reklama 11C

Berlin Eagles míří do Prahy na prosincové PlayOffs

ikonka

Start galashow světového parkuru Prague PlayOffs se blíží. Od 13. prosince se v pražské O2 areně představí nejlepší jezdci a koně světa při speciálním finále týmové soutěž Global Champions League. Chybět nebudou také členové Berlin Eagles.
13.10.2018 00:04  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Berlínští orli jsou v samém závěru sezony na jedenáctém místě žebříčku GCL. Do Prahy se kvalifikuje celkem šestnáct družstev, a tak i na jejich členy se mohou těšit fanoušci parkurového sportu, kteří do české metropole v prosinci dorazí. 
 
Jezdci Berlin Eagles sice v roce 2018 nezaznamenali žádné vítězství, podávají však vyrovnané výkony, díky kterým se drží na postupové pozici. Na svém kontě mají dvě čtvrtá místa, v Madridu a v Berlíně a tři pátá místa, v Mexiku, Šanghaji a Římě.
 
Největší hvězdou celku je německá legenda parkurového skákání Ludger Beerbaum. I když jej asi není třeba představovat, připomeňme si, že jde o čtyřnásobného zlatého medailistu z olympijských her. První týmové vítězství získal už v roce 1988 v Soulu. O čtyři roky později vyhrál s koněm Classic Touch olympiádu v Barceloně v hodnocení jednotlivců. První místo obsadil s družstvem v Atlantě v roce 1996 a v Sydney v roce 2000. Na Světových jezdeckých hrách byl šestkrát a téměř pokaždé stál na stupních vítězů. Ve Stockholmu v roce 1990 bral týmové stříbro, pak dvakrát zlato v následujících letech v Haagu a Římě. V roce 2006 získal na domácí půdě v Cáchách bronz. Dvakrát se stal individuální mistrem Evropy, s národním družstvem má z evropských šampionátů devět medailí. Zažil neuvěřitelných jednadvacet finále Světového poháru. Jednou ho vyhrál, a to v Göteborgu (1992), třikrát byl druhý a jednou třetí. Jeho nejlepším koněm je aktuálně patnáctiletá bělka Chiara. Závodí také se stejně starým valachem Casellem a s dvanáctiletých hnědákem Chaconem 2.
 
V řadách Berlínských orlů jsou dva jeho krajané. Philipp Weishaupt je aktuálně nejvýše postaveným jezdcem na světovém žebříčku, drží pozici číslo 37. Je členem německé národní reprezentace, letos závodil ve finále Poháru národů v Barceloně, absolvoval CSIO5* v Spruce Meadows. Třikrát startoval ve finále Světového poháru. Nejlepší výsledek zaznamenal v s´Hertogenbosch v roce 2012, kde skončil čtvrtý. Pro parkury nejvyšší obtížnosti volí zpravidla jedenáctiletou francouzskou klisnu Asathir, která je jeho stájovou jedničkou.
 
Dalším z Němců v řadách Berlin Eagles je Christian Kukuk. Ten přes svůj mladý věk závodí na pětihvězdové úrovni. Věnuje se i mladým koním, pravidelně se účastní mistrovství světa v belgickém Lanakenu. V sezoně 2018 patřil k nejvytíženějším jezdcům Berlin Eagles, ve všech odjetých kolech, kterých bylo patnáct, chyběl jen dvakrát. Oporou mu je nejčastěji westfálský hřebec Limonchello NT. 
 
Ze Saudské Arábie pochází Kamal Bahamdan, který v letech 2006 a 2011 získal zlato s národním týmem na Asijských hrách a Pan-arabských hrách. Zkušenosti má také z dalších mítinků na nejvyšší úrovni. Čtyřikrát se účastnil Světových jezdeckých her a pětkrát závodil na olympiádě. V roce 2012 v Londýně vybojoval s týmem bronz.
 
Nejmladším zástupcem Berlínských orlů je čtyřiadvacetiletý Kanaďan Ben Asselin. Ten se stal v roce 2010 mistrem severní Ameriky v kategorii juniorů, a to jak v hodnocení jednotlivců, tak s kanadským týmem. Běžně se prezentuje na nejvyšší úrovni závodů CSI5*, nejčastěji závodí s desetiletým valachem Cool Feeling. 
 
Všechny tyto sportovce budou moci diváci sledovat v Praze od 13. do 16. prosince, kdy se v O2 areně odehraje v rámci Global Champions Prague PlayOffs 2018 soutěž Super Cup, ve které budou o celkové prvenství bojovat nejlepší celky letošní sezony. Vstupenky na galashow světového parkuru jsou v prodeji v síti Ticketportal.cz.
 
Poslední závod série Global Champions před prosincovým Prague PlayOffs 2018 se uskuteční v katarském Dauhá od 8. do 10. listopadu. Další podrobnosti najdete na adrese www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com.
 
Foto Stefano Grasso / GCL



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE