reklama 11B

Brněnský triumf Marka Kluse objektivem EquiTV

ikonka

Druhé kolo Českého skokového poháru 2018 hostilo Brno. Velká cena se jela v neděli 6. května a jejím vítězem se stal Marek Klus, který se zároveň dostal do vedení pohárového žebříčku. To nejzajímavější z Brna si připomeňte v reportáži EquiTV.
10.05.2018 11:17  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

REPORTÁŽ Z BRNA JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Tradičním dějištěm druhého kola Českého skokového poháru je Brno Veveří. Letos ožilo závodiště v centru jihomoravské metropole během prvního květnového víkendu, kdy panovalo příjemné počasí, a nejen to přilákalo početné publikum.

Všechny vrcholy mítinku byly naplánované na neděli 6. května. Jezdce ve věku do 18 let čekalo finále Czech Junior Cupu s překážkami do 115, respektive 120 centimetrů s ohledem na dvě různé věkové podskupiny. Přesně polovina startujících překonala základní kolo bez trestných bodů, a tak o pořadí rozhodovalo rozeskakování. Nejrychleji překonala kurz rozhodující části Kateřina Svěráková s Arwen. O vítězství jí ovšem připravila jedna chyba, která jí odsunula na konečnou šestou příčku. Bodový příděl do průběžného pořadí jí však stačil na postup na vedoucí pozici mezi jezdci ve věku od 16 do 18 let. Kateřina Matušková v sedle klisny F.Triomf byla nejrychlejší z účastníků rozeskakování, kteří na překážkách nezaváhali a vybojovala tak první místo v druhém kole juniorské túry. V čele žebříčku mladší juniorské skupiny od 12 do 15 let je po dvou kolech právě Kateřina Matušková, kterou jsme požádali o krátký rozhovor.

Pro jezdec v seriálu U25 tedy ve věku do 25 let byl připraven parkur stupně ST s jednou hvězdou, jehož překážky dosahovaly výšky až 135 centimetrů. Také v této soutěži muselo o vítězi rozhodnout až rozeskakování. Natálie Ulčová s Demontem jej absolvovala bez chyb v čase 41,92 sekundy, což stačilo na pomyslný bronz. O bezmála čtyři sekundy rychlejší byla další bezchybná dvojice – Michal Žilinský a Kaira, což pro ni znamenalo druhé místo. Stoprocentní bilanci má v této túře letos Václav Staněk, jenž dokázal vyhrát v úvodním mítinku v Martinicích. Na nejvyšší příčku dosáhl i v Brně, když v sedle klisny Quatemal projel tratí bez shození a v nejlepším čase. Tím si také zajistil suverénní vedení v bodování seriálu U25. Na kontě má čtyřicet bodů. Druhá v kategorii U25 Miroslava Škanderová na Václava Staňka ztrácí třináct bodů a o třetí příčku se dělí Sandra Tomaidesová a Michal Žilinský s devatenácti body.

Vrcholem nedělního odpoledne byla Falton Velká cena Brna, započítávaná do hlavního seriálu Českého skokového poháru. Stavitel Robert Smékal připravil pro účastníky parkur s překážkami do 145 centimetrů. Do finále postupovalo obvyklých deset nejlepších dvojic ze základního kola. Těsně před branami finále zůstala Kateřina Kubrická s Lentilkou. Ta dovezla, stejně jako pět dalších jezdců, čtyři trestné body, ale na postup jí nestačil dosažený čas. S jednou chybou proklouzl do finále Ladislav Arient, který sedlal Apolla. V druhé jízdě však přidal ještě osm trestných bodů a pořadí finalistů uzavřel. Na celkovém devátém místě dokončil Velkou cenu Ondřej Pospíšil s Einfachem. Ten nasbíral v každé jízdě po jedné chybě. Stejný scénář mělo také účinkování Terezy Mückové s hřebcem Control Me Karsit. V její prospěch hrál dosažený čas ve finále, který jí přisoudil osmou příčku.

Jan Štětina se v Brně probojoval do TOP10 hned s dvěma svěřenci. S Benitem-S po čistém základním kole v rozhodující části shodil dvě překážky a obsadil konečné sedmé místo. Čtyři trestné body si do finále přinesla Tina Šalková na Frascati Van Ter Hulst. Napodruhé už nezaváhala a cílem projela v čase 48,42 sekundy, což stačilo na šestou příčku. Pátý dokončil Jiří Papoušek s Calottou FS. Ten po čistém základním kole jednou chyboval v druhé části, v níž byl o více než sekundu rychlejší než Tina Šalková. Těsně pod stupni vítězů zůstal Miloslav Příhoda s klisnou Clear Jolie. Jeho celkový výsledek byl čtyři trestné body, které inkasoval v první části. Napodruhé už nezaváhal, navíc zaznamenal velmi dobrý čas v hodnotě 44,43 sekundy. Našly se tři dvojice, kterým se podařilo v brněnské Grand Prix absolvovat jak základní část, tak finále bez trestných bodů. Dvě nuly dovezl Jan Štětina v sedle Celana S a jeho čas stačil na třetí místo.

Vyrovnaný boj o triumf ve skokovém poháru svedli Jan Chýle a Marek Klus. Jan Chýle sedlal svou stájovou jedničku – hřebce Cool Paradise. Finálovou tratí projel bez chyb a velmi rychle. Časomíra ukazovala v cíli 42,86 sekundy. Marek Klus s Carisonem však dokázal ušetřit ještě bezmála půl vteřiny. Z vítězství ve Velké ceně se tak v Brně radoval právě on.
Zároveň se katapultoval do průběžného vedení v Českém skokovém poháru, v němž má aktuálně dvacet tři bodů. Druhý Jan Chýle na něj ztrácí čtyři body a třetí místo drží s patnácti body vítěz z Martinic – Václav Horký. 




Štítky: BrnoČSPEquiTV
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE