reklama 11B

Bengtsson o finále série LGCT a úžasném Casallovi

Přinášíme vám zajímavý rozhovor s jedním z nejlepších jezdců na světě, Švédem Rolfem-Goranem Bengtssonem. Třetí muž žebříčku Longines Global Champions Tour mluvil o blížícím se finále celé túry a také o fenomenálním Casallovi ASK.
06.11.2015 14:01  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto v galerii: LGCT

 

Blíží se finále Longines Global Champions Tour v Doha, a podle žebříčku jsou jen tři jezdci, kteří mohou v roce 2015 získat titul. Vy jste jedním z nich. Jak se cítíte v takové pozici?
 
Cítím se dobře. Můj cíl je pořád stejný, bez ohledu na to, v jaké jsem pozici. Vždy chci zajet nejlépe, jak umím. Ano, mám šanci získat titul, ale dobře vím, jak tvrdé to bude. V LGCT jsou nejlepší jezdci. Luciana Diniz a Scott Brash jsou skvělí závodníci, patří k nejlepším z nejlepších. Takže vím, že to nebude snadné. Ovšem znám Doha, Casall zná to prostředí, a už jsme tam vyhráli. Budu se snažit být v klidu a soustředěný. Dvakrát jsem byl velmi blízko, takže bych to rád doplnil na seznam mých úspěchů. Když ne letos, zkusím to znovu za rok. Jedno je jisté, Casall i do toho dáme v Doha všechno.
 
Vy a Casall jste letos podávali neskutečně vyrovnané výkony. Upřímně, asi nejlepší v historii vaší účasti v LGCT. Skoro v každém kole jste se umísťovali. Čím to?
 
Myslím, že to je tím, že se tak dobře vzájemně známe. Jezdíme spolu už deset let. Když jsem Casalla poprvé zkoušel, bylo mu šest let, a byl jako neobroušený diamant. Byl strašpytel, všude viděl bubáky. Společně jsme pomalu vyrostli. Součást mé role, je dát mu vždy sebevědomí, aby dokázal využít všechny své schopnosti. Upřímně, nečekal jsem, že bude až tak dobrý, ale je to výsledek tvrdé práce, na vše jsme šli pomalu. Byli jsme opatrní a krok za krokem jsme budovali jeho důvěru. Teď ví, že mi může věřit, a že může udělat, co po něm chci. Já mu také věřím. Cílem je, přijet vždy ze závodů ve stavu, kdy se bude cítit dobře.
 
Jak pomáhá rozvíjet účast v LGCT kariéru?
 
Koně získají v LGCT sérii mnoho zkušeností. Jezdí na rozdílná místa, někdy skáčou v obrovských arénách, někdy v malých. Získají schopnost „přepínat“ se z místa na místo, a Casall tuto schopnost má, což je jedna z jeho silných stránek. Pomohlo mu to vyrůst v opravdu výborného koně.
 
Nyní mluvíme o minulosti, ale jaké jsou vaše plány s Casallem do budoucna?
 
Casall je letos šestnáctiletý a jeho pohoda a kondice je na TOP úrovni. Jsem šťastný, nikdy jsem neměl za partnera koně tolik let, jako jeho, a on opravdu miluje to, co dělá. Je ale velmi důležité ho nepřetáhnout, takže jeho rozpis akcí plánujeme skutečně pečlivě, aby bylo jisté, že zůstane pořád svěží a v pohodě. Například v LGCT první den vždy skáčeme menší soutěž, do 145 cm, zbytek dne má klid a teprve pak jde vysoké skákání. Je pak vždy spokojený, což je důležité. 
 
Ve všech kolech LGCT se také dbá na komfortní ustájení, dobrý povrch a kolbiště. Jsme na super vysoké úrovni, máme výborné ošetřovatele, velmi zkušené, kteří pečují o koně. Je tam také moblní tým veterinářů, který putuje s celou LGCT. Pokud by se něco stalo koním, je tam vždy někdo, kdo udělá to nejlepší a poskytne špičkovou péči.
 
Sport udělal další krok, tím, že se od roku 2016 spustí nový formát týmové soutěže v rámci LGCT. Jak to vidíte vy?
 
Samozřejmě se těším na příští rok, také právě kvůli novému formátu soutěže družstev. Je to vzrušující, když různí jezdci budou muset spolupracovat v týmu. Také by to mohla být cesta, jak ještě víc ukázat jezdectví „venkovnímu světu“. 
 
Vaše stáje jsou překrásné. Klidné a příjemné. Každý má úsměv na tváři, vypadá to, na takový šťastný dvůr… jaké je rutina pro Casalla, když jste doma a ne na závodech?
 
Děkuji, snažím se všechno udržovat takto. Casall ví, že je speciální, tím jsem si jistý. Ale je o něj postaráno, jako o každého jiného koně. Kdykoliv můžeme, jedeme ven. Máme velkou venkovní arénu, s dostatkem prostoru pro cválání, čehož se snažím využít. Chodíme také do terénu, máme štěstí, že jsou tu místa pro klus, cval, a to si opravdu užívá. Ale nejvíc ho těší závody, jakmile vidí kamion, hned je připravený, že jede, a je nevrlý, pokud nakládáme jiné koně. Jako by chtěl říct „A proč ne já?“. Chce skákat a vyhrávat.
 
Vypadá vždycky tak hrdě, když jde do kolbiště…
 
Ano, vždy úplně vyroste. Ale nejvíc hrdý je, když jde na dekorování, to musím rychle nasednout a pevně ho držet, protože by byl snad schopný jít do kolbiště beze mě a jet tak i čestné kolo. Přijde na dekorování a stojí klidně až do čestného kola. Je spokojený a já tím pádem také.
 
Uvidíme vás v roce 2016 opět na okruhu LGCT?
 
Mám to v plánu. Doufám, že zvládneme většinu kol, jako tomu bylo letos. Ale budeme to pečlivě plánovat. Našim cílem je udělat vždy co nejlepší výsledek. Už se skutečně těším.
 
Zdroj: LGCT



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE