reklama 11A

Blíží se dostihová Cena Města Karlovy Vary

ikonka

Karlovarští dostihoví příznivci si po dvoutýdenní přestávce opět užijí kvalitní podívané. Páté dostihové odpoledne v neděli 5. srpna na Hipodromu Holoubek nabídne sedmibodový program s dvojicí testů první kategorie. Více čtěte v článku…
01.08.2018 17:20  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Nepočetná, ale kvalitní sestava tříletých a starších středotraťařů se sejde v tradiční 89. Ceně Města Karlovy Vary. Jako ústřední dostih byla uváděná již při slavnostním zahajovacím mítinku v roce 1899. Historicky prvním vítězem se stal Sandwich v majetku Jeho císařské výsosti arcivévody Otty. Za tu dlouhou dobu mnohokrát změnila svoji podobu. Do roku 1920 byla vypisována jako překážkový dostih na 4.500m. Později se běhala výhradně jako rovinová zkouška na vzdálenosti 1.600m až 2.800m, až se ustálila na dnešní délce 2.000m.
 
Dostih nosí desítky let přívlastek Memoriál Josefa Dolejšího. Pořadatelé tím vzdávají hold karlovarskému rodákovi a jednomu z předních jezdců 80. let minulého století. Na své jezdecké začátky u koní ve Dvorech navázal u legendárního pražského trenéra Miroslava Šusty. Nepřízeň osudu mu bohužel v roce 1992 vzala to nejcennější, co měl. Tragicky zahynul po pádu v dostihu na závodišti v Mnichově.
 
Ze sedmi startujících hned pět koní startovalo v Českém nebo Slovenském derby posledních tří ročníků. Zaslouženou pozornost budí vítěz Českého i slovenského derby z roku 2015 Touch Of Genius (ž.J.Rája) nebo nedávný vítěz karlovarského dvojkového testu a loni čtvrtý v Ceně Města Sir Sun (ž.J.Chaloupka).
 
Neúspěch v obou letošních ex-federálních vrcholech sezóny má velkou šanci odčinit červnový premiant Starohájského kritéria Thisisthekey (ž.I.Janáčková ). Z dalších soupeřů by jim cestu za nejlepším umístěním mohl zkřížit Montjeu Third (N.Petrlík). V červnu exceloval v dostihu II. kategorie a v nejvyšší společnosti se pohybovat umí. 
 
Do lázní poprvé zavítá neúspěšný účastník letošního derby a dvojnásobný vítěz dostihů nižší kategorie Cape Freedom (ž.J.Verner). Své příznivce si určitě najde hmotnostně zvýhodněný čekatel na první životní vítězství Valentino Dancer (ž.V.Korečková). Bez zkušeností v jedničkové kategorii do dostihu hnědáků s nejnižší nesenou váhou nastupuje dvojnásobný čtyřkový vítěz Orson (ž.M.Havelková). 
 
Skromné pole pěti koní nastoupí do jedničkové 10. Velké ceny BBAG. Ve dvoukilometrovém dostihu vyhrazenému zahraničním nákupům zmiňované dražební společnosti poměří síly dva letošní derbisté Oriental Glory (ž.M.Havelková) a Forever Dry (žk.D.Liška). V Českém i Slovenském derby sice doběhli mimo dotovaná místa, tentokrát vše může být úplně jinak. Do boje o vítězství by se mohl zapojit dodatečně dohlášený Galis (ž.M.Zatloukal), kterému se na karlovarské dráze líbí. Během července zde dokázal zvítězit a doběhnout jako druhý. V porovnání s mužskými soupeři nelze dopředu odepisovat klisny Loop Love (ž.V.Korečková) a Tafilly (ž.I.Janáčková).
 
 
Program:
 
14.30 Cena spol. BBAG (III.kat., 2.000m)
 
15.00 Memoriál Jiřího Chaloupky s podporou SČADJ - dostih FEGNETRI - amatérky (IV.kat., 1.600m)
 
15.30 Cena HOLOUBEK KONCERN (III.kat., 1.600m)
 
16.00 10. Velká cena BBAG (I.kat., 2.000m)
 
16.30 89. CENA MĚSTA KARLOVY VARY – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat., 2.000m)
 
17.00 Cena Nadace města Karlovy Vary (IV.kat., 2.400m)
 
17.30 Cena Hipodrom Holoubek (V.kat., 1.400m)
 
 
Text a foto: Marcela Kozová 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE