janáček) a Desirose (ž.J.Šafář).

Jan Rája by v případě vítězství vyrovnal jezdecký rekord, který drží se třemi zásahy A. Petrlík shodně s Radkem Koplíkem. V dostihu povede bělku Moon Shot, která po nevydařeném debutu ve Francii vyhrála trojkový červencový test ve Slušovicích, ovšem v srpnové Ceně Masise se jí nedařilo.

Zajímavý bude výkon Hanaha Inthejungle, jež se při svém závodním křtu a prozatím v jediném startu neprosadila. Irskou rodačku pojede ž.M.Havelková, která hnědku zároveň trénuje.

Kvalitní aktéry přilákala 31. Cena Jockey Clubu ČR, dvoukilometrový test II.kategorie pro tříleté a starší středotraťaře. Představí se v ní koně se zkušenostmi z dostihů nejvyšší kategorie i zahraničních závodišť.

Při absenci zástupců klasického ročníku se na cestu za dalším triumfem vydá letošní dvojnásobný vítěz a zároveň nejstarší účastník Hidden Flame (ž.V.Janáček). V tom by mu mohl bránit Galis (ž.J.Šafář), který na karlovarské dráze posbíral v testech třetí až první kategorie dvě druhá a jedno první místo. Dobrý výkon můžeme čekat při zlepšení formy od dvojnásobného mosteckého vítěze a třetího v Ceně Města Karlovy Vary Montjeu Thirda (ž.B.Murzabayev). Zlepšuje se průběžně i Mormill (ž.M.Havelková). Po trojici karlovarských prvních míst ve třetí kategorii dokázal počátkem měsíce ve vítězství proměnit i start v dostihu II. kategorie. Své příznivce bude mít jistě jediná klisna v poli Raviella (M.Hrouda). Milovnice dlouhých tratí ovládla Karlovarskou dvojnásobnou míli a své kvality potvrdila 4. místem v polském St. Legeru.

Začátek dostihového dne,který bude v přímém přenosu vysílaný na programu ČT Sport,začne oproti předchozím mítinkům dříve. Start prvního dostihu je naplánován na třináctou hodinu.

 

Text a ilustrační foto: Marcela Kozová




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE